"Cinsel istismar" suçlarına ilişkin önerge

- CHP Grup Başkanvekili Gök: - "İsmi ne olursa olsun şarta bağlı genel ve özel af niteliği taşıyan bu önergenin oylamasında Anayasa ve Meclis iç tüzüğün aradığı şekil şartına uyulmamış, dolayısıyla önerge maddeleşmemiş, hukuken bir varlık kazanmamıştır" - "Meclisten geçmemiş bir maddenin tartışılması, Türkiye'nin gündeminden derhal çıkartılmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
"Cinsel istismar" suçlarına ilişkin önerge

ANKARA (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, cinsel istismar suçlarına ilişkin düzenlemeyle ilgili, "İsmi ne olursa olsun şarta bağlı genel ve özel af niteliği taşıyan bu önergenin oylamasında Anayasa ve Meclis iç tüzüğün aradığı şekil şartına uyulmamış, dolayısıyla önerge maddeleşmemiş, hukuken bir varlık kazanmamıştır." dedi.

Gök, Çankaya Birlik Mahallesi'nde bulunan Lozanparkı'nın üçüncü ve dördüncü etaplarının temel atma törenine katıldı.

Tören öncesi "cinsel istismar" suçlarına ilişkin önergeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gök, yarın 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu hatırlattı.

Böylesi bir günün öncesinde Türkiye'de çocukların istismarına dönük düzenlemeleri tartıştıklarını belirten Gök, "Gerçekten vahim, utanç verici bir tablo ile karşı karşıyayız." dedi.

AK Parti'nin, bir gece yarısı son dakika önergesi ile daha önce varılmış olan bütün uzlaşmaların üstünü çizdiğini öne süren Gök, şunları kaydetti:

"Muhalefete güya gol atma arayışı içerisinde getirdiği önerge, anlaşılıyor ki iktidar partisinin elinde patlamıştır. İktidar partisinin kolaycı ve siyasi etiğe uygun olmayan bir şekilde, uzlaşılan bir kanunun en son maddesine getirmiş olduğu önerge ile yapılan düzenleme, Türkiye açısından tam bir utanç tablosudur. Böyle bir düzenlemede özellikle çocuklara yönelik cinsel istismarı ve tecavüzleri meşrulaştıran bir anlayışı cezasız bırakan, erteleyen ve kamu davasının düşmesine yol açacak bir arayış ve anlayış AKP'nin Türkiye'ye dayattığı bir ahlak anlayıştır. Böyle bir ahlak anlayışını reddediyoruz."

Düzenlemenin geçici, genel ve özel bir af niteliğinde olduğunu savunan Gök, böyle bir düzenlemenin yasalaşmasının ise Anayasa'nın 87'nci, Meclis iç tüzüğünün 92'nci maddelerine göre milletvekili sayısının beşte üçü çoğunluğunun kabulüyle mümkün olduğunu ileri sürdü.

Gece yarısı verilen önergenin aslında kabul edilmemiş, sayısal çoğunluğa ulaşmadığı için de reddedilmiş bir önerge olduğunu iddia eden Gök, "Hukuken varlık kazanmamıştır. İsmi ne olursa olsun şarta bağlı genel ve özel af niteliği taşıyan bu önergenin oylamasında Anayasa ve Meclis iç tüzüğün aradığı şekil şartına uyulmamış, dolayısıyla önerge maddeleşmemiş, hukuken bir varlık kazanmamıştır."

Anayasa Mahkemesinin 1984'te belediye kanuna eklenen bir maddeyi af niteliğinde değerlendirerek, yeterli çoğunluğu bulunmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini anımsatan Levent Gök, 1999'da çıkarılan ve kamuoyunda "Rahşan affı" olarak bilinen düzenlemenin de yüksek mahkeme tarafından Mecliste nitelikli çoğunluğun oyu ile geçmediği için iptal ettiğini ifade etti.

- "Düşmüş bir önerge"

Aynı gerekçelerle AK Parti'nin önergesini de "düşmüş bir önerge" olarak niteleyen Gök, şunları söyledi:

"Nitelikli çoğunluğun aranması gerekir. Bu konuda yapılacak oylamalardaki irade sakatlığı eğer kanunun tümü üzerindeki oylamada da devam ederse bu, Anayasa Mahkemesine şekil yönünden, iptali yönünden götüreceğimiz tartışmasız olan bu yasanın tüm maddelerinin iptali sonucunu doğuracaktır. Bir yasanın içerisindeki af niteliği taşıyan bir maddenin yeterli çoğunlukla kabul edilmemesi, diğer bütün maddelerin de iptalini ve ortadan kaldırılmasını etkileyecek maliyettedir."

AK Parti'nin söz konusu önergeyi çekmekten başka seçeneği kalmadığını savunan Gök, "Meclisten geçmemiş bir maddenin tartışılması, Türkiye'nin gündeminden derhal çıkartılmalıdır. Bu madde bu haliyle geçmemiştir ve hukuki varlık kazanmamıştır." dedi.

- Lozanparkı'nın 3. ve 4. etaplarının temeli atıldı

Gök, açıklamalarının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile Lozanparkı'nın 3. ve 4. etaplarının temelini attı.

Sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile Çankaya'ya dev eserler kazandırdıklarını aktaran Taşdelen, yeni etaplarla Lozanparkı'na 112 bin metrekarelik bir alan daha kazandıracaklarını söyledi.

Çankaya'nın en değerli arazilerini halkın kullanımına açtıklarını belirten Taşdelen, yeni yapılan etaplarda yeşil alanlar, oyun alanları ve dinlenme alanlarının yanı sıra bir kapalı yüzme havuzunun da yer alacağını kaydetti.

Levent Gök de Çankaya belediyesinin açılışlarına dahi yetişmekte zorlandıklarını dile getirirken, emeği geçenlere teşekkür etti.


chp

Yorumlar