CHP Çanakkale Milletvekili Erkek:

- "Ülkemizde soruşturma dosyalarının yaklaşık yüzde 50'si faili meçhul olarak kalmaktadır. Bu tablo, adalet sistemimizin çökmek üzere olduğunun işaretidir"

Google Haberlere Abone ol
CHP Çanakkale Milletvekili Erkek:

TBMM (AA) - CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Türkiye'de soruşturma dosyalarının yaklaşık yüzde 50'sinin faili meçhul olarak kaldığını belirterek, "Bu tablo, adalet sistemimizin çökmek üzere olduğunun işaretidir." dedi.

Erkek, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bağımsız bir yargıya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Türkiye'de birçok suçun failinin belirlenemediğini ve faili meçhullerle dolu bir yargı sisteminin oluştuğunu öne sürdü.

Muharrem Erkek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde, 2005 yılında bir önceki yıldan devreden faili meçhul dosya sayısı bir milyon 197 bin 507. O yıl yeni gelen dosya sayısı ise 499 bin 240. Bunlar içinde faili bulunarak açılan kamu davası sayısı sadece 13 bin 683. 180 bin 424 dosyada ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş. 2015 yılında bir önceki yıldan devreden faili meçhul dosya sayısı 2005'e göre 2 katından fazla artış göstererek 2 milyon 867 bin 828'e yükselmiş. O yıl gelen dosya sayısı da 850 bin 963. Faili bulunarak kamu davası açılanların sayısı sadece 9 bin 59. Şu an ülkemizde soruşturma dosyalarının yaklaşık yüzde 50'si faili meçhul olarak kalmaktadır. Bu tablo, adalet sistemimizin çökmek üzere olduğunun işaretidir."

Adalet Bakanlığının bir an önce sorunların çözümüne ilişkin harekete geçmesini isteyen Erkek, "Adalet sistemi çökerse insan hakları, demokrasi, özgürlükler, ekonomi ve daha da ötesi insanlık çöker. Sayın bakan bunu aklından çıkarmazsa ve ülkemizi felakete sürükleyecek tek adam yangınına odun taşımazsa seviniriz." diye konuştu.

- "Bu açıkça bir savaş ilanıdır"

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ile ilgili sözlerini hatırlatması üzerine Erkek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu çok açık bir şekilde TBMM'ye, parlamento iradesine, millet iradesine bir saygısızlıktır. Bizim anayasamız çok açıktır. Bu açıkça bir savaş ilanıdır ve burada buna onay verecek, yetki TBMM'dedir. TBMM, o tezkereye 'Evet' derken terörle mücadele kapsamında hükümete destek vermişti. O yüzden görüyoruz ki tam bir tek adam rejimine herhalde ülkemiz fiilen geçmiş durumda. İşte bu fiili durumu da hukuki zemine oturtma çalışmaları da MHP ile birlikte devam ediyor."

Yorumlar