CHP Grup Başkanvekili Özel:

-"Darbe komisyonunun başkanlık divanını 'Biz tek başımıza oluşturacağız' diyen AKP ilk günden 15-16 Temmuz ruhunu bozdu. İçindeki darbecilerin, FETÖ'cülerin ortaya çıkmasından ne kadar kaygılı olduğunu ortaya koydu" -"Komisyon, 3 ay boyunca TBMM'yi oyalamaya, meselenin etrafından dolanmaya, darbe konusunda siyasi sorumluluğu aklamaya çalışırsa karşısında CHP'nin net iradesini bulacaktır" -"Komisyona havale ederek, Meclisi oyalama taktikleri yaparak KHK'ların Meclise gelmesine engel olamazlar"

Google Haberlere Abone ol
CHP Grup Başkanvekili Özel:

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 15 Temmuz darbe girişimini araştırma komisyonunun başkanlık divanının oluşumuna tepki göstererek, "Darbe komisyonunun başkanlık divanını 'Biz tek başımıza oluşturacağız' diyen AKP ilk günden 15-16 Temmuz ruhunu bozdu. İçindeki darbecilerin, FETÖ'cülerin ortaya çıkmasından ne kadar kaygılı olduğunu ortaya koydu." dedi.

Özel, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla dört partinin ortak girişimi ile kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun başkanlık divanın oluşturulduğuna işaret eden Özel, divanda yalnızca AK Parti'li üyelerin yer almasına tepki gösterdi.

Özel, "AKP dün komisyondaki dört temsiliyeti de çoğunluk oylarıyla kendisine aldı. Darbeye hep birlikte karşı çıktık ama darbe komisyonunun yönetimini ellerine aldılar. Yetmedi, komisyonun başkanlık divanına akıl almaz yetkiler aldılar. Örneğin; başkanlık divanı kimin dinleneceğine, kimin dinlenmeyeceğine karar verecek." diye konuştu.

Bu yaklaşımın kendilerinde haklı şüphelere yol açtığını vurgulayan Özel, şöyle devam etti:

"AKP darbenin siyasi ayağının araştırılmasından son derece rahatsız. Bu darbede, 'Ucu kime giderse gitsin' anlayışıyla bir araştırma yerine, 'Ucu benim korktuğum yerlere varmasın. Benim istediğim kadar darbe araştırılsın. Ucu benim milletvekillerime değiyorsa, durulsun' anlayışı var. Darbe komisyonunun başkanlık divanını 'Biz tek başımıza oluşturacağız' diyen AKP ilk günden 15-16 Temmuz ruhunu bozdu. Ne kadar özgüvensiz, ne kadar korku içinde olduğunu, içindeki darbecilerin, FETÖ'cülerin ortaya çıkmasından ne kadar kaygılı olduğunu ortaya koydu."

-"Başkanlığa seçilen isim tartışılıyor"

Komisyon Başkanlığı'na AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek'in seçilmesine de değinen Özel, "Başkanlığa seçilen isim tartışılıyor. Buna da hiç şaşırmadık. Çünkü Soma Komisyonu'na bir maden mühendisi başkan seçmişlerdi, FETÖ komisyonuna da bir FETÖ mühendisini seçmeleri son derece normal. FETÖ'yü en iyi bilen, FETÖ'nün mimarlarından olan birinin komisyon başkanı olması son derece manidar. Bu komisyon, 3 ay boyunca TBMM'yi oyalamaya, meselenin etrafından dolanmaya, darbe konusunda siyasi sorumluluğu aklamaya çalışırsa karşısında CHP'nin net iradesini bulacaktır." görüşüne yer verdi.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğüne Erhan Afyoncu'nun atanmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Özel, AK Parti'nin tarihinin tuhaf atamalarla dolu olduğunu ileri sürdü.

Özel, askeri okulların "İçinde FETÖ'cüler var" denilerek kapatıldığını belirterek, "Şimdi Milli Savunma Üniversitesi kuruluyor, bu askeri okulların ve akademilerin çatısı olarak. Bu çatıdaki kişi sadece bundan dört yıl önce Fethullah'ın gazetesinde yazı yazıyordu. Bu FETÖ ile mücadele kriterleri düz memura uygulanan kriterler. 12 kriteri AKP Grubuna uygulasak, grup kuracak milletvekili bulamazlar. Bu kriterleri uygulasak atadıkları rektörün tutuklanması lazım." dedi.

-"Eğitim yaz-boz tahtasına döndü"

Eğitimde tam gün uygulamasıyla ilgili sorular üzerine annesinin emekli bir öğretmen olduğuna değinen Özel, eğitimde yapılan hataların nelere mal olabileceğini çok iyi bildiğini vurguladı.

Özel, eğitim sisteminin yaz-boz sistemine döndüğünü ileri sürerek, "AKP'de sabah erken kalkan eğitim sistemini değiştiriyor. Elbette tam gün eğitim doğru bir eğitim. Ama 4+4+4 ile ülkeyi sınıf sayısı konusunda krize sokan, her okulu imam hatipleştirme çabasında olan AKP, şimdi geldi duvara tosladı. Yine bir şey yapıyor. Belki yaptığı iş doğru olabilir ama yine aceleci, yine tartışmadan, yine 'Biz yaparız olur' şeklinde yapıyor. Bu işten maalesef Türkiye'nin evlatları zarar görüyor." ifadesini kullandı.

-"Resmi bir teklif yok"

Özel, Mecliste KHK'lar ile ilgili bir komisyon kurulması konusunda kendilerine resmi bir teklif gelip gelmediğinin sorulması üzerine de böyle bir teklifin henüz olmadığını bildirdi.

"KHK'lar konusunda dört partiden oluşacak komisyonu ben eniştemden öğrendim. Öbür grup başkanvekillerine de sordum, onlar da eniştelerinden öğrenmişler, kimi de alt yazılardan okumuş." diyen Özel, birlikten, beraberlikten bahseden iktidarın ortak komisyon kurulmasına bile tek başına karar vermesinin anlaşılmaz bir durum olduğuna belirtti.

Özel, "Bir teklif iletilmedi. Bugün akşam bir MYK toplantıları olacak, orada bir kez daha görüşeceklermiş. Komisyon kurma teklifi samimi bir teklifse, içeriğini bilirsek değerlendireceğiz. Ama tribünlere yönelik, oyalamaya yönelik bir teklif." diye konuştu.

CHP olarak KHK'ların Mecliste görüşülmesi konusunda ısrarcı olduklarına dikkati çeken Özel, şunları kaydetti:

"Komisyona havale ederek, Meclisi oyalama taktikleri yaparak KHK'ların Meclis'e gelmesine engel olamazlar. Böyle bir teklifse o teklife mesafeli yaklaşırız. Ortak akıl arayacak bir istişare komisyonu kurulacaksa bunun hukuki zeminini sorarız, yaptırım gücünü sorarız. Ama Meclisin yapması gereken işleri yapmama noktasında asla ve asla tavizkar davranmayız."

Yorumlar