CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:

- "(Boşaltılan askeri) alanları büyük kentlerimizin içinden çıkılmaz hale gelen sorunlarını çözmek için kullanabiliriz. Eğer bir avuç rantçıya kulak verilirse, ağır bedellerin ödendiği kangren olmuş bir kentleşme anlayışını sürdüreceğiz demektir"

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, kent merkezlerinden çıkarılan askeri birliklerin boşalttığı alanların, büyük kentlerin içinden çıkılmaz hale gelen sorunlarını çözmek için kullanılabileceğini belirterek, "Eğer bir avuç rantçıya kulak verilirse, ağır bedellerin ödendiği kangren olmuş bir kentleşme anlayışını sürdüreceğiz demektir." dedi.

Torun, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, boşaltılan ve boşaltılmakta olan askeri alanlara ilişkin endişelerini paylaştı, soruları yanıtladı.

Hükümet tarafından özellikle büyük kentlerde yer alan askeri alanların kent dışına çıkarılması yönünde bir karar alındığını anımsatan Torun, şöyle devam etti:

"Bugün önümüzde duran önemli soru şudur; boşaltılan askeri alanların geleceği ne olacak? Bu konuda birçok sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve ilgili kuruluşlar gibi bizler de kaygı taşıyoruz. Bu kaygıların gerisinde bu büyük alanların birçok başka kamu arazisinin başına geldiği gibi üç beş müteahhit üzerinden ranta peşkeş çekilmesi ve hali hazırda büyük sorunlarla baş edemeyen kentlerimizin daha büyük sıkıntılara itilmesi olasılığı vardır."

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir ile ülke genelinde bu alanların büyüklüğüne dikkat çekmek istediğini vurgulayan Torun, şu görüşlere yer verdi:

"Her ne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Özhaseki İstanbul’un yüzde 2'sinin askeri alan olduğunu söylüyorsa da TMMOB Mimarlar Odasının yaptığı ölçüm, harita üzerinde yerlerini de işaretleyerek bu alanların İstanbul’un yüzde 10’una tekabül ettiğini gösteriyor. 55 bin hektar olarak ölçtüğümüz askeri alanların en az 9 bin hektarlık bir bölümü bu süreçten etkilenecek görünmekte. Ankara’da bu oranın 4 bin hektar ile yüzde 12 civarında. İzmir için açıklanan rakam 16 bin 700 hektar büyüklüğünde. Türkiye genelinde kentlerin içinde yer alan askeri alanların büyüklüğünün ise 326 bin hektar gibi devasa bir büyüklüğe karşılık geldiğini resmi açıklamalardan biliyoruz."

Torun, askeri alanların, betona boğulmuş kentler için nefes alma alanları olabileceğini bildirdi. Torun, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Özhaseki konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bir yandan bu arazileri yeşil alan olarak kullanacağız diyor ama aynı açıklamada, uygun olan alanları kentsel dönüşüm için rezerv alan olarak kullanmaktan da söz ediyor." dedi.

- "Elimizde fırsat var"

Seyit Torun, hükümeti, sivil toplum kuruluşlarının sözlerine kulak vermeye davet ederek şehirleri daha yaşanabilir hale getirme noktasında elde bir fırsat olduğunu aktardı.

Torun, şunları kaydetti:

"Şimdi elimizde tarihi bir fırsat var; boşaltılan askeri alanlarda bu durumun tekrarlanmasını istemiyoruz. O nedenle başta Çevre ve Şehircilik Bakanı olmak üzere tüm ilgili çevreleri uzman kurumlara ve meslek odalarının bu konudaki önerilerine kulak vermeye davet ediyorum. Başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek odalarımız yapıcı eleştiriler sunarak, boşaltılan askeri alanların bütünlük içinde, sistematik ve planlı bir yaklaşımla ele alınmasını, özenli tasarım projeleri yoluyla farklı kamusal ihtiyaçlara hizmet edecek kamusal alanlar olarak ayrılmasını istiyorlar.

Eğer bu sese kulak verirsek, bu alanları büyük kentlerimizin içinden çıkılmaz hale gelen sorunlarını çözmek için kullanabiliriz. Eğer bir avuç rantçıya kulak verilirse, ağır bedellerin ödendiği kangren olmuş bir kentleşme anlayışını sürdüreceğiz demektir. O yüzden yetkililere buradan sesleniyorum; kentlerimizin geleceği için, bir kez olsun kulağınızı rantçılara kapatıp, kamusal taleplere açınız."

- "Darbe olmaz ama burası Türkiye"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, bir gazetecinin, FETÖ'cülere yönelik yeni listeden bahsedildiğini hatırlatması üzerine, "cadı avı"nın devam ettiğini ve hükümetin işin içinden çıkamadığını savundu.

Torun, şu yanıtı verdi:

"Hükümet, kendi içinde de, aslında şu anda karar mekanizmasının içerisinde de FETÖ'cü olduğunu bildiği için, ne yapacağını şaşırmış durumda ama sonuçta görülüyor ki birçok masum vatandaşımız da bu süreçten çok olumsuz bir şekilde etkilenmekte. İşin askeri, adli, eğitim ayakları kuruldu ama siyasi ayağında hala bir değerlendirme olmadı. Siyasi ayağı hala maalesef gündeme getirilip oradaki FETÖ operasyonu gerçekleşmedi, biz bunun da gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu anlamda birçok insan bedel ödüyor, belki de o karar mekanizmasında olan insanların tavsiyesi, yönlendirilmesi ile bedel ödüyor. Bir an önce mutlaka, işin siyasi ayağının da değerlendirilmesi gerekiyor."

Yeni bir darbeden bahsedildiğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Torun, "Hala kaygı ve endişe var ama bu saatten sonra ben çok da böyle bir tehdidin olduğunu düşünmüyorum ama burası Türkiye, bir yandan 'acaba' demekten de geri kalamıyorum." dedi.

chp

Yorumlar