Engelliler Haftası

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli: - "Hayatı paylaşmak ve sevgiyle el ele vermek için engel yok"

Google Haberlere Abone ol
Engelliler Haftası

TBMM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli, "Hayatı paylaşmak ve sevgiyle el ele vermek için engel yok." dedi.

Benli, Engelliler Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamda herkesin farklı engellerinin bulunduğunu ve bu engelleri aşmanın yolunun kenetlenmekten geçtiğini belirtti.

AK Parti olarak her türlü engeli kaldırmanın ve eşit vatandaşlık temeline dayanan ortak yaşam alanları oluşturmanın öncelikleri olduğunu anlatan Benli, "Her birimizin engelli adayı olduğu gerçeği, engelli haklarının her birimiz için hayati öneme sahip olduğunu göstermektedir. Hepimiz farklıyız bu hayatta. Hepimizin farklı engelleri var ve bu engelleri aşmak birbirimize kenetlenerek mümkün. Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımı, gelişmiş toplumların en önemli göstergelerinden birisidir." diye konuştu.

Engelli ve engelli ailelerinin yaşadığı güçlükleri herkesin bildiğini vurgulayan Benli, şunları söyledi:

"AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk günden bu yana engellilere pozitif ayrımcılık ilkesiyle yaklaşılmıştır. Türkiye'de, engellilerin sorunları konusunda adeta bir devrim gerçekleştirmiştir. 15 yılımıza damgasını vuran reformcu ruhu en somut şekliyle engellilere yönelik düzenlemelerde görmek mümkündür. AK Parti engellilere olan bakış açısını kökten değiştirerek, engelli vatandaşlarımıza yönelik sosyal politikalarımızı yardım değil, hak eksenli bir anlayışla şekillendirmektedir. Özellikle 2005 yılında çıkardığımız Engelliler Kanunu bu alanda çığır açmıştır. Bu kanunla eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok iyileştirme gerçekleştirilmiştir."

Benli, engellilerin sosyal hizmetlere erişimine mani olan bürokratik engellerin kaldırılmasının, engelli vatandaşlara ilk defa evde bakım ve evde sağlık hizmetlerinin sunulmasının, engellilerin eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması gibi hizmetlerin bu yöndeki çalışmaların yalnızca bir kısmı olduğunu ifade etti.

Bu konudaki çalışmaların devlet ve sivil toplum eliyle artarak devam etmesi gerektiğini belirten Benli, "En başta gönüllerdeki engellerin kalkmasına vesile olması ümidiyle Engelliler Haftasını kutluyorum. Unutmayalım ki hayatı paylaşmak ve sevgiyle el ele vermek için engel yok." değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar