'İsrail’den aldığımız İHA’larla dağı taşı bombalamışız'

Milli Savunma Bakanı Canikli, İsrail’den getirilen İHA’lardan alınan istihbaratla yapılan bombalamaların çoğunun isabetsiz olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'İsrail’den aldığımız İHA’larla dağı taşı bombalamışız'

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “İsrail’den aldığımız İHA’ların ürettiği bilgilere dayanarak yapılan bu bombalamaların önemli bir bölümünün isabetsiz olduğunu sonradan anladık. Sonradan anladık ki dağı taşı bombalamışız aslında” dedi.

AK Parti Giresun İl Başkanlığının Ekim ayı Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı’na katılan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Geçmiş dönemde İsrail’den aldıkları İHA’ları terörle mücadelede etkin bir şekilde kullanamadıklarını belirten Canikli, "2003-2004 yıllarda terörle mücadelede gerçekten çok etkili bir şekilde kullanma imkanı olan insansız hava araçlarını (İHA) İsrail’den satın aldık. Çok büyük paralar ödedik satın aldık ama hiçbir zaman etkin bir şekilde kullanamadık. O İHA’ların ürettiği istihbarat üzerine ona dayanarak uçaklarımız harekat yaptılar Kuzey Irak’ta terör örgütüne yönelik, daha sonra bu bilgiler esas alınarak İsrail’den aldığımız İHA’ların ürettiği bilgilere dayanarak yapılan bu bombalamaların önemli bir bölümünün isabetsiz olduğunu sonradan anladık. Sonradan anladık ki dağı taşı bombalamışız aslında. Bugün dünyanın en teknolojik insansız hava aracını ürettik yüzde yüze yakın oranda yerli olmak üzere ve silahta taktık. Şu anda terörle mücadelede etkin bir şekilde kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SİHA’lara yoğun talep var”

“Yurt dışı ziyaretlerimizde hemen hemen bütün ülkeler bizden silahlı İHA’yı satın almak istiyor” diyen Canikli, “Dünyanın en iyisi diyebiliriz ve bu gerçekten gurur verici bir tablo. Ben bizzat kendim yaşıyorum. Gittiğim her ülkede her şeyi konuşuyoruz ama özellikle silahlı İHA başta olmak üzere diğer komuta kontrol merkezleri, teknolojinin yoğun bir şekilde kullandığı savunma ürünlerini Türkiye’den talep ediyorlar ve satın almak istiyorlar” diye konuştu.

“Yılda 3.5 milyar dolar yardım yapıyoruz”

Zaruri ihtiyaçlarını yurt dışından alamayan Türkiye’den yılda 3,5 milyar dolar yardım yapan bir Türkiye’ye geldiklerini kaydeden Canikli, “Sadece hatırlatmak için söylüyorum en basit zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli parayı bulamayan, yurt dışından satın alınacak çok zaruri ihtiyaçlar için petrol gibi, ilaç gibi yurt dışından bunları getirtecek finansal imkanı olmayan bir Türkiye’den her yıl sivil toplum örgütleri ile birlikte ihtiyacı olan milletlere karşılıksız 3,5 milyar dolar yardım yapan bir ülke konumuna gelmiştir. Ekonomide ortaya konulan bu inanılmaz gelişme elbette Türk insanının hayat standardını yükseltmiştir, çok büyük bir katma değer meydana gelmiştir ama onun da ötesinde ve belki de daha önemlisi bu toprakların savunulması için ihtiyaç duyacağı savunma sistemlerini kendi imkanlarıyla, milli imkanlarla geliştirme imkanı yakalamıştır” ifadelerini kullandı.

“O silahlar bir gün Türkiye’ye dönecek”

ABD’nin YPG’ye silah desteği sağladığını ve gönderdiği tırları fotoğrafladıklarını vurgulayan Bakan Canikli, sözlerine şöyle devam etti:

“Aynı hedef için birlikte faaliyette bulunduğumuz Amerika bu terör örgütüne şu ana kadar 3 bin 500 tırdan fazla silah araç ve mühimmat desteği verdi. Bunların önemli bir bölümü son derece sofistike ve teknoloji yoğunluğu içeren silahlardı. Bize parayla satmadıkları silah sistemlerini bedava para alamadan terör örgütlerine veriyor. Şunda hiçbir tereddüt yok PYD/YPG kesinlikle bölücü terör örgütünün kendisidir, bölücü terör örgütünün Suriye yansımasıdır. Aynı merkezden yönetiliyorlar, aynı sözde lider kadrosu tarafından yönetiliyorlar, her şeyleri aynı. Rakka’da DEAŞ’ın temizlenmesinden sonra Rakka’nın meydanlarına terör örgütünün başının posterlerini astılar. Hal bu ki görünürde terör örgütüyle bağlantısı olmayan bir yapı tarafından yapıldı bu operasyon ama biz dedik ki her zaman SDG bir maskedir, maskeyi kaldırdığınızda altından bölücü terör örgütü çıkar. Biz biliyoruz ki saydık, tespit ettik, fotoğrafladık, 3 bin 500’den fazla tırla silah YPG terör örgütüne gönderildi. Bu silahlar terör örgütüne gitmiştir ve er veya geç bu silahlar Türkiye’ye karşı kullanılacaktır. Bu silahların Türkiye’ye karşı kullanılması halinde elbette bunun birinci derece sorumlusu ABD olacaktır.”

Programın ardından Bakan Canikli ve beraberindekiler merhum AK Parti İl Başkanı Hasan Ali Tütüncü’nün kabrini ziyaret ederek, Hacı Miktad Camiin’de düzenlene mevlide katıldı.

Yorumlar

cem bakanım ata sözü var el şeyi ile gerdeğemi girilir diye