MIKTA parlamento başkanları toplantısı

- TBMM Başkanı Kahraman: - "15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün bu menfur kalkışması çok şükür ki aziz milletimizin topyekün bir araya gelmesi ve karşı koymasıyla püskürtüldü. Terör konusunda müşterek hareket etmek ve bütün devletlerin, milletlerin derdi olan bu belaya karşı koymak hepimizin görevi olmalıdır" - "Vatandaşların karar süreçlerini gözleme ve bunlara katılım imkanları ne ölçüde genişletilirse, demokrasilerin niteliği de o derece artacaktır"

Google Haberlere Abone ol
MIKTA parlamento başkanları toplantısı

HOBART (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün bu menfur kalkışması çok şükür ki aziz milletimizin topyekün bir araya gelmesi ve karşı koymasıyla püskürtüldü. Terör konusunda müşterek hareket etmek ve bütün devletlerin, milletlerin derdi olan bu belaya karşı koymak hepimizin görevi olmalıdır." dedi.

Kahraman ve beraberindeki parlamento heyetinin katıldığı MIKTA toplantısı, dönem başkanlığını yürüten Avustralya'nın Tazmanya eyaletinin Hobart kentinde başladı.

Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya tarafından kurulan, kısa adı MIKTA olan grubun 2. Parlamento Başkanları Toplantısı'nın ana teması "açık hükümetler ve açık parlamentolar" oldu.

Açılışta konuşan Avustralya Federal Meclis Başkanı Stephen Parry ve Federal Senato Başkanı Tony Smith, toplantının yapıldığı Hobart Eyalet Meclisi binasının ülkenin en eski parlamento binası olduğuna ve Avustralya'nın çok kültürlü yapısına dikkati çekti.

Meclis Başkanı Kahraman, toplantıda yaptığı konuşmada, MIKTA platformunun temellerini 2013 yılında beraber attıklarını anımsatarak, meclis başkanları seviyesindeki toplantı için bir araya geldiklerini belirtti.

MIKTA üyeleri olarak bölgesel ve uluslararası barışa destek sağlamak, grupta yer alan ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek için gerekli çalışmaları birlikte yapacaklarını vurgulayan Kahraman, şöyle devam etti:

"Güçlü ekonomileriyle dünyada rol oynayan ülkeler olarak bir araya geldik. Geliştireceğimiz stratejiler ve atacağımız ortak adımlarla uluslararası kamuoyunda fark meydana getireceğimize inanıyorum. Bugün çok mühim meseleleri inceleyeceğiz. Özellikle son 20-30 yıldır dünya genelinde temsili demokrasilerde ortaya çıkan meseleler... Yani kamu politikaları ile toplumun istek ve ihtiyaçları arasındaki ilişkiler, bizi açık hükümet ve açık parlamentolar konusu üzerinde daha fazla düşünmeye itiyor."

Kahraman, "Vatandaşların karar süreçlerini gözleme ve bunlara katılım imkanları ne ölçüde genişletilirse, demokrasilerin niteliği de o derece artacaktır." ifadesini kullandı.

- "Teröre karşı müşterek hareket"

Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine de değinen Kahraman, "Hepiniz takip ettiniz. 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün bu menfur kalkışması çok şükür ki aziz milletimizin topyekün bir araya gelmesi ve karşı koymasıyla püskürtüldü. Terör konusunda müşterek hareket etmek ve bütün devletlerin, milletlerin derdi olan bu belaya karşı koymak hepimizin görevi olmalıdır." diye konuştu.

Toplantıda ele alınacak konular ve verilecek ortak kararların, dünya ve bölge barışına katkı sağlayacağını dile getiren Kahraman, üye ülkelerin birlikteliği ve Avustralya'da gördükleri misafirperverlikten dolayı ilgililere teşekkür etti.

Oturumun sonunda meclis ve senato başkanları aile fotoğrafı çektirdi.

Yorumlar