Kılıçdaroğlu: Evet çıkarsa Türkiye 3. Lige düşer

Diyarbakır'da konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'evet' çıkması halinde Türkiye'nin üçüncü lige düşeceğini savundu

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Evet çıkarsa Türkiye 3. Lige düşer

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer bu anayasa değişikliği geçerse Türkiye 3. lige düşer, demokrasisi olmayan bir devlete dönüşmüş olur. Bir ülke kendi sorunlarını Parlamentoda, Mecliste çözer. Eşit yurttaşlığın güvencesi Meclistir, Parlamentodur." dedi. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Kılıçdaroğlu, partisinin il binasını ziyaretinin ardından Yenişehir ilçesindeki bir düğün salonunda vatandaşlara hitap etti. Cumhuriyetin bu ülkenin tüm fertlerinin bayrak altında özgürce ve kardeşçe yaşamak için kurulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kimsenin kimliğinden, yaşam tarzından ve inancından dolayı ötekileştirilmemesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, herkesin kimliğinin ve düşüncesinin farklı olabileceğini ancak hep birlikte bu bayrak altında huzur içerisinde yaşaması gerektiğinin altını çizerek, "Biri üst yurttaş öteki alt yurttaş olmasın. Hepimiz eşit yurttaşlarız bu ülkede. Hepimiz vatanseveriz. 80 milyon, bu ülkenin birliği, bütünlüğü ve bir arada yaşama iradesi içerisinde eşit yurttaştır. Hepimiz vatanseveriz, hepimiz ülkemizi seviyoruz. Diyarbakırlılar sadece Diyarbakır'ı mı seviyor? Diyarbakır'ı da Hakkari'yi de Muğla'yı da İstanbul'u da bütün ülkeyi seviyoruz." diye konuştu.

Her şeye rağmen bugün Türkiye'nin dünyanın 20 büyük ekonomisi arasında yer aldığını, İslam ülkeleri içerisinde demokrasisi gelişmiş ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, güçlü bir parlamenter demokrasi sistemi içinde eksiklere ve yanlışlara rağmen bir şeyler yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

"Şimdi diyorlar ki; (Milli iradeyi bir kişi teslim edelim, bir kişi karar versin, 80 milyon ona uysun. Demokratik parlamenter sistemden vazgeçelim, tek adam rejimine geçelim.)" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bugün her 4 gençten biri işsiz. Bu işsizliği yaratan demokratik parlamenter sistem mi? Türkiye'de iki Trakya büyüklüğünde alan son 15 yıldır ekilmiyor. Çiftçi, 'İlaç,su, gübre, mazot pahalı nasıl ekeyim?' diyor. Çiftçi tarlasını ekemiyorsa bunun nedeni demokratik parlamenter sistemi mi? FETÖ terör örgütü seni kandırdı da buna sebep demokratik parlamenter sistemi mi? Dolar aldı başını gidiyor, kara para, kayıt dışı para Türkiye'ye gelmezse dolar uçup gidecek. Dünyada nerede kaçakçıların parası varsa, uyuşturucu parası varsa Türkiye'ye geliyor. Bir devlet 10 milyar dolar para gelecek, bunun nereden geldiğini bilmeyecek. Böyle akıl olur mu? Enflasyon çift haneye çıktı, yüzde 10'u aştı. Türkiye'nin hapishaneleri tıka basa dolu, icra dairelerinde dosya koyacak yer kalmadı. Türkiye nüfusunun yarısı icralı. Bunlara sebebi demokratik parlamenter sistemi mi?"

"Hepimizin oturup düşünmesi lazım"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'de 4 milyon Suriyeli'nin yaşadığına dikkati çekerek, "Bunlar demokratik parlamenter sistem dolayısıyla mı Türkiye'ye geldi, kim getirdi bunları Suriye'den? Şimdi diyorlar ki, 'Hele evet çıksın ondan sonra 4 milyon Suriyeliye vatandaşlık hakkı vereceğiz. Hepimizin oturup düşünmesi lazım." dedi.

Aydın'daki Bulamaç adasının hem İngiliz hem de ABD belgelerinde Türkiye'ye ait olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Ama o ada şu anda Türkiye'ye ait değil, işgal altında. O adanın işgal altında olmasının sebebi demokratik parlamenter sistemi mi? Bütün bunların sebebi kötü yönetim." değerlendirmesinde bulundu.

"Anayasa değişikliği geçerse Türkiye 3. lige düşer"

"Eğer bu anayasa değişikliği geçerse Türkiye 3. lige düşer, demokrasisi olmayan bir devlete dönüşmüş olur. Bir ülke kendi sorunlarını Parlamentoda, Meclis'te çözer. Eşit yurttaşlığın güvencesi Meclis'tir, Parlamentodur." diyen Kılıçdaroğlu, parlamentoda her görüşten milletvekilinin bulunduğunu vurguladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Diyorlar ki; 'Bu Meclis çalışmıyor, ayağımıza pranga.' Bu Meclis arzu ettiğiniz kanunları çıkardı. Sadece geçen ay 100'ün üstünde kanun Meclisten çıktı. 2 bin maddelik kanunlar geçti Meclisten, hem de uzlaşarak. Demek ki çalışıyor ama hep suçlu birilerini bulacaksınız. Bu süreçte arıyorlar suçlu yok, kimi suçlayacaklar? Bir düşman bulamıyor. Bana saldırıyorlar. Eyvallah, saldırın kardeşim. Saldırdılar da ne oldu? Acaba Kılıçdaroğlu'nun bir açığını bulabilir miyiz diye arıyorlar. Yok kardeşim, haram yemedik, kul hakkı yemedik. Size cevap vermeyeceğim. Mesele anayasa konusu, sen, ben kavgası değil. Ben bütün partilerden vatandaşlarıma sesleniyorum. Bu anayasa hepimizin anayasası. Hepimiz bu ülkede huzur ve barış içinde, birlikte, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Kimse kimliğinden, inancından, yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmesin istiyoruz. İnsana insan olarak bakalım ve insanı baş tacı yapalım istiyoruz."

Yorumlar

Yusuf Ben bu adamin soylediklerine kendisinin dahi inandigini yada icten inanarak soyledigini sanmiyorum. Asil uzuldugum mesele* Siyaset yapayim derken Vatanimizi ve Gelecegimize ihanet etmesi.* Bir insan koltuk ve makam icin bu kadar alcalmamali.