Deniz Baykal'dan sürpriz 'başkanlık' çıkışı

CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, başkanlık sisteminin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Deniz Baykal'dan sürpriz 'başkanlık' çıkışı
Yeni Birlik Gazetesi yazarı Avni Özgürel, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile Başkanlık Sistemi üzerine konuştu. Baykal'ın sözlerini köşesinde aktaran Özgürel'in yazısı, gazetenin manşetinde yer aldı. 

Dün Deniz Baykal'ı arayarak başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili ne düşündüğünü soran Özgürel, Baykal'ın, "Sistem kaçınılmaz noktaya gelince bunu değerlendirmek gerekir diye bakıyorum. Bu kadar sıkıntıyı yaşadığımız bir dönemin şartları içinde değerlendirmemiz gerekir başkanlık sistemini" dediğini aktardı. 

Baykal, paralel devlet tartışmaları ve terörün siyaseti çok fazla yıprattığı bu olaylar karşısında güven veren sağlam bir duruş sergilemenin hem güçleştiği ama aynı zamanda büyük önem kazandığını, "CHP bu konuda özündeki, kökündeki projeye sahip çıkan bir anlayışla parti kamuoyunun önünde iddialı bir şekilde yer tutabilmeli. Ben inanıyorum ki başkanlık rejimi partimiz için önemli bir yer tutacak" sözleriyle dile getirdi.

Tartışırken meselenin özünü kaçırmamak gerektiğini dile getiren Baykal,"Terörle mücadelenin neresindeyiz? Terörle mücadeleye destek veriyor muyuz vermiyor muyuz? Bunun neresindeyiz? Paralel devletle mücadelenin neresindeyiz? Sonra dış politika sorunları.. Siyasette dürüstlük, ahlak konuları.. Kısacası bu konularda güven veren, inandırıcı bir siyasi duruşu partimiz gerçekleştirebilse inanıyorum ki, başkanlık rejimi partimiz için önemli bir yer tutacak" diye konuştu.
"Bu makamın gerektirdiği niteliklerde bir adayla çıkabilirsek inanıyorum ki çok ciddi bir sıçrama yapabiliriz" diyen Baykal, "Makamın gereklerini yerine getirebilecek bir adayla çıkabilirsek rekabet edebilecek duruma gelinebilir. Partinin bahsettiğim zafiyetleri karşılandığında rejim değerlendirilebilir" dedi.

BAYKAL'DAN 'DÜZELTME'

Baykal, tartışılan sözlerinin ardından yaptığı açıklamada gazeteci Avni Özgürel'e yaptığı değerlendirmenin başkanlık sistemi gelirse CHP'nin iktidar şansının ne olacağına yönelik bir değerlendirme olduğunu, CHP'nin başkanlık sistemine karşı direnmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar