CHP Malatya Milletvekili Ağbaba:

- "Cezaevlerinde kıyafet yönetmeliğinden kitap yasağına kadar birçok yeni uygulama yürürlüğe girmiş vaziyette" - "CHP olarak İnsan Hakları Komisyonu'nu olağanüstü toplantıya çağıracağız"

Google Haberlere Abone ol
CHP Malatya Milletvekili Ağbaba:

TBMM (AA) - CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Cezaevlerinde kıyafet yönetmeliğinden kitap yasağına kadar birçok yeni uygulama yürürlüğe girmiş vaziyette." dedi.

Ağbaba, düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerinde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, 2011 yılından bu yana yurt genelindeki cezaevlerine yönelik ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Ağbaba, bu faaliyetlerle yaşanan sorunları daha net görme imkanı bulduklarını belirtti.

Türkiye'de, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında cezaevlerinde yaşanan yoğunluğun arttığını, bunun da birçok sorunu beraberinde getirdiğini savunan Ağbaba, şunları söyledi:

"15 Temmuz sonrası cezaevi koşulları geçmişteki koşullarla karşılaştırılamayacak kadar kötü durumda. Son bir hafta içinde 30'un üzerinde işkence mektubu aldım. Cezaevlerinde kıyafet yönetmeliğinden kitap yasağına kadar birçok yeni uygulama da yürürlüğe girmiş vaziyette. CHP olarak İnsan Hakları Komisyonu'nu olağanüstü toplantıya çağıracağız. Cezaevleriyle ilgili tecavüz, taciz, kol kırma gibi birçok iddia var. Türkiye'de biraz insan haklarına saygı var ise bu iddiaların incelenmesi gerekiyor."

Ağbaba, cezaevi alt komisyonu başkanının, "Biz FETÖ'cüleri ziyaret etmeyiz" dediğini iddia ederek, "İnsan Hakları Komisyonu, cezaevine giderken mutlaka 'kör' olmalıdır. Kimin hangi suçtan yattığını dahi sormamalıdır. Türkiye, eğer hukuk devleti olduğunu iddia ediyorsa mutlaka bu ziyaretleri yapmalıdır. Cezaevi alt komisyonunun temel görevi cezaevi alt yapısını incelemektir." diye konuştu.

Bir gazetecinin, Tekirdağ'da 12 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan şüphelinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, Cumhuriyet Savcısı'nın itirazı üzerine aynı mahkemenin şüphelinin tutuklanmasına karar verdiğini hatırlatması üzerine, Veli Ağbaba, "Özellikle çocuk istismarı ile ilgili Türkiye çok daha sert tedbirler almalıdır, hukukuna, anayasasına yerleştirmelidir. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Yorumlar