OHAL'a ilişkin iki KHK'nın iptali istemine ret kararı

- Adalet Bakanı Bozdağ: - "Burada skandal olan CHP Sayın Grup Sözcüsü'nün yaptığı açıklamadır. Çünkü yanlışı yapan Anayasa Mahkemesi değil, bizzat CHP'dir" - "Dava açma yasağı olan bir konuda Anayasa çok açık hüküm ifade etmesine rağmen dava açarak, bilerek Anayasa'yı CHP çiğnemiştir. Yaptığı büyük bir yanlışlıktır. Bir anamuhalefet partisi, bile bile Anayasa'ya aykırı bir yolu kullanmayı tercih etmemelidir"

Google Haberlere Abone ol
OHAL'a ilişkin iki KHK'nın iptali istemine ret kararı

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin iki Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) iptali istemiyle ilgili ret kararına CHP'nin gösterdiği tepkiye ilişkin, "Burada skandal olan CHP Sayın Grup Sözcüsü'nün yaptığı açıklamadır. Çünkü yanlışı yapan Anayasa Mahkemesi değil bizzat CHP'dir. Dava açma yasağı olan bir konuda Anayasa çok açık hüküm ifade etmesine rağmen dava açarak, bilerek Anayasa'yı CHP çiğnemiştir." dedi.

Bozdağ, AK Parti Genel Merkezi önünde, Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin olağanüstü hale (OHAL) ilişkin iki KHK'nın iptali başvurusuna ret kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Mahkemenin verdiği kararın, Anayasa'nın 148. maddesinin 1. fıkrasına uygun ve doğru bir karar olduğunu ifade eden Bozdağ, "Anayasa'nın 148. maddesi, savaş ve olağanüstü hallerde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla dava açılamayacağına dair bir dava açma yasağı öngörmektedir. Burada mahkemenin verdiği karar tam da bu maddenin lafzına ve ruhuna uygun bir karardır." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin takdir hakkının da olduğunu çünkü dava yasağının bulunduğunu anlatan Bozdağ, "Burada skandal olan CHP Sayın Grup Sözcüsü'nün yaptığı açıklamadır. Çünkü yanlışı yapan Anayasa Mahkemesi değil, bizzat CHP'dir. Dava açma yasağı olan bir konuda Anayasa çok açık hüküm ifade etmesine rağmen dava açarak, bilerek Anayasa'yı CHP çiğnemiştir. Yaptığı büyük bir yanlışlıktır. Bir anamuhalefet partisi, bile bile Anayasa'ya aykırı bir yolu kullanmayı tercih etmemelidir." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, geçmişte Anayasa Mahkemesinin verdiği bir kararın Anayasa'nın 148. maddesini değiştiren bir karar olmadığını, Anayasa Mahkemesinin kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve TBMM iç tüzüğünün şekil ve esas bakımından Anayasa'ya uygunluğunu denetlemekle görevli bir mahkeme olduğunu dile getirdi.

Anayasa Mahkemesinin, bunların Anayasa Mahkemesi olarak verdiği kararlara uygunluğunu denetlemekle görevli olmadığını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Eğer öyle kabul edersek o zaman Anayasa Mahkemesinin içtihatlarının aleyhinde kimsenin hiçbir karar almaması lazım, beş sene sonra da 10 sene sonra da. Şimdi orada sınırlamalar var. Anayasa Mahkemesinin de içtihatlarını hiç değiştirmemesi lazım. Yani donuk bir mahkeme olur, içtihatlar da donmuş olur. Anayasa da Anayasa Mahkemesi de gelişmeye engel bir duruma gelmiş olur. 1990'lı yıllarda Anayasa Mahkemesinin verdiği karar yanlış ve Anayasa'ya aykırı bir karardır. Yetkisiz olduğu bir konuda dönemin Anayasa Mahkemesi kendini yetkili görerek Anayasa'nın 148. maddesini çiğneyerek bir karar vermiştir. Yanlış bir kararla doğru bir kararı kıyaslamak fevkalade bir haksızlıktır. Anayasa Mahkememizin kararı hayırlı olsun. Gerekçeli kararı gördükten sonra daha detaylı bir değerlendirme yapma imkanı olacaktır."

Bozdağ, OHAL kapsamında bugüne kadar 8 kanun hükmünde kararname çıkarıldığının hatırlatılması ve "Bu kararnamelerle ilgili bundan sonraki süreçte bir başvuru yapılamaz mı?" sorusunun yöneltilmesi üzerine, "Anayasa'ya göre başvuru yapılamaz zaten. Mahkeme verdiği kararla başvuru yapılması halinde ne tür karar vereceğini ortaya koymuştur. Mahkeme yetkisizlik kararı vereceğini ifade etmiş ve Anayasa'ya uygun davranmıştır, 'Bundan sonra da davranacağım.' diye ilan etmiştir." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "Başbakan Binali Yıldırım Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda 'Yeni anayasa teklifini Meclis'e getireceğiz' dedi. Bu konuyla ilgili bir takvim söz konusu mu?" sorusuna Bozdağ, "Şu anda takvime dair benim bir şey söyleme imkanım yok. Takvimle ilgili bilgi sahibi olduktan sonra kamuoyuna değerlendirme yapmam lazım. Bilgi sahibi olduktan sonra paylaşırız." karşılığını verdi.

Yorumlar