'Fındıkta akıl almaz bir olayı yaşıyoruz'

"Gerçekten fındıkta şu anda akıl almaz bir olayı yaşıyoruz. Hükümetten ve tarım bakanından beklentimiz piyasaya gerekli müdahaleyi yapsınlar"

Google Haberlere Abone ol
'Fındıkta akıl almaz bir olayı yaşıyoruz'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Gerçekten fındıkta şu anda akıl almaz bir olayı yaşıyoruz. Hükümetten ve tarım bakanından beklentimiz, piyasaya gerekli müdahaleyi yapsınlar." dedi.

Torun, kentteki bir otelde düzenlenen kahvaltı programında, gazetecilerle bir araya geldi.
Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Torun, düşen fındık fiyatlarının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Rekoltenin bu yıl düşük olmasına rağmen halen beklenen fiyata ulaşılamadı. Bizler her fırsatta bu konuyu gündeme getiriyoruz. Üreticilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için çözüm istiyoruz." diye konuştu.

Henüz somut adımların atılmadığını ileri süren Seyit Torun, "Bu Orduluya, fındık üreticisine ve Karadeniz'e yapılmış bir ihanettir. Gerçekten benim insanım bunu hak etmiyor. Serbest piyasanın doğru olmadığını söyledik ama dikkate alan olmadı. Eğer serbest piyasa koşullarına göre fiyat belirleniyorsa bu sene fiyatın artması lazım. Çünkü fındık az ve pazara inen fındık yok. Demek ki fındık rekoltesi çok yüksek olsaydı fiyatlar düşünün hangi rakamlara inecekti. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu kesinlikle doğru değil." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın bütün ülkelerinde tarım ürünlerine sahip çıkıldığını vurgulayan Torun, "Başka ülkelerde üretici ve çiftçi sahipsiz değildir. Eğer fındığa da sahip çıkan bir el olsa bu hükümet fındığa sahip çıksa bu sorun çözülür." ifadesini kullandı.

Rekabet kurumunun ne işe yaradığını soran Torun, şunları söyledi:

"Şimdi soruyorum fındıkta rekabet var mı? Eğer rekabet olmuş olsaydı fiyat artardı. Biz bu konuda rekabet kurumuna şikayetlerimizi ettik ve göreve davet ettik. Gerçekten fındıkta şu anda akıl almaz bir olayı yaşıyoruz. Hükümetten ve tarım bakanından beklentimiz piyasaya gerekli müdahaleyi yapsınlar. En azından üreticinin ezilmesini önleyecek bir müdahalede bulunsunlar. Piyasada fındığın hiç olmazsa hak ettiği değeri bulması için ya fındık alımı yapmalı ya da fiyatın artması için gerekli mekanizmalar harekete geçirilmeli."

Torun, fındık üreticisinin küstürülmemesi gerektiğine de işaret ederek, "Bir an önce gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Şu anda kimse fındık fiyatının neden düştüğünü bilmiyor. Birileri çıkıp bu düşüşün sebebini bize anlatmalı. Bu konuyla ilgili yetkili makamlardan açıklama bekliyoruz." diye konuştu.

Yorumlar