HDP'den 'ortak KHK komisyonu' açıklaması

HDP, KHK'lar için kurulacak ortak komisyonun bütün tartışmalı kararları geri çektirmesi gerektiğini savundu

Google Haberlere Abone ol
HDP'den 'ortak KHK komisyonu' açıklaması
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, KHK komisyonuna ilişkin, "Bize henüz 'Üye verin, karşı çıktığınız KHK'ları bizimle paylaşın' diye bir açıklama gelmedi. İçeriden ve dışarıdan gelecek baskıları azaltmak için samimi olmayan şekilde KHK komisyonu kurmayı düşünüyorlarsa burada kandıracakları toplumsal kesim olmadığını bilmeleri gerekir." dedi.

Milli güvenliği tehdit eden yapı, oluşum ve gruplar ile terör örgütlerine aidiyeti bulundukları gerekçesiyle yayınları, 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sonlandırılan bazı televizyon ve radyo kanallarının temsilcileri, TBMM'de Baluken'i ziyaret etti.

Baluken, ziyarette yaptığı konuşmada, darbe girişimi gerekçe gösterilerek, muhalif basın organlarına yönelik saldırılar yapıldığını öne sürdü. Basın emekçilerine yapılan saldırıları doğru bulmadıklarını belirten Baluken, "Topluma, tek bir kişinin liderliğinde rejim değişikliği dayatılmak isteniyor, bunun demokraside yeri yok. Böyle bir dayatmayı da kabul etmeyeceğiz." diye konuştu.

KHK KOMİSYONU

Kanun Hükmünde Kararname'lerle (KHK) ilgili itirazları gidermek üzere, 4 partinin katılımıyla komisyon kurulması konusuna değinen Baluken, KHK'ları inceleme komisyonu kurulacağının açıklandığı gün bazı basın yayın kurumlarının kapısına mühür vurulduğuna işaret ederek, "Komisyon kuracaksan bu mührün anlamı nedir?" ifadesini kullandı.

Baluken, KHK komisyonuna ilişkin kendilerine resmi bir bilginin gelmediğini aktararak, şöyle devam etti:

"Bize henüz 'Üye verin, karşı çıktığınız KHK'ları bizimle paylaşın' diye bir açıklama gelmedi. İçeriden ve dışarıdan gelecek baskıları azaltmak için samimi olmayan şekilde KHK komisyonu kurmayı düşünüyorlarsa burada kandıracakları toplumsal kesim olmadığını bilmeleri gerekir. Eğer varsa samimiyetleri, eğer gerçekten içeride yaptıkları hukuksuzlukların hesabını halka karşı vermekten çekiniyorlarsa ya da bu hukuksuzluklar nedeniyle Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği dahil olmak üzere bir takım yaptırımlarla karşılaşılabileceğinin hesabını yapıyorlarsa o zaman samimi bir şekilde bu hukuksuz uygulamaların tamamını geri çekmeleri, 4 siyasi partiden oluşan üyelerle bu KHK'ların hukuksuz olan bütün uygulamalarıyla ilgili ulusal ve uluslararası evrensel hukuk kriterlerini gözetecek şekilde bir süreç işletmeleri gerektiği kanaatindeyiz."

Sürecin takipçisi olacaklarına değinen Baluken, "Komisyon kurulmasıyla ilgili ortaya attıkları iddiayı da bu şekilde beklenti yaratıp, işin içinden sıyrılabilecekleri bir durum olarak değerlendirmiyoruz. Kiriteri ulusal ve uluslararası hukuk normları, darbeyle mücadele olarak belirleyip, bunun dışına çıkan bütün uygulamalarla ilgili hükümetin derhal yaptığı bütün uygulamalardan geri adım atmasını talep edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, KHK komisyonu hakkında bilgi almak amacıyla Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a görüşme talebinde bulunduklarını, ancak bir yanıt alamadıklarını kaydetti.

Yorumlar