Meclis'in bu haftaki gündemi

- AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş: - "TBMM Genel Kurulu'nda yarın OHAL'in uzatılmasıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi görüşülecek, ardından Bakan Müezzinoğlu sözlü sorulara yanıt verecek" - "Çarşamba günü, görüşmeleri yarım kalan 667 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin KHK'yı ele alacağız, perşembe günü bu KHK'yı bitiririz diye tahmin ediyoruz" - "AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz, AK Parti'nin Meclis'in gündemi ile ilgili görüşlerini muhalefet partilerinin grup başkanvekillerine aktaracak"

Google Haberlere Abone ol
Meclis'in bu haftaki gündemi

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Genel Kurulu'nda yarın OHAL'in uzatılmasıyla ilgili, Başbakanlık tezkeresinin görüşüleceğini belirterek, "Çarşamba günü, görüşmeleri yarım kalan 667 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin KHK'yı ele alacağız, perşembe günü bu KHK'yı bitiririz diye tahmin ediyoruz." dedi.

Elitaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu haftaki Meclis gündemi hakkında bilgi verdi.

Mustafa Elitaş, TBMM Genel Kurulu'nda yarın, OHAL'in uzatılmasıyla ilgili Başbakanlık tezkeresinin görüşüleceğini, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun sözlü sorulara yanıt vereceğini belirtti.

Siyasi parti gruplarına, salı, çarşamba ve perşembe günleri grup önerileri vermemelerini teklif edeceklerini ifade eden Elitaş, "Çarşamba günü, gündem dışı konuşmalardan sonra bir bakanımız sözlü sorulara yanıt verecek, sonra gündeme geçeceğiz. Birinci sırada, görüşmeleri yarım kalan 667 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yi ele alacağız. Perşembe günü, salı ve çarşamba günlerinde olduğu gibi siyasi partiler grup önerileri vermesinler, o gün gündem dışı konuşmalardan sonra bu KHK'yı bitiririz diye tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Elitaş, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz'ün, AK Parti'nin Meclis'in gündemine ilişkin görüşlerini muhalefet partilerinin grup başkanvekillerine aktaracağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Umarız ki her gün saat 21.00'a kadar çalışarak 667 sayılı KHK'yı bu hafta bitirmiş oluruz. Diğer KHK'larla ilgili yarın Genel Kurul'da diğer siyasi parti grup başkanvekilleriyle yapacağımız görüşmede, birer arkadaşımızın olması konusunda teklifte bulunacağız. Onlar da eğer heyette bir arkadaşlarının olmasını arzu ederlerse, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Parti Grubu'ndan ben ve muhalefet partilerinden birer kişi olmak üzere, bu görüşmeleri tamamlayabiliriz. Daha net bir şekilde sonuç alınabilmesi için böyle olması daha sağlıklı olur. Diğer partiler de üye verdikleri takdirde hemen heyeti oluşturup, KHK'ları masaya yatırırız, muhalefetin tekliflerini değerlendiririz. Olumlu bulduklarımızı önergeyle düzeltiriz ve KHK geçer diye düşünüyoruz."

Muhalefetin grup önerilerini vermemelerinin uygun olduğunu düşündüklerini ifade eden Elitaş, "Verirlerse demek ki samimi değiller. Biz tekliflerimizi sunuyoruz." dedi.

- "KHK'lerle ilgili muhalefetin görüşlerini almak..."

Mustafa Elitaş, grup önerilerinin zaman kaybına neden olduğuna işaret ederek, "Bir saat gündem dışılar sürüyor, 3 muhalefet partisi de üç ayrı grup önerisi verdiği zaman 1'er saat de öneriler sürüyor, 4 saat oluyor. Bir saat de yemek arası, toplam 5 saat oluyor. Muhalefet grup önerileri verirse, KHK bu hafta bitmez." diye konuştu.

KHK'lerle ilgili oluşturulacak heyete, "KHK komisyonu" denilmemesi gerektiğini anlatan Elitaş, "KHK'lerle ilgili muhalefetin görüşlerini almak üzere, ortak bir nokta bulma konusunda her partiden bir kişinin yer aldığı heyet oluşturulması, uzlaşma arayışı... Torba yasalarda yaptığımız gibi." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sabahlara kadar çalışma heveslisi değiliz"

Elitaş, şunları söyledi:

"Eğer muhalefet İçtüzük'ü zorlamazsa, TBMM kendisine ayrılan zaman içerisinde (Çarşamba-Perşembe günleri saat 14.00-21.00, Salı günü 15.00-21.00) görüşmelerini tamamlar. Muhalefet partileri İçtüzük'ü istismar etmedikleri takdirde, bu saatler içerisinde her şey görüşülebilir, biz de bunu kendilerine ifade etmeye çalışıyoruz. Biz, sabahlara kadar çalışma heveslisi değiliz. Sabahlara kadar Meclis'i boşu boşuna oyalamaya hevesli değiliz. Meclis çalışanlarını, basın mensuplarını sabahlara kadar nöbet tutturma heveslisi değiliz. Bu yüzden biz buradan muhalefete çağrı yapıyoruz; gelin sağlıklı, Meclis'in vehametine yakışan bir çalışma ortamı yaratalım."

Elitaş, muhalefetin grup önerilerini Meclis'in çalışmasını yavaşlatmak için verdiklerini ama arkasından da "AK Parti bizi sabahlara kadar çalıştırıyor" diye sitem ettiğini aktardı.

Muhalefetin AK Parti'ye "Bizimle uzlaşın, görüşün" dediğini anımsatan Elitaş, "Biz de uzlaşalım, görüşelim, samimi bir ortam oluşturalım istiyoruz. Heyet birer milletvekiliyle oluştuğu takdirde verimli bir sonuç alınır." diye konuştu.

Yorumlar