Devlet Bahçeli'den 'başkanlık' çağrısı

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'fiili başkanlık sistemine hukuki bir zemin bulması' gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Devlet Bahçeli'den 'başkanlık' çağrısı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu anki haliyle Anayasa'ya aykırı bir şekilde davrandığını, fiili başkanlık sistemine hukuki bir zemin bulması gerektiğini söyledi. Bahçeli, başkanlık sisteminin millet tarafından benimsenilmesi halinde MHP'nin de bunu kabulleneceğini ifade etti. Bahçeli, bunun için AK Parti'nin gerekli yasa teklifini TBMM'ye getirmesi gerektinini kaydetti. 

Bahçeli, başkanlık tartışmalarının ya meclis yoluyla ya da referandumla artık sona erdirilmesi gerektiğini savundu. 

Bahçeli konuşmasında şunları söyledi: Hükümet sistemi belirlenirken, tarihsel tecrübeler, sosyo-ekonomik yapı, toplumsal eğilim dikkate alınmalıdır. Oldu bitti ile sistem değişikliği görüşmüş şey değildir. Türkiye'nin bekaa mücadelesi verdiği bu günlerde, Cumhurbaşkanının hukukla ters düşmesi geleceğimiz için çok tehlikelidir. Karşımızda iki alternatif yol vardır. Biri bizim için de en doğru olanı Sayın Cumhurbaşkanının yasal ve anayasal sınırlara çekilmesidir. Bu olmayacaksa, ikinci yol fiili durumun hukuki yol aranmasıdır. Bu durum karşısında AKP başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse karşımıza iki seçenecek çıkacaktır. AKP bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan diğer maddelerle birlikte TBMM'ye getirmelidir. Vekiller vicdanlarıyla oy kullanacaklardır. Bu anayasa değişiklik teklifi ya 367'yi aşarak kanunlaşacak, ya da 330'un üzerinde kalarak referanduma sunulacaktır. MHP her karara saygılıdır. Bizim düşüncemiz mevcut sistemin güçlendirilmesidir. Milletimiz aksini söylecek olursa buna da diyeceğimiz bulunmayacaktır.

Yorumlar