Mecliste yoğun mesai

- AK Parti Grup Başkanvekili Turan, gündemdeki 5 düzenlemeyi yasalaştırdıktan sonra Meclisin tatile girebileceğini, bayramdan sonra da KHK'ların görüşülmesinin planlandığını bildirdi - Turan: - "Siyasal sorumluluğumuz gereği KHK'ların bir an önce görüşülmesini uygun görüyoruz" - "Yaz tatili yapmasak da görevimizi yapmak için buradayız. Ancak bu konuda muhalefetten anlayış bekliyoruz. Bu adımları atmak zorundayız. Bu adımları atarken milli birlik ve beraberliği koruyan görüntüyü bozmadan, Meclisi devam ettirmek zorundayız"

Google Haberlere Abone ol
Mecliste yoğun mesai

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, gündemdeki 5 düzenlemeyi yasalaştırdıktan sonra Meclisin tatile girebileceğini, bayramdan sonra da KHK'ların görüşülmesinin planlandığını söyledi.

Turan, Meclisin gündemine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Genel Kurul gündemindeki "torba" tasarıyı anımsatan Turan, tasarının, uluslararası ve Türkiye'deki yatırımcının, esnafın, farklı sosyal kesimlerin, toplumun büyük çoğunluğunun beklediği bazı düzenlemeleri içerdiğini ifade etti.

Darbe girişiminde bulunan örgütlerin bir sonraki adımının Türkiye'yi ekonomik bakımdan çökertmek olduğunu belirten Turan, tasarının sadece klasik ekonomi düzenlemesi niteliğini taşımadığını belirtti.

Turan, darbecilerin oyununu bozmak için adım attıklarını dile getirerek, tasarının Türkiye'nin sarsılmayan ekonomisini daha da güçlendirmek için önemli olduğunu vurguladı.

Tasarıdan sonra Türkiye Varlık Fonu kurulmasına dair teklifin gündemlerinde yer aldığını aktaran Turan, fonun kurulmasının uluslararası yatırımcılar için Türkiye'nin hala yatırım yapılır bir ülke olduğunun görülmesi için önem taşıdığını vurguladı.

Yatırımcının gözünün kulağının Türkiye olduğuna işaret eden Turan, şöyle dedi:

"Önceden sadece bir Anayasa fırlatıldığında ekonomik krizin devasa hale geldiği, yatırımın durduğu o dönemden bugüne, darbe yemiş bir ülke olmamıza, Meclisin bombalanmasına rağmen halen olağanüstü kriz olmaması şans. Eski yıllardaki gibi Anayasa at, döviz, enflasyon patlasın dönemi olsa şu an mahvolurduk. 14 yıldan beri yaptığımız yapısal reformlar bizi bu konuda rahat hale getirdi. Ufak tefek sıkıntılar olmasın diye hem torba yasamızı hem de Varlık Fonu'nu çıkarmak istiyoruz."

-"Bu düzenlemeler darbecilere karşı bir adımdır"

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, bu düzenlemeleri çıkarmak için neden acele edildiğinin sorulabileceğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Darbeciler FETÖ, PKK da dahil, Türkiye'de terör faaliyetinin yanında alt başlık altında ekonomik sıkıntılar yaratmak istiyorlar, toplumsal kargaşa çıkarmak istiyorlar. Bununla ilgili tedbirler bunlar. Darbecilere karşı bu torba tasarı ve Varlık Fonu teklifi bir adımdır. Biz bu iki düzenlemeyi çok önemsiyoruz. Ve bu iki düzenleme çıkmadan Meclisi kapatmayı düşünmüyoruz. İsrail, Japonya ve Venezüela ile ilgili 3 sözleşmemiz de gündemde. Bunları bitirip, sonra olağanüstü durum olmazsa Meclis'i kapatmayı planlıyoruz. Bu da tabloya göre 10-15 gün demektir.

Çalışmaktan korkmadıklarını, milletin beklentisini yerine getirmek için görevde olduklarını vurgulayan Turan, "Yaz tatili yapmasak da görevimizi yapmak için buradayız. Ancak bu konuda muhalefetten anlayış bekliyoruz. Bu adımları atmak zorundayız. Bu adımları atarken milli birlik ve beraberliği koruyan görüntüyü bozmadan, Meclisi devam ettirmek zorundayız. Nasıl 15 Temmuz akşamı herkes aynı safta, darbeye karşı durmuşsa darbeden sonraki süreçte de darbecileri sevindirecek görüntüleri vermememiz gerekiyor." sözlerine yer verdi.

Turan, bu konuda partisinin grubuna büyük görevler düştüğünü anlatarak, şöyle dedi:

"Ama bir o kadar da muhalefete düşüyor. Klasik kaprislerle, klasik polemiklerle bu zamanları okumamak lazım. İleriki yıllarda dönüp arkaya baktığımızda mahcup olacak şeyler yapmamız lazım. Nasıl ki şimdi '15 Temmuz akşamı beraberdik' deyip, bununla gurur duyabiliyoruz. Bunun devam etmesi, ülkemizin menfaatine. Bir an önce bu yasaları çıkarıp, Meclisi kapatıp, vekillerin de daha sağlıklı bir yaşam sürmesi, ailelerine, seçmenlerine de zaman ayırması gerekir. Biz bürokrat gibi değiliz, Meclis kapandığında tek işimiz tatil değil. Seçmen bizi bekliyor, kamu yatırımların takibi, valisi, belediye başkanı, kaymakamı, muhtarı bizi bekliyor. Biz Meclisin kapanmasını tatil olarak değil işimizin bir diğer versiyonu olan seçmenle buluşma olarak düşünüyoruz. Seçmenle buluşmayı önemsiyoruz. Ümit ediyorum bu 4-5 tane düzenlemeden sonra Meclisi kapatacağız."

-KHK'lar gündemde

Turan, Meclisin kapanmasından sonra prensip olarak 20 Eylül'de TBMM'yi açmayı planladıklarını, çünkü çok fazla bekleyen işlerinin olduğunu bildirdi.

Bütçenin TBMM'ye geleceğine işaret eden Turan, ondan önce de KHK'ların görüşülmesi gerektiğini vurguladı. KHK'ların ilkinin Meclise gönderildiğini anımsatan Turan, "Bunların 20 günlük süresi var. Her ne kadar Meclisin resmi olarak tatile girmesi durumunda içtüzük gereği bu süre dursa da biz siyasal sorumluluğumuz gereği bu KHK'ların bir an önce görüşülmesini uygun görüyoruz. En azından yapısal tarafların görüşülmesini öngörüyoruz. Bir an önce görüşülmesini, yasalaşmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar