Milletvekili sayısı değişen iller açıklandı TAM LİSTE

Anayasa referandumuyla değişen milletvekili sayısı kapsamında bazı illerin vekil sayısında artış yaşandı. 550'den 600'e yükselen milletvekili sayısı önümüzdeki genel seçimlerde uygulamaya konacak. Milletvekili sayısı artan iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Şırnak, Hakkarı, Bayburt ve Düzce gibi şehirler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Milletvekili sayısı değişen iller açıklandı TAM LİSTE

Sonhaberler | Haber Merkezi

Yeni anayasa değişikliği kapsamında milletvekili sayısı 550'den 600'e yükseldi. Bu kapsamda millevtekili sayısı yükselen iller de belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayıları, anayasa değişikliği ile getirilen 600 milletvekili sayısına göre yeniden hesaplandı. Ankara'nın çıkaracağı milletvekili sayısı 32'den 36'ya yükseldi ve iki olan seçim çevresi üçe çıkarıldı. İstanbul'da 88 olan milletvekili sayısı ise 97'ye çıkarıldı. Milltevekili değişen iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari gibi iller de bulunuyor. 

Ankara'nın seçim çevreleri de bu kapsamda yenilendi. Ankara'da Birinci Bölge: Bala, Çankaya, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı ve S.Koçhisar, İkinci Bölge: Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam ve Pursaklar, Üçüncü Bölge: Ayaş, Beypazarı, Etimesgut, Nallıhan, Sincan ve Yenimahalle olarak yeniden düzenlendi.

İSTANBUL'UN MİLLETVEKİLİ SAYISI 97'YE ÇIKARILDI

Yine, 97 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İstanbul 3, 20 milletvekili çıkaracak olan Bursa 2, 28 milletvekili çıkaracak olan İzmir de 2 seçim çevresine bölündü.

SEÇİLME YAŞI 25'TEN 18'E DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Yeni anayasa referandumunda yasamayla ilgili yapılan değişikliklerden biri de milletvekillerinin yaşlarıyla ilgili olmuştu. Anayasa değişikliğiyle milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18'e indirilmişti.

Yorumlar