Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musul, Suriye ve Fırat Kalkanı Harekatı konusunda önemli açıklamalarda bulundu

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Beştepe'de akademik yıl açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Misak-ı Milli’yi kavrarsak Suriye’deki, Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Eğer bugün Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, hem masada hem arazide olacağız diyorsak bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken, dostlar alışverişte görsün diye söylemiyoruz. Bütün diplomatik anlaşmalar hepsi sürüyor, diğer yandan da hazırlıklar devam ediyor" dedi. Erdoğan, "Şimdi de Dabık. Tabii Dabık bizim için tarihi olarak da önemli. DEAŞ şimdi El Bab’a yürüyor. Oraya da ineceğiz" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Böyle güzel bir akademik yıl açılışı düzenledikleri için tebrik ediyorum. Bu bir ilk, bu nedenle de çok çok anlamlı. Her yıl tekrar ederek geleneksel bir hal alacağına inanıyorum. Yükseköğrenim konusu Türkiye’nin yaşadığı sorunların çözümü için hayati bir öneme sahip. 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde eğitim meselesini öncelikler sıralamasında en öne aldık. Eğitimde çok büyük reformlar gerçekleştirdik, ilerlemeler sağladık. Eğitim sistemimiz yıllarca yükseköğrenime geçişte yaşanan tıkanıklığın yarattığı sorunlarla boğuşmak zorunda kaldı. 

Bu çarpık sistemi ortadan kaldırmak için tıkanıklık noktalarını tespit edip oralardan işe başladık. Biz ülkemizde 2002 yılında 75 olan yükseköğrenim kurumu sayısını bu yıl itibariyle 181’e çıkardık. Aslında bu bir ana biliyorsunuz 193’e çıktı ama malum darbe girişimi sebebiyle bazıları devlet üniversitelerine devredildiği için bu sayıya inildi. Şu an 81 ilimizde üniversite var. Artık öğrencinin üniversiteye ulaştığı değil ağırlıklı olarak üniversitenin öğrenciye ulaştığı bir sistemi kurduk. Yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 7 milyon 194 bine ulaştı. Bu büyük değişimin bir boyutunu da ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı oluşturuyor.

Burada bir eksikliği de belirtmek istiyorum. Öğretim elemanı sayısını da çok daha yükseltmemiz lazım. Tüm bu rakamlar gösteriyor ki Türkiye’de artık yükseköğretime geçişte tıkanıklık yaşama riski yoktur. Bundan sonra mücadele daha kaliteli eğitim veren üniversite ve bölümlere girme konusunda yaşanacaktır. Esasen bu dünyanın her yerinde böyledir. Talep eden ve belirli bir başarının üstündeki her öğrenciye yükseköğretim imkanı sağlamak bizim görevimizdir. Bunu başaracağız. Asıl yarış her alanda en kaliteli eğitimi veren yer neresiyse oraya girebilmek için olacaktır. Kaliteyi yükseltmenin yollarından biri de misyon farklılaşması ve uzmanlaşmadır. Üniversitelerimizin bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde uzmanlaşmasını sağlamamız gerekiyor. YÖK’ün bu konuda Kalkınma Bakanlığı ile işbirliği halinde başlattığı bir proje var. 

5 ÜNİVERSİTEYE ÖZEL TEŞVİK 

2006'da kurulan 40 üniversitemiz arasından seçilen 5 yükseköğretim kurumumuz bölgesel kalkınma için ihtiyaç duyulan alanlarda özel olarak teşvik edilecek ve desteklenecek. Burada 5 üniversitemizi ve desteklenecekleri alanları açıklıyorum. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hayvancılık alanında, Düzce Üniversitesi sağlık ve çevre alanında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarım ve jeotermal alanında, Bingöl Üniversitesi tarım havza bazlı kalkınma alanında, Uşak Üniversitesi tekstil, dericilik, seramik alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi'nin pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlenmiştir.

Üniversitelerimize ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Pilot üniversiteler gereken gayreti ortayla koymaları halinde bu projenin içinde yer alacaklardır. Aksi halde bir başka üniversite projeye dahil olacaktır. Bu 5 üniversitemize elde ettikleri fırsatı iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. 

REKTÖR SEÇİMLERİ

Rektörlerin öğretim üyelerinin oylarıyla seçildiği sistemin kendisi bir sorun haline gelmiştir. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi memleketimizin de üniversitelerin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.  YÖK'ten bağımsız ve şeffaf bir kalite kurulu kurulmasını bekliyorum. 

MUSUL AÇIKLAMASI

Suriye ve Irak’ta olanları yaşarken yeni nesil bir şeyi çok iyi bilmeli. Acaba Misak-ı Milli nedir? Bunu çok iyi bilmemiz lazım. Eğer Misak-ı Milli’yi kavrarsak Suriye’deki, Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Onu bilmezsek ne Suriye’deki ne de Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Eğer bugün Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, hem masada hem arazide olacağız diyorsak bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken, dostlar alışverişte görsün diye söylemiyoruz. Sen binlerce kilometre öteden geleceksin. Neymiş Bağdat çağırıyormuş. Tamam da benim burada mesuliyetim var. Bütün diplomatik anlaşmalar hepsi sürüyor, diğer yandan da hazırlıklar devam ediyor.

"EL BAB'A DA İNECEĞİZ"

Sabrettik sabrettik bir tane 14 yaşında çocuğu Messi’yi çok seviyormuş, üzerine formasını giydirip kına merasiminde patlattılar. Hastanede yaralıların ziyaretlerine gittiğimizde 6 yaşında çocuk ayağının koptuğunun hala farkında değil. Hazırlıklarımız vardı. ÖSO ile birlikte onları Cerablus’a soktuk ardından da kendi özel kuvvetlerimizi soktuk. DEAŞ’ı oradan attık, derdest ettik. Cerablus halkını Cerablus’a yerleştirdik, Rai halkını Rai’ye yerleştirdik.

Şimdi de Dabık. Tabii Dabık bizim için tarihi olarak da önemli. DEAŞ şimdi El Bab’a yürüyor. Oraya da ineceğiz. Mümbiç ile ilgili koalisyon güçlerine PYD-YPG olmayacak dedik. 

Yorumlar