Irak Parlamentosu'nun Türkiye kararı

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: - "Bu hengamenin özünde iki husus var. Bunlardan ilki Musul'u kimin ya da kimlerin kurtaracağı, ikincisi ise elde edilecek zaferi kimlerin sahipleneceği ve dolayısıyla Irak ve Musul'un geleceğine kimlerin karar vereceğidir"

Google Haberlere Abone ol
Irak Parlamentosu'nun Türkiye kararı

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Irak Temsilciler Meclisi'nin Türkiye kararına ilişkin, "Bu hengamenin özünde iki husus var. Bunlardan ilki Musul'u kimin ya da kimlerin kurtaracağı, ikincisi ise elde edilecek zaferi kimlerin sahipleneceği ve dolayısıyla Irak ve Musul'un geleceğine kimlerin karar vereceğidir." dedi.

Yılmaz, Irak Temsilciler Meclisi'nin aldığı karar ile Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediğini duyurmasına ilişkin, düzenlediği basın toplantısında, Irak'ın keskin bir fay hattı üzerinde bulunduğunun herkes tarafından bilindiğini belirtti.

Musul operasyonunun askeri bir operasyondan çok farklı boyutlarının bulunduğunu, siyasi açıdan bakıldığında daha farklı değerlendirilebileceğini ifade eden Yılmaz, "Irak Merkezi Hükümeti'nin kararına bakıldığında bu konu Irak Merkezi Hükümeti ile Türkiye arasında bir konuymuş gibi görünebilir ama bilmemiz gerekir ki biraz derine inildiğinde Türkiye-İran, Türkiye-ABD ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişki sistematiğinde daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Bu hengamenin özünde iki husus var. Bunlardan ilki Musul'u kimin ya da kimlerin kurtaracağı, ikincisi ise elde edilecek zaferi kimlerin sahipleneceği ve dolayısıyla Irak ve Musul'un geleceğine kimlerin karar vereceğidir." diye konuştu.

Yılmaz, tartışmanın özünde hem Musul'un statüsünün hem de genel olarak Irak'ın bundan sonra alacağı şeklin bulunduğunu da vurgulayarak, burada DAEŞ sonrası dönemin üzerinde durulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Irak konusuna yaklaşımını eleştiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Biz siyasi boyutta Irak'ta ne istiyoruz? Bilinen tek Türkiye'nin Sünnicilik yaptığı ve Sünni ve bir eksende siyaset dizayn etmeye çalıştığıdır. Diyelim ki düşündükleri gibi bir Sünni bölge olacaksa, peki Kerkük nerede yer alacak, Musul bölünürse, oradaki Türkmen varlığı ne olacak? Bu Türkmen coğrafyası bölünüp, parçalanmayacak mı? Bunlar acilen üzerinde düşünülmesi gereken ve siyasi bir strateji belirlenmesi gereken alanlardır."

Bir basın mensubunun Türkiye'nin stratejisinin ne olması gerektiğini sorması üzerine Yılmaz, Türkiye'nin, Irak Merkezi Hükümeti'ne meramını anlatmış olması ve buna karşılık yine de aynı olumsuz yanıtı alması halinde Türkiye'nin üzerine düşeni yapmış sayılacağını ifade etti.

Bu durumun da Irak Merkezi Hükümeti'nin meşruiyetinin zayıflaması anlamına geleceğini anlatan CHP'li Yılmaz, "Türkiye mutlaka ve mutlaka merkezi yönetimle bir kanal açıp, bu konuları görüşebilmelidir. Siyasi meşruiyet açısından bu durum Türkiye'ye bir şey kaybettirmez. Bu sadece Musul olayı değildir. Türkiye'nin bölgeden dışlanmak istenmesi sadece Irak Merkezi Hükümeti'nin bir insiyatifi olarak çıkmıyor ortaya. Bunun arka planı var, o onu seslendiriyor. Perde gerisindeki unsurlara imkan sağlamamak için prosedüren de olsa bunu yapmak gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

- Ege'deki ada işgalleri tartışmaları

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ'ın, Yunanistan'ın işgal ettiği öne sürülen adalar konusunun üzerine gitmeye devam edeceğini belirttiğinin anımsatılması üzerine Yılmaz, bununla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın da bir açıklamasının bulunduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Biz 2003'ten bu yana herhangi bir adanın egemenliğini devretmedik. Mevcut durum devam ediyor." ifadesine yer verildiğini aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

"Türk pasaportu ile gidelim buralara. Bakalım izin veriyorlar mı. Adalarda Yunan bayrakları var, bir tarafında Yunan askeri var, diğer tarafı turizme açmışlar. Bizimkiler de 'Yunan adalarına gittik, tatil yaptık' diyor. Hükümet, bu konunun üzerine gitmiyor. Bu konu önemli bir konudur. Bugün iyi geçiniyor olabilirsiniz ama yarın aynı olacak diye bir şey yok."

Yılmaz, MHP'nin bu konuda araştırma komisyonu kurulması yönünde önerge verdiğinin hatırlatılması üzerine de bu önergeyi destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.


Yorumlar