CHP'den İyi Parti'ye 15 ödünç milletvekili

Cumhurbaşkanlığı seçimi için 100 bin oy toplayarak aday göstermesi gereken İyi Parti'nin imdadına CHP yetişti. CHP, 15 milletvekilini İyi Parti'ye verdi. Bu şekilde İyi Parti 100 bin oy toplamaya gerek kalmadan Meclis'te kuracağı grup ile aday gösterebilecek. CHP Grup Başkanvekili Altay, 15 milletvekilinin bugün itibariyle istifa ederek İyi Parti'ye geçtiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'den İyi Parti'ye 15 ödünç milletvekili

Cumhurbaşkanlığı seçimine 100 bin oy toplayarak aday göstermesi gereken İyi Parti, bu durumun ağır gelmesi üzerine CHP ile ortak plan yaptı. Buna göre, CHP'den 15 milletvekili ödünç alacak olan İyi Parti, Meclis'te grup kuracak. Grup kurması halinde 100 bin oy toplamaya ihtiyacı kalmayacak olan İyi Parti, parti olarak aday gösterebilecek.

İYİ Parti'nin seçime girip giremeyeceği tartışılırken CHP ve İYİ Parti, B planını hayata geçirdi. CHP'den 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti'ye geçiyor. İYİ Parti'nin grup kurmasıyla seçime girmesi sağlanacak. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 20 milletvekilinin imzası yeterli oluyor.  İYİ Parti'nin Meclis'te 5 vekili bulunuyor.

Saat 16.00'da CHP Sözcüsü Bülent Tezcan ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti'ye ziyarette bulunacak.

CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesiyle İYİ Parti'nin  24 Haziran 2018'de gerçekleşecek olan seçime katılma konusundaki tartışmalar noktalanmış olacak. 

CHP'DEN AÇIKLAMA

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 15 milletvekilinin CHP'den istifa ederek İyi Parti'ye geçtiğini açıkladı.

HANGİ VEKİLLER İYİ PARTİ'YE GEÇTİ

CHP'den Genel Merkezin belirlemesiyle istifa edip İyi Parti'ye geçen isimler şöyle:

CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye katılan milletvekillerinin isimleri şöyle:

"Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş." 

SEÇİM KANUNUNDAKİ ŞART

Toplam milletvekili sayısı 5 olan İYİ Parti, CHP'den 15 milletvekilinin katılımıyla TBMM'de grup oluşturabilecek sayıya ulaştı. Seçim Kanunu'nda, "Siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması şartı" hükmü yer alıyor.

Yorumlar

yılmaz bu cia fetö tezgahı zaten ajan bozkurt denen adam sufleyi getirmiş