HDP Sözcüsü Bilgen'den açıklamalar

- "Toplumun hiçbir kesimini ve onların siyasi temsilcilerini dışlayarak, yok sayarak anayasa yapım sürecinin demokratik ve meşru kılınması söz konusu olamaz. HDP, yasal bir partidir. Parlamentoda temsil edilen üçüncü büyük gruba sahiptir" - "Liderler zirvesinde, ulaşılmış uzlaşma var ve kamuoyundan saklanıyorsa, bu siyasi etik açısından zaten kabul edilemez bir durumdur"

Google Haberlere Abone ol
HDP Sözcüsü Bilgen'den açıklamalar

TBMM (AA) - ALPER ATALAY- HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, anayasada yapılacak değişiklik konusunda AK Parti, CHP ve MHP'den birer milletvekilinden komisyon oluşturulmasına ilişkin, "Toplumun hiçbir kesimini ve onların siyasi temsilcilerini dışlayarak, yok sayarak, anayasa yapım sürecinin demokratik ve meşru kılınması söz konusu olamaz. HDP, yasal bir partidir. Parlamentoda temsil edilen üçüncü büyük gruba sahiptir." dedi.

Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anayasanın bütün toplumun hak ve özgürlüklerini, devletin de topluma karşı yükümlülüklerini ve sınırlarını düzenleyen bir metin olduğunu belirtti.

Toplumun hiçbir kesimini ve onların siyasi temsilcilerini dışlayarak, yok sayarak, anayasa yapım sürecinin demokratik ve meşru kılınmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Bilgen, "HDP yasal bir partidir. Parlamentoda temsil edilen üçüncü büyük gruba sahiptir." ifadesini kullandı.

Bilgen, şöyle devam etti:

"AKP sözcüsünün, 'kendi tabanını temsil etmediği' iddiası, demokratik açıdan hiçbir şekilde izahı olamayacak, kabul edilemeyecek bir açıklamadır. Bir partinin tabanını ne kadar ya da nasıl temsil edeceğine bir başka parti karar vermez. Şiddetle ilişki konusuna gelince, Türkiye'de bir darbe girişimi gerçekleşti ve bu darbeyle ilişkili bağlantılar üzerine Meclis'te bir komisyon kurulmuş olmasına rağmen, halen bir çalışma başlamadı."

"Bu bağlantılar, ilişkiler gerekçe gösterilerek, anayasa yapım sürecinden dışlama aslında yapılmak istenen anayasanın da niteliğini ortaya koymaktadır. Yapım sürecinin yanlışlığı, ortaya çıkacak eseri de şimdiden şekillendirecektir." diyen Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini ve ilkeli, tutarlı bir çalışma yapılabilecek şekilde yeni bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini savunuyoruz. Eğer bu tavırda ısrar ederlerse biz anayasa yapma hakkını bir lütuf ve bir partinin tekelinde olduğunu düşünmüyoruz. Diğer muhalefet partilerinin de bu mekanizmanın içerisinde yer alır ve HDP'yi yok sayan girişime ortak olurlarsa bunu kendi tabanlarına, topluma anlatmakta zorlanacaklarını şimdiden ifade etmek istiyoruz."

- "Yaklaşımımızı kamuoyuyla paylaşacağız"

Bu aşamadan sonra tavırlarını ve tutumlarını toplumla paylaşacaklarını anlatan Bilgen, "Demokratik anayasa nasıl yapılır, yöntem ve içerik bakımından yaklaşımımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Sonuçta, anayasanın asıl öznesi siyasi partiler değil, halktır. Dolayısıyla onların geleceğiyle ilgili verilecek olan bu kararda, bu uygulamanın yanlışlığını, kabul edilemezliğini toplumla paylaşacağız. Bu tutarsız ve kabul edilemez yaklaşım elbette kamuoyu tarafından değerlendirilecektir." diye konuştu.

3 siyasi partinin hazırladığı teklifin TBMM Anayasa Komisyonu'na gelmesi durumunda, kurullarında durumu tartışıp ona göre tavırlarını belirleyeceklerine işaret eden Ayhan Bilgen, anayasaya ilişkin hangi büyüklükte bir paket düşünüldüğü konusunda da kamuoyuna açıklanmış bir şeyin olmadığını bildirdi.

Bilgen, "Liderler zirvesinde, ulaşılmış uzlaşma var ve bu kamuoyundan saklanıyorsa, bu siyasi etik açısından zaten kabul edilemez bir durumdur. Netleşmiş bir zemin varsa bunun açık, şeffaf bir biçimde kamuoyuna sunulması gerekiyor. Zemin netleştikçe tavrımızı ve tepkimizi ortaya koyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar