Darbe komisyonunda Efkan Ala'yı kızdıran FETÖ sorusu

Darbe komisyonuna ifade veren Eski İçişleri Bakanı Ala, Adil Öksüz'ü tanıyıp tanımadığı yönündeki bir soruya tepki göstererek, "Bu soruyu ayıplıyorum" dedi

Google Haberlere Abone ol
Darbe komisyonunda Efkan Ala'yı kızdıran FETÖ sorusu
Sonhaberler / Haber Merkezi 

15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ soruşturmaları devam ederken aniden görevinden istifa ederek sesizliğe bürünen Efkan Ala, aylar sonra ilk kez darbe komisyonu vesilesiyle bazı açıklamalarda bulundu. Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Darbe Komisyonu'nda kendisine yönelik sorulara cevap verirken yer yer öfkelendi. Özellikle komisyon üyelerinden birinin Adil Öksüz hakkındaki sorusu Ala'nın tepkisini çekti. Ala, Adil Öksüz'ü tanıyıp tanımadığı yönündeki soruyu kasıtlı bularak, "Bu soruyu ayıp sayıyorum" şeklinde ifade verdi. Ala, 15 Temmuz darbe girişimi hakkında ise "Bize 'şu saat şu olacak' diye bir istihbarat gelmiş değildi. Ancak bunların bir adımı kaybedince başka bir adımı devreye sokacakları şeklinde değerlendirmeler hep oldu." dedi.

Terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, bugün ikinci olarak eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı dinledi. Ala, FETÖ'nün cemaat tanımıyla uyuşmadığını, kod isimlerin, hücre yapılanmasının, farklı haberleşme sistemlerinin bulunduğunu belirtti.

"Terör örgütüne dönüşen gizli örgütlenme biçimiyle karşı karşıyayız." diyen Ala, "One minute"ten hemen birkaç ay sonra bu örgütün hükümet aleyhine belge, bilgi toplamaya, dinlemeler yapmaya başladığını ifade etti.

MİT KRİZİ VE 17-25 ARALIK DARBE GİRİŞİMLERİ

MİT saldırısı, 17-25 Aralık, ardından da açık bir darbe teşebbüsüyle milletin karşı karşıya kaldığını anlatan Ala, 17-25 Aralık'tan sonra örgütün emniyetin operasyonel birimlerinde, istihbaratta, emniyet müdürleri seviyesinde yüzde 90'ın üzerinde bir oranda olduğunu, 2-3 ay içinde emniyet müdürlerinin tamamını değiştirdiklerini, diğer birimlerdekilerin de belli süre içinde yüzde 99'lara varan oranda değiştirildiğini kaydetti.

EMNİYETTE 40 BİN KİŞİNİN YERİ DEĞİŞTİ

Poliste 40 bin kişiyi etkileyen yer değişikliği, görevden alma, meslekten çıkarma işlemlerinin yürütüldüğünü vurgulayan Ala, görevden alınan kişilerin FETÖ'nün yargıdaki adamlarıyla yeniden görevlerine döndürülmeye başlandığını ifade etti.

Buna ilişkin de tedbirler almaya gayret ettikelerini belirten Ala, "Bu nedenle iç güvenlik paketini hazırladık. O zaman belki muhalefet de meselenin farkında değildi, belki biz de yeterince anlatamadık. Müthiş bir dirençle karşılaştık ama orada yaptığımız düzenlemelerle etkili şahısları emekli ettik." diye konuştu.

Ala, "15 Temmuz gecesi operasyonel birimlerdeki arkadaşlarımız bu ahlaksız yapıyla ilgili önleyici tutum aldı, ciddi mücadele etti." dedi.

"SİLAHLA KARŞI KOYULMASI TALİMATI VARDI"

Ala, 15 Temmuz gecesine ilişkin şunları anlattı: "Ben Erzurum'daydım, Sağlık Bakanımızın kardeşi vefat etmişti. Akşam sularında başsağlığı dileklerinde bulunduk ve oradan 21.20'de tarifeli uçakla Ankara'ya hareket ettik. Biz Ankara'ya indik saat 23.00 sularında. İner inmez uçakta telefonlar açıldı ve koruma müdürü 'darbe oluyormuş' dedi. Bu sırada MİT Müsteşarı Hakan Fidan aradı. Nerede olduğumu sordu ve durumu söyledi. Uçaktan indikten sonra havalimanında bakan yardımcımızla, danışmanlarla, diğer arkadaşlarla değerlendirme yaptık. Emniyet Genel Müdürü'nü ve jandarmayı aradım, kesinlikle Türkiye sathında silahla karşı koyulacağı talimatını verdim. Kesinlikle Türkiye'yi bunların eline bırakma gibi bir ihtimal yoktur. Sayın Cumhurbaşkanı'nı, Başbakan'ı aradım, görüşmelere başladık. Belediye başkanları, valilerle görüştüm. Bakanlarla görüşmelerim oldu. Ulaştırma Bakanımız'la özel harekat polislerinin Ankara'ya sevkiyatıyla ilgili görüşmelerimiz oldu. Havalimanından meseleye vaziyet ediyoruz. Belli bir zaman geçti, Emniyet Genel Müdürümüz özel harekat polislerini bombaladıklarını ve başka yerlere bomba attıklarını söyledi, vatandaşın da desteğine ihtiyaç duyduğumuzu bildirdi. Ben de NTV'yi aradım. Bu arada Sayın Cumhurbaşkanımız konuşuyor. Sonra ben devreye girdim. Sayın Cumhurbaşkanımız'la aynı çağrıyı yaptık.

ÖZEL KUVVETLER KOMUTANI YETKİ İSTEDİ

Özel Kuvvetler Komutanı arayarak, harekete geçeceğini ve yetki istediğini söyledi. 'Hükümet adına söylüyorum, Cumhurbaşkanı adına da söylüyorum, bütün bunlara karşı koyma konusunda her türlü yetkiye sahipsin' dedim.

Bursa'daki alay komutanı gözaltı alındı, onun cebinden illerde görevlendirdikleri sıkıyönetim komutanlarının isimleri çıktı. Bunları bize gönderdiler. Ben de aynı anda jandarma kısmında olanları görevden aldım. Sabaha karşı Sahil Güvenlik Komutanını da görevden aldık.

Havalimanında iken TBMM ve Külliye'nin de bombalandığı söylenince, acaba bir şey, bir yöntem bulabilir miyiz diye MİT Müsteşarı aradı. Değerlendirmeler sonucunda, bu uçakları en azından tedirgin edecek silahları sevk ettik hem Meclis'e hem Külliye'ye hem Başbakanlığa. TÜRKSAT'a da ikinci bir hamleyi önlemek için henüz fabrikada olan Ejder zırhlısını oraya gönderdik. Helikopter geldiğinde ateş etti aşağıdan ve helikopter bir daha gelmedi.

Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı ele geçirilmişti. Ele geçiren, zamanında tayin ettiğimiz ama ilgili amir ona tebliğ etmediği için görevine devam eden kişi. Bir yıl boyunca öyle görev yapmış. O kişi orayı organize ediyor. Terörle Mücadele Daire Başkanımızı eli kolu bağlıyken, vuran teröristler bunlar."

Ala, uçakla Ankara'ya gelirken, içinde bulunduğu uçağı indirmek için F-16 kaldırıldığını, ancak muvaffak olamadan indiklerini kaydetti.

"BU SORUYU AYIPLIYORUM"

"Bize 'şu saat şu olacak' diye bir istihbarat gelmiş değildi. Ancak bunların bir adımı kaybedince başka bir adımı devreye sokacakları şeklinde değerlendirmeler hep oldu." ifadesini kullanan Ala, "Bir şeyin imkanı varsa ihtimali de vardır. O imkanı ortadan kaldırmak gerekir." diye konuştu.
FETÖ'nün, Yüksek Askeri Şura'da ciddi nitelikte kendilerine yönelik tasfiyenin ortaya çıkabileceği değerlendirmesini yaparak, bunu önlemek için darbe girişiminin öne alınmış olabileceğini vurgulayan Efkan Ala, Şura'nın birincil derecede etken nitelik taşıyabileceğini düşündüğünü bildirdi.

"JANDARMA ALAY KOMUTANLARINI DEĞİŞTİRDİK"

Ala, "Jandarmada alay komutanlarını değiştirdik. Emniyette operasyon birimlerinde 40 bin kişinin yerini değiştirdik, görevden aldık. Bu değişiklikler yapılmamış olsaydı, bunlar değiştirilmemiş olsa, jandarma, emniyet bunlarla birleşse, milletimiz büyük bir faciayla karşı karşıya gelirdi. Daha önceki darbelere baktığımız zaman işbirliklerinin nasıl sonuç aldığı ortada. Çok etkili bir karşı duruş sergilediler." değerlendirmesini yaptı.

1980'lerin sonunda İngiltere'de çekilen bir fotoğrafa ilişkin soru üzerine de Ala, "Kaymakamlığa girdiğimiz yıl. İngiltere'ye gitmişiz, herkes birbiriyle resim çektiriyor. Biz AK Parti hükümetleri olarak bir örgüt suç işlemeye başladıktan sonra haddini bildirmişizdir. Suç işlemeden bir şey yapmadık. Suç işlediler de biz mi bir şey yapmadık?" ifadesini kullandı.

Ala, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın "Adil Öksüz'ü tanıyor musunuz?" sorusuna, "Bu soruyu ayıplıyorum. Hayır. Emniyet ve jandarma bana bağlı, onu tutuklayan biziz. Onu bırakan hakimler hakkında soruşturma açıldı. Adil Öksüz ile ne görüştüm ne bilirim ne de tanırım. Kesinlikle böyle bir şey olamaz." karşılığını verdi.

"ÖKSÜZ İÇİN İKİ AYRI BİRİM KURDUM"

Neden istifa ettiği sorusu üzerine ise Ala, "Bu bir değişimdir, dönüşümdür. Bugün buradayız, yarın başka bir görevde oluruz. AK Parti bir davadır. Bu davada insanlar bir şey olmak için değil, bir şey yapmak için çalışır. Belki de ben şu an çok daha önemli bir şey yapıyorumdur." diye konuştu.
Darbe girişimi vesilesiyle FETÖ'nün nasıl bir örgüt olduğunu herkesin gördüğünü anlatan Ala, 15 Temmuz akşamı Erzurumda iken darbe girişimiyle ilgili kimsenin aramadığını belirtti.

Ala, bir başka soru üzerine, "Böyle yapılanmış bir örgütü dış istihbarat örgütlerinin kullanmıyor olması mümkün değil. Böylesi bir yapı varsa bunu dış istihbarat örgütleri kullanır." dedi.

FETÖ ÇÖZÜM SÜRECİ'NE YÖNELİK SABOTAJLAR YAPTI

FETÖ'nün "Çözüm süreci ne menem şey." dedirtecek sabotajlar yaptığını belirten Ala, "Bizim elimizde 'şunlar da darbenin siyasi boyutudur' diye bir bilgi yok." diye konuştu.

Ala, "Adil Öksüz'ü emniyet yakaladı ve yargı bıraktı. Sonuçlarını hepimiz göreceğiz. Ben bu şahsın yakalanması için iki ayrı birim kurdum sadece bunu yakalasınlar diye. Bunlardan biri jandarma, biri emniyette. Umarım neticelenir." değerlendirmesinde bulundu.

HAKSIZ İKRAMİYELER DE SORULDU

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan'ın, "Haksız ikramiye ve para ödülü aldıkları iddiaları doğru mudur?" sorusuna Efkan Ala, "Haksız ikramiye aldıkları doğrudur. Bu konuda soruşturma açtık, sonrasını bilmiyorum, soruşturma sonuçlanacak." yanıtını verdi.


 

Yorumlar