Demirtaş: Türkiye'nin Musul'a müdahalesi olmalı

HDP Eş Başkanı Demirtaş, Türkiye'nin Musul'a müdahale etmesi gerektiğini, bunu da demografik yapıyı korumak için yapması gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Türkiye'nin Musul'a müdahalesi olmalı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Eğer Türkiye'nin Musul'a bir müdahalesi olacaksa ki olmalı, o da Musul'da bir an önce huzurun sağlanması, Musul'a yönelik demografik müdahalelerin önlenmesi, Musul'dan göç etmek zorunda kalmış, IŞİD saldırısı ya da Saddam döneminde Musul'u terk etmiş gerçek Musul halkının dönmesini sağlamak olmalı." dedi.

Demirtaş, partisinin il binasında düzenlenen basın toplantısında, demokratik siyasetin Türkiye'de büyük engellerle karşı karşıya olduğunu savundu.

Musul'a yönelik operasyona değinen Demirtaş, "Neden katılmak istediğini Cumhurbaşkanı zaten açıklıyor. 'Misakımilli'ye bakın, orada anlarsınız' diyor. Musul ve Kerkük'ü Türkiye sınırları içine katmak, Misakımilli'nin sınırlar bölümü budur. Eğer Cumhurbaşkanının niyeti Musul ve Kerkük başta olmak üzere hatta Rojava bölgesini Türkiye'nin resmi sınırları içine katmak gibi emperyal bir amaç varsa bu bölgede yeni savaşların dünya savaşına gidecek taşları düşünmekten başka bir şey değil." diye konuştu.

"Eğer Türkiye'nin Musul'a bir müdahalesi olacaksa ki olmalı, o da Musul'da bir an önce huzurun sağlanması, Musul'a yönelik demografik müdahalelerin önlenmesi, Musul'dan göç etmek zorunda kalmış, IŞİD saldırısı ya da Saddam döneminde Musul'u terk etmiş gerçek Musul halkının dönmesini sağlamak olmalı." ifadesini kullanan Demirtaş, Türkiye'nin görevinin bu olması gerektiğini iddia etti.

Türkiye'nin bölgede huzur, istikrar ve barış için çalışması, bunun için bir politika üretildiğinde HDP olarak bu politikanın başarılı olması için çalışacaklarını vurgulayan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama sınırları değiştirmek üzere yapılacak her türlü girişim büyük bir zarar getirir. HDP olarak kesinlikle böyle bir politikanın yanında olmayız ve karşısında oluruz. Musul denkleminde Türkiye'nin olmamasının nedenlerinden biri de Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin bu niyetidir. Bu niyeti bütün dünya ve Musul halkı da okuyor. Kimse Türkiye'nin Musul'a gelmesini istemiyor. Çünkü niyet gerçekten Misakımilli'de belirtilen sınırlara ulaşmaksa öyle bir işgal anlayışı daha büyük savaşlara yol açar."

Başkanlık sistemi ile ilgili olarak da Demirtaş, olası bir referandumda 'hayır' kampanyasını en güçlü şekilde yürütecek partinin HDP olacağını kaydetti.

Selahattin Demirtaş, "Ülkenin başkana değil, demokrasiye ihtiyacı var. Ben başkan seçileceğimi bilsem yine hayır oyu veririz. Mesele kişi meselesi değil, zihniyet meselesidir. Biz bu zihniyeti kabul etmiyoruz." değerlendirmesini yaptı.
 

Yorumlar