"Oyuncaklar milli olsun" önerisi

- AK Parti'li Aydemir, yerli, milli motifli oyuncaklar üretilmesini isteyerek, bunun için de Erzurum'da oyuncak organize sanayi bölgesi kurulması önerisinde bulundu

Google Haberlere Abone ol
"Oyuncaklar milli olsun" önerisi

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, çocukların hiçbirinin elinde Hacivat, Karagöz'e dair oyuncaklar bulunmadığını belirterek, "Özellikle yerli, milli oyuncak sanayisini geliştirmek adına mutlaka Erzurum'da bir organize sanayi bölgesi kurulmasını talep ediyoruz." dedi.

Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyuncak sektöründeki ürünlerin yaklaşık yüzde 80-90'ının ithat edildiğini belirterek, bunların da tamamına yakınının Çin getirildiğini ifade etti.

Ürünlerin kanserojen madde içerdiğini anlatan Aydemir, çocukların ellerine kanserojen madde verildiğini, sabahtan akşama kadar onlarla haşır neşir olduklarını bildirdi.

Milli, yerli motiflerin bu oyuncaklarda kullanılmadığını kaydeden Aydemir, "Çin, bizim milli değerlerimizi nereden bilecek de ona göre işleyecek. Çocuk zihnini formatlıyoruz. Zihinde bir harita oluşturuyoruz. Çocuklar bu haritayı, daha çok görsel objelerle şekillendiriyor. Bunu da ellerindeki oyuncaklarla yapıyorlar. Burada yerli, milli figürler kullanılırsa, ileriye dönük çocuklarımızın zihninde bize çok daha uygun vasat oluşur." diye konuştu.

- "Ellerinde Hacivat, Karagöz yok"

Aydemir, çocukların hiçbirinin elinde Hacivat, Karagöz figürü görmediğini vurgulayarak, kendilerine ait çok önemli tarihi değerleri kullanabileceklerini kaydetti.

Herhangi bir Türk sultanı ya da idarecisinin çocukluğunu hikaye eden oyuncaklar üretilebileceğine işaret eden Aydemir, tarihi anlatan, Türk tarihini, Türk-İslam anlayışını ifade eden oyuncakların geliştirilebileceğini belirtti.

Erzurum'da organize oyuncak sanayi bölgesi kurulması önerisinde bulunan Aydemir, "Bunun hammaddesi İran ve Azerbaycan menşeli. Biz hammaddeye ve pazara çok yakınız. Ovit Tüneli ile birlikte denize 2 saatlik mesafedeyiz. Hava ulaşımında da hiçbir sorunumuz yok. Bütün ulaşım sahalarında da sıkıntısısız. Her iki durum için de Erzurum çok özel bir konumda. Büyükşehir belediyesinin çok ciddi çalışmaları var. Özellikle yerli, milli oyuncak sanayisini geliştirmek adına mutlaka Erzurum'da bir organize sanayi bölgesi kurulmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

Üretimin yerli olması halinde fiyatın da uygun olacağını, sağlığa yönelik de risk taşımayacağını kaydeden Aydemir, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye de bu önerisini ilettiğini, Bakan Özlü'nün de konuya olumlu baktığını bildirdi.

Yorumlar