CHP bir kararnameyi daha AYM'ye götürdü

CHP, 669 sayılı kanun hükmünde kararnameyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Google Haberlere Abone ol
CHP bir kararnameyi daha AYM'ye götürdü
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 669 sayılı kararnameyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını belirterek, "Arzumuz, Meclis'in saygınlığının korunması, etkinliğinin artırılmasıdır, bypass edilmemesidir." dedi.

Gök, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, her gün gelen şehit haberlerinin artık Türkiye'de silahlı kuvvetler açısından dahi yaşama güvencesinin kalmadığını ortaya koyduğunu savundu.
Siyasi sorumluların bunun hesabını vermekten kaçındığını iddia eden Gök, şehit haberlerinin gelmeye devam ettiği bu dönemde, Türkiye'nin aynı zamanda FETÖ ile de mücadelesini sürdürdüğünü bildirdi.

Gök, "Darbe teşebbüsü başarılı olsaydı Türkiye bugün birkaç kişinin ağzından çıkan bildirilerle, kararnamelerle yönetilen bir ülke haline gelecek, demokrasimiz, insan hakları büyük yaralar alacaktı. Bunları telafi etmek de mümkün olmayacaktı." ifadesini kullandı.

Olağanüstü halin amacının, darbe teşebbüsünü gerçekleştiren FETÖ ile mücadele olduğunu ve yetkinin bunun için alındığını hatırlatan Gök, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla FETÖ ile mücadeleyi esas alan, onun içini boşaltmadan, sulandırmadan ve gerçek anlamıyla FETÖ'nün siyasi ayağını da ortaya çıkartacak şekilde FETÖ ile hesaplaşılması, darbe girişiminde bulunan herkesin hesap vermesi gerekir. Bunda hiçbir tereddüt yoktur. Bu konuda biz CHP olarak uzun yıllardan sürdürdüğümüz bir şekilde FETÖ ile mücadelede Hükümete tam destek verdiğimizi ifade ediyoruz."

Bu konuda mağduriyetler yaratılmadan çalışılması gerektiğini dile getiren Gök, ancak iktidarın, çıkarttığı kanun hükmünde kararnamelerle anayasal sınırları aştığını iddia etti.
Gök, "Bu bakımdan, biz CHP olarak 15 Temmuz'da nasıl bir darbe girişimi karşısında çok net bir duruş sergilemişsek, iktidar partisinin kararnameler yoluyla hukuk dışına çıkmasının da karşısındayız." diye konuştu.

Daha önce 668 sayılı kararnameyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine gittiklerini hatırlatan Gök, bugün de 669 sayılı kararnameyle ilgili olarak Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunduklarını aktardı.

Meclisin yapması gereken yasama işleminin, 669 sayılı kararnamenin içine konularak anayasal sınırın aşıldığını savunan Gök, şu görüşleri dile getirdi:

"Kanun yapma yetkisi TBMM'ye aittir. İtirazımız TBMM'nin kanun yapma yetkisinin, kararnameler yoluyla aşılmasıdır. Bu hem milli iradeye, hem de parlamentoya çok ciddi bir saygısızlıktır. Parlamentonun, yasama organının faaliyetlerini ortadan kaldıran, Meclisi bypass eden bu kanun değişiklikleri ancak Mecliste kanun yoluyla görüşülebilir. Eğer bu ilkeden saparsak Meclisin de bir fonksiyonu olmayacaktır. 669 sayılı kararnamede, kanunla yapılması gereken değişikliklerin kararnameye konulmasını içeren maddelerini Anayasa Mahkemesinin denetimine sunarak bu konuları Anayasa Mahkemesinin iptal etmesini talep ettik. Arzumuz, Meclisin saygınlığının korunması, etkinliğinin artırılmasıdır, bypass edilmemesidir. 15 Temmuz gecesi darbeciler eğer başarılı olsaydı Meclis nasıl bypass edilecekse şimdi iktidar partisi kararnamelerle Meclis'i bypass edemez."

Yorumlar