CHP İzmir Milletvekili Altıok:

- "İşkencenin, katliamın, kıyımın er geç adalet önünde hesabı sorulur. Barış içinde bir arada kardeşçe yaşamın güvencesi hukuk devletidir. Yapmamız gereken, demokrasiye, özgürlüklere ve insan haklarına daha fazla sarılarak, hukuk devletini güçlendirmektir"

Google Haberlere Abone ol
CHP İzmir Milletvekili Altıok:

TBMM (AA) - CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, "İşkencenin, katliamın, kıyımın er geç adalet önünde hesabı sorulur. Barış içinde bir arada kardeşçe yaşamın güvencesi hukuk devletidir. Yapmamız gereken, demokrasiye, özgürlüklere ve insan haklarına daha fazla sarılarak, hukuk devletini güçlendirmektir." dedi.

Altıok, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıkların duruşmasına katıldığını anımsatarak, davanın bir sonraki duruşmasının 22 Şubat'a ertelendiğini belirtti.

Söz konusu davanın birçok sanık açısından zaman aşımına uğradığını, suça karışan birçok kişi hakkında takipsizlik kararı verildiğini ve bir çoğunun da siyasi iktidar tarafından ödüllendirildiğini savunan Altıok, Beyazıt katliamı davası, Abdi İpekçi cinayeti, Kemal Türkler cinayeti ve Sivas olayları gibi birçok davanın zaman aşımına uğratıldığını ifade etti.

CHP'li Altıok, "İnsanlığa karşı işlenmiş tüm bu suçlarda 30 yılı bulan hukuk mücadelelerinin tarihi, zaman aşımı kılıfı ile cezasızlık tarihine döndü. Geçmişimizden, acılarımızdan hiç ders almayarak, yine sonu belirsiz bir karanlığa doğru sürükleniyoruz." dedi.

Bazı siyasi ve milletvekillerinin de ifadeleriyle insanlık suçu işleyenleri savunduğunu, ödüllendirdiğini iddia eden Altıok, "Geçmişteki katliamlar, cinayetler, bunların davaları önümüzde duruyor. Utanç tarihimiz olarak anıyor, verilen her zaman aşımı kararlarından bugün daha fazla utanıyor ve endişe ediyoruz." diye konuştu.

"İnsanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğramaz." diyen Altıok, "İşkencenin, katliamın, kıyımın er geç adalet önünde hesabı sorulur. Barış içinde bir arada kardeşçe yaşamın güvencesi hukuk devletidir. Yapmamız gereken demokrasiye, özgürlüklere ve insan haklarına daha fazla sarılarak hukuk devletini güçlendirmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Sivas davasının 22 Şubat'a ertelendiğini anımsatan Altıok, toplumun tüm vicdanlı insanlarını bu davaya sahip çıkmaya davet etti.

Yorumlar