CHP anayasa çalıştayı düzenliyor

- CHP'nin, cumhuriyetin kurucu ilkelerinin yer aldığı anayasanın ilk dört maddesini ve parlamenter sistemi "Kırmızı çizgi" olarak belirlediği yeni anayasa çalışmaları sürüyor - Akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınarak hazırlanan, anayasa taslağı yazımında sona yaklaşan CHP, Cumartesi günü de anayasa çalıştayı düzenleyecek - Çalıştaya, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Aydın'da silahlı saldırıya uğrayan ve tedavisi devam eden Genel Başkan Yardımcısı Tezcan'ın da katılması bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
CHP anayasa çalıştayı düzenliyor

ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN / MEHMET TOSUN - CHP'nin, cumhuriyetin kurucu ilkelerinin yer aldığı anayasanın ilk dört maddesini ve parlamenter sistemi "Kırmızı çizgi" olarak belirlediği yeni anayasa çalışmaları sürüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP tarafından akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınarak hazırlanan, anayasa taslağı yazımında sona yaklaşıldı.

Taslakla ilgili daha önce yayınlanan raporlarda, CHP'nin yeni anayasa taslağında denge ve denetleme mekanizmalarının kurumsal olarak oluşturulduğu, kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistemin esas alındığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanının yetkilerini parlamenter sisteme uygun şekilde sınırlayan CHP taslağında, yetki ve sorumluluk dengesi de kuruluyor.

Yetki tecavüzlerini önleyecek anayasal kurumlara yer vereceğini açıklayan CHP, hükümet sistemi olarak da sürekli vurguladığı "Parlamenter sistemi" esas alıyor. Anayasada parlamenter sistemi bozan yapıların ise kaldırılması taahhüt ediliyor.

- Tarafsız yargı, sosyal devlet

CHP'nin şu ana kadar ana çerçevesini oluşturduğu anayasa taslağında en önemli başlıklardan biri de yargı.

Tarafsız ve bağımsızlık esasına göre yargı düzenlemesi yapılmasının öngörüldüğü CHP anayasa taslağında yargı, denge denetleme mekanizmasında etkin bir yere konulacak.

Anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünde, sosyal devlet, ekonomik ve sosyal hak vurgusu olacak.

Hazırlanan taslak metni parti içindeki yetkili kurullarda tekrar tartışmaya açacak olan CHP, son düzenlemenin ardından, taslağı kamuoyuyla paylaşacak.

- Akademisyenlerle bir araya gelinecek

Taslağın hazırlanmasına yönelik çalışmalarda daha önce de çeşitli defalar alanında uzman akademisyenlerle buluşan CHP, cumartesi günü de yine bir "Anayasa Çalıştayı" düzenleyecek.

CHP'nin 12 Kasım Cumartesi günü gerçekleştireceği çalıştay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun açış konuşmasıyla başlayacak.

"Anayasa vizyonu", "Parlamenter demokrasi", "Otoriter sistem arayışları" başlıklarında üç oturumun gerçekleştirileceği çalıştayda, "Demokrasi/hükümet sistemi ilişkisi" konusu da ele alınacak.

- Tezcan'ın da katılması bekleniyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, parti yöneticileri ve bazı milletvekillerinin katılımıyla yapılacak çalıştaya, Aydın'da silahlı saldırıya uğrayan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın da katılması bekleniyor.

Tezcan, CHP'deki anayasa taslağının çalışmalarını yürüten isimdi. 29 Ekim'de Aydın'da bir restoranda silahlı saldırıya uğrayan Tezcan, o tarihten bu yana herhangi bir programa katılmamıştı.

Çalıştayda Tezcan'ın da bir sunum yapacağı belirtiliyor.

Yorumlar