Kılıçdaroğlu-Çavuşoğlu görüşmesi

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: - "Görüşmenin ana konusu Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşma oldu. Anlaşmayı bu hafta Meclis'e getirmek istiyorlar. Sayın Çavuşoğlu, bunun için destek istedi" - "Anlaşmayı daha yeni gördüğümüzü, değerlendireceğimizi, bunun sonunda nihai kararımızı vereceğimizi söyledik. Normalleşmeyi destekliyoruz" - "Partimizin MYK toplantısından önce veya MYK'da bunu değerlendirip bir karar veririz"

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu-Çavuşoğlu görüşmesi

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki görüşmenin ana konusunun İsrail'le yapılan anlaşma olduğunu belirterek, "Anlaşmayı bu hafta Meclis'e getirmek istiyorlar. Sayın Çavuşoğlu, bunun için destek istedi." dedi.

Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakan Çavuşoğlu'nun talebi üzerine, parti genel merkezinde Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştiğini belirtti.

Görüşmenin ana konusunun, Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşma olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anlaşmayı bu hafta Meclis'e getirmek istiyorlar. Sayın Çavuşoğlu, bunun için destek istedi. Biz de anlaşmayı daha yeni gördüğümüzü, değerlendireceğimizi, bunun sonunda nihai kararımızı vereceğimizi söyledik. Normalleşmeyi destekliyoruz. Sayın Bakan anlaşmanın içeriğiyle ilgili bize bilgi verdi. Biz de İsrail askerlerinin yargılamadan muaf tutulmasına, haklarındaki davaların düşürülmesine ilişkin sürecin nasıl işleyeceğini sorduk. Hayatını kaybedenlerin aileleriyle bir görüşme yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi aldık. Sayın Bakan da kurbanların ailelerinden bazılarıyla görüşüldüğünü, bu konuda çok büyük bir sıkıntı görülmediğini iletti. Partimizin MYK toplantısından önce veya MYK'da bunu değerlendirip bir karar veririz."

- Membiç, Rusya ve Yunanistan ele alındı

Dicle Nehri'nin doğusunu Peşmerge'nin, batısını ise Irak ordusunun almak için bir operasyon başlattığını anımsatan Yılmaz, PYD'nin ilerlemesi ve bölgede bir koridor oluşturulmasına ilişkin Çavuşoğlu'na sorular yönelttiklerini kaydetti. Yılmaz, Menbiç'in PYD'nin kontrolüne geçtiğini hatırlatarak, PYD'nin bu bölgeden çekilmesi konusunda kaygılarının olduğunu dile getirdi.

Görüşmede, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin de gündeme geldiğini ifade eden Yılmaz, Çavuşoğlu'nun İran ile yapılan görüşmeyi de kendileriyle paylaştığını söyledi.

Yılmaz, Rusya, İsrail, Suriye ve Irak'taki merkezi hükümetle ilişkilerin normalleşmesini desteklediklerini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu'nun, Yunanistan ile yaşanan "12 mil" sorunu konusunda da kendilerini bilgilendirdiğini, bu konuda bir karar verilmediğini söylediğini aktaran Yılmaz, durumu yakından izlediklerini dile getirdi.

- "KHK'ların etkisi OHAL sürecini aşmamalı"

Dış politikanın gidişatı konusunda ciddi eleştirilerinin olduğunu hatırlatan Yılmaz, Hükümetin, CHP'nin dediklerine, çok ağır bedel ödedikten sonra geldiğini savundu.

Görüşmede, Kanun Hükmündeki Kararnamelerin (KHK) de gündeme geldiğini belirten Yılmaz, "bunların, olağanüstü hal (OHAL) süresini aşan bir etki doğurmaması gerektiğini" söylediklerini aktardı.

Yılmaz, Kılıçdaroğlu'nun talimatı doğrultusunda Türkiye'deki bütün uluslararası temsilcilik ve büyükelçiliklere bir mektup göndererek, CHP'nin pozisyonunu anlattıklarını dile getirdi.

Yorumlar