Erdoğan'dan 'erken seçim' iddialarına ilk yorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim iddialarıyla ilgili sorular üzerine, "arzu etmediklerini ancak her şeye hazır olunması gerektiğini" söyledi

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan 'erken seçim' iddialarına ilk yorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine ilişkin "Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde bu biter ve bittikten sonra da işin zaten asıl sahibine gidilecek. Asıl sahibi millet, millete gidilecek." dedi. Erdoğan, Hz. Ali Camii'nde cuma namazını kıldıktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Erken seçim iddiaları var. Bu konuya ilişkin de tartışmalar yaşandı. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine Erdoğan, 8 maddenin bugün itibarıyla parlamentoda müzakere edildiğini ve demokratik olmayan yaklaşımlarla da olsa bunun geçtiğini söyledi.

Kürsü adabına uygun bir şekilde herkesin demokratik hakkını en güzel şekilde kürsüde kullanması, orada partilerinin düşüncelerini, kendi ifadelerini ortaya koyması gerektiğini dün de Ankara'daki konuşmasında söylediğini anımsatan Erdoğan, ne yazık ki bunun başından itibaren böyle gelişmediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, öyle veya böyle şu anda 8 maddenin geçtiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki süreç de temenni ederiz ki çok daha sakin bir havada ve demokrasinin adabına uygun bir şekilde devam etsin. Şu anda tabii bazı milletvekili arkadaşlarımızın, orada gerçekten bir milletvekili arkadaşımızın burnunun kırılmış olması, bir diğerinin afedersin ayağının dişlenmesi filan gibi böyle çok çok çirkin durumların olması hiçbir milletvekiline yakışır bir şey değil. Bunları arzu etmezdik ama ne yazık ki bunlar oldu. Fakat öyle veya böyle bu işin biteceğine inanıyorum. Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde bu biter ve bittikten sona da işin zaten asıl sahibine gidilecek. Asıl sahibi millet, millete gidilecek. Millet bunun asıl kararını verecek. Öyleyse bu telaş niye? Burada böyle kürsüyü kırmak, dökmek, bütün oradaki katiplerin çevresindeki çiçeklikleri filan devirmek... Eninde sonunda buradaki arkadaşlar milletin vekilleridir, asıl değil. Asıl bekliyor. Neyi bekliyor? Bu 330 aşılırsa '330'dan sonra bana gelsin bu' diyor. 'Nihai kararı ben vereceğim.' diyor. 'Bu işin gerçek sahibi benim.' diyor."

"Tek adamlık" tartışması

Bundan önceki seçimlerde de meydanda yeni bir anayasa sözü verildiğine dikkati çeken Erdoğan, "Öyleyse burada asıl telaşa kaplanlar zannediyorum farklı. Sonra bir de şu, ikide bir böyle tek adamcılık, tek adamcılık, tek adamcılık filan gibi laflar ediliyor. Bir defa Türkiye'de tek adamcılık konuşulacaksa tek adamcılığın tek bugüne kadar uygulamasını yapan siyasi parti; ana muhalefet partisidir, Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Kuruluşundan beri tek adam üzerinden gelmiştir zaten. Hatta ve hatta daha ileri gitmişlerdir, onlardan il başkanlarının bu ülkede valilik yaptıklarını biliriz. Aynı anda hem il başkanlığı yapmışlardır hem valilik yapmışlardır, belediye başkanlığı yapmışlardır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bunları siyasi tarihin kayıtlarında görmenin mümkün olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi kimi nereden dolanıp da aldatmaya kalkacaksınız. Şu anda dünyada uygulaması olan ve bu uygulamanın da eğer yöneticiler eliyle başarılı olursa hakikaten tutunduğu ülkelere baktığımızda, gelişmiş ülkelerde başkanlık veyahut da yarı başkanlık, bu tür sistemlerin oturduğunu görüyoruz. Şimdi burada eninde sonunda işin gelip dayanacağı yer neresidir? Başarılı yöneticilerdir, siyasilerdir. Eğer yönetici başarılıysa, siyasetçi başarılıysa orada bundan netice almak mümkündür ama değilse netice almak da mümkün değildir.

Şimdi parlamenter demokrasi. Biz zaten parlamenter demokrasiyi uyguladık, şu anda da zaten parlamenter demokrasiyi uyguluyoruz yani bunu sağa sola çekmeye gerek yok. Bunu bir nevi yapıyoruz zaten. Burada da alınan neticeler ortada. İş geliyor eninde sonunda nereye dayanıyor? Siyasetçilere. Bu kadar koalisyonlar yaşadık, bu koalisyonlarla bir netice alabildik mi? Biz, neredeyse 15 ay veya 16 ay ortalamayla bu ülkede hükümetler gördük. 15-16 ay ortalamayla yaşanan bir süreçte istikrar olabilir mi? İstikrarın olmadığı bir ülkede netice alınabilir mi? İşte Türkiye, cumhuriyet tarihinde bunun neticesini alamamıştır ama şu son 14 senede, dikkat ederseniz... Partimizi kurduğumuz zaman, benim bir sözüm vardı, dedim ki 'Artık bundan sonra koalisyonlar dönemi inşallah olmayacak.' Vadedilen süre nedir? 5 yıl. İlk önce 5 yılla başladık, hatırlarsanız. Daha sonra 4 yıl talebi geldi parlamentodan, biz buna da uyduk ve ondan sonra 4 yıla döndük."

Erken seçim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir zaman erken seçimin isabetli olacağını düşünmediklerini anlatarak, şunları kaydetti: "Ama şu anda gündeme gelen konu çok farklı. Bunun belli bir istikrar üzere giderken gündeme gelen bir konu değil ama parlamento çalışamaz hale getirilirse o zaman bunlar tabii düşünülmeyecek şeyler de değil. Bunlar da düşünülebilir, gündeme gelebilir; o ayrı bir konu. Hedef, burada samimi bir şekilde, dürüst bir şekilde hiç çekinmeye gerek yok, bu şekilde kavga gürültüye gerek yok. Gelin düşüncelerinizi, gayet güzel bir şekilde parlamentoda söyleyin, şu 330 nasıl geçecekse, bunlar geçiyor zaten, ilk turda görüldüğü kadarıyla 338-348 arasında gidiş gelişler oldu, şimdi de bu hafta içinde kalan maddeler bu şekilde müzakere edildikten sonra işin ikinci turu var. İkinci turda da parlamento aynı istikrarını ortaya koyarsa iş asıl sahibine gidecektir, milletimiz de burada nihai kararını verecektir. Milletimizin vereceği karar neyse o karara da hepimiz 'evet' diyeceğiz, saygı duyacağız. Olay bu."

Yorumlar