İSİPAB 36. İcra Komitesi Toplantısı TBMM'de yapılacak

- İSİPAB Türk Grubu Başkanı Atalay: - "Toplantı, ilk kez bir parlamentoda gerçekleştirilecek. Bu vesileyle bir çok ülkenin meclis başkanı, TBMM'de FETÖ'nün darbe girişiminin izlerini de görmüş olacak" - "Hem bu yapının (FETÖ) ne kadar gözü kara, hoyratça bir darbeye teşebbüs ettiğini göstermenin hem de bunların örgütlenmiş oldukları ülkeler için ne menem tehlikeli olduğunu anlatmanın en güzel yollarından biri Meclis'teki manzaradır"

Google Haberlere Abone ol
İSİPAB 36. İcra Komitesi Toplantısı TBMM'de yapılacak

TBMM (AA) - ALPER ATALAY- HATİCE ÖZDEMİR- İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, "İSİPAB toplantısı, ilk kez bir parlamentoda gerçekleştirilecek. Bu vesileyle bir çok ülkenin meclis başkanı, TBMM'de FETÖ'nün darbe girişiminin izlerini de görmüş olacak." dedi.

Atalay, İSİPAB İcra Komitesi üyesi 15 ülkenin meclis başkan ya da yardımcılarının katılımıyla gerçekeştirilecek olan İSİPAB 36. İcra Komitesi Toplantısına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Orhan Atalay, İSİPAB'ın bir önceki genel kurul toplantısında, icra komitesi toplantısının Tunus'ta yapılmasına karar verildiğini, Tunus'un böyle bir toplantıya ev sahipliği yapamayacağını genel sekreterliğe bildirmesi üzerine, tüzük gereği toplantının, genel sekreterliğin bulunduğu İran'da yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

- "İslam dünyasını bilgilendirmek istedik"

Atalay, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili İslam dünyasını da doğru bilgilendirmek amacıyla İran'dan, toplantının Ankara'da yapılması ve grup başkanları düzeyinde değil meclis başkanları düzeyinde gerçekleştirilmesini talep ettiklerini, İran'ın da bu talebi olumlu karşıladığını belirtti. Atalay, toplantının çok sayıda meclis başkanı, meclis başkan yardımcısı ve milletvekilinin katılımı ile yapılacağını ifade etti.

Toplantının iki gün süreceğine işaret eden Atalay, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını, Türkiye'de siyasi istikrarın teminine dönük, halkın sağduyulu duruşunu, Cumhurbaşkanı'nın, hükümetin, Meclisin kararlı tutumu sayesinde bu askeri darbenin ciddi manada önlendiğini anlatacağız. Özellikle Türkiye, Ortadoğu'da olan bitenlerle ilgilenmesin diye içeriden ve dışarıdan birtakım iş birlikleri sonucu, 'Türkiye'yi kendi kendisiyle meşgul etme projeleri' Türkiye'de ciddi bir şekilde kayaya çarptı ve geri tepti.

FETÖ diye tanımladığımız, yaklaşık 40 yıldır devletin en kritik birimlerine sinsi sinsi yerleşmiş olan, adeta devlete çöreklenmiş, devletin, insan kaynaklarından, ekonomik kaynaklarına, bilgi kaynaklarından, istihbarat kaynaklarına varıncaya kadar, bütün birimlerini ele geçirmiş olan ve bu manada 40 yıllık bir geçmişi olan bir yapının, kökünden sökülmesiyle ilgili halk, hükümete, siyasi sorumlulara ciddi bir yetki ve imkan verdi."

Atalay, Türkiye'de şu anda FETÖ'yle ilgili ciddi operasyonların yapıldığını ama bu yapının sadece Türkiye ile sınırlı bir yapı olmadığını, dünyanın geniş kesimlerinde örgütlendiğini vurguladı. Türkiye'de 15 Temmuz'da yapılanın, özellikle İslam ülkelerinde, Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika'da olmak üzere, yakın gelecekte benzer darbe teşebbüslerinin gerçekleşebileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

- "Meclis başkanlarının katılımı önemli"

İSİPAB'ın bütün toplantılarında konuşulan belli başlı konular olduğunu ama kendilerinin ağırlıklı olarak FETÖ'nün darbe girişimini konuşacaklarını belirten Atalay, toplantıya meclis başkanlarının katılımının önemli olduğunu vurguladı. Atalay, bu anlamla icra komiteleri toplantılarında bir ilkin yaşanacağını, çünkü, bugüne kadar meclis başkanlarının yoğunluklu olarak katıldığı bir icra komitesi toplantısının yapılmadığını söyledi.

Bu toplantının, ilk defa bir parlamentoda yapılacağını kaydeden Atalay, bunun sembolik bir anlamı olduğunu anlattı. Atalay, şunları kaydetti:

"Birtakım darbe ve darbe teşebbüslerinin yaşamış bir ülkenin ilk kez bu darbe teşebbüsünde Meclis'i bombalanmıştır. Meclis, halkın iradesinin hür ve bağımsız bir şekilde tecelli ettiği en saygın kurumdur. 15 Temmuz darbesine teşebbüs eden darbeciler, bu milletin, bu halkın en saygın kurumlarını dahi bombalamaktan çekinmemişlerdir. Bu kadar pervasızca davranmışlardır. Hem bu yapının ne kadar gözü kara, hoyratça bir darbeye teşebbüs ettiğini göstermek hem de bunların örgütlenmiş oldukları ülkeleri için ne menem tehlikeli bir örgüt olduğunu anlatmanın en güzel yollarından birisi Meclis'teki görünümdür.

Mecliste yapılacak bu toplantı, son derece büyük bir anlam ifade edecektir. 5 yıldır bu toplantılara katılırım, ilk kez bir ülkenin parlamentosunda böyle bir toplantı gerçekleşmiş olacaktır."

- Toplantının iki günlük programı

İSİPAB 36. İcra Komitesi Toplantısı, 17 Ekim Pazartesi günü açılış oturumunda Kur'an- Kerim tilaveti ile başlayacak. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilecek birinci oturumda, İSİPAB Politik İşler ve Dış İlişkiler, Ekonomik İşler ve Çevre, İnsan Hakları, Kadın ve Aile ile Kültürel İşler, Medeniyetler ve Dinler Arası Diyalog komitelerinin gündemleri değerlendirilecek.

Ayrıca Filistin Daimi Komitesi 7. Toplantısı ile Müslüman Kadın Parlamenterler 6. Konferansının taslak gündemleri belirlenecek. İkinci oturumda ise Ankara deklarasyonu müzakereye açılacak.

Salı günkü oturum ise üye ülkelerin meclis başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilecek. Oturumda, TBMM Başkanı İsmail Kahraman da bir konuşma yapacak. İcra komitesi raporunun kabulünün ardından Ankara deklarasyonu okunacak. Oturum, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile sona erecek.

Toplantıya katılan heyet, oturumun ardından FETÖ'nün darbe girişiminde Meclis bombalanan bölümlerini ziyaret edecek.




Yorumlar