Çavuşoğlu'ndan MHP Grubu'na ziyaret

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "İsrail ile yaptığımız tek anlaşma var. Meclis'e gönderilmesi için Başbakanlığa gönderdiğimiz bir tek anlaşma var" - MHP Grup Başkanvekili Akçay: - "Türkiye'nin çeşitli ülkelerle yaşamış olduğu sorunların mümkün olduğunca giderilerek, ilişkilerin geliştirilmesinin ülkenin çıkarları, milli dış politika bakımından yarar getireceğini, bu çalışmaları desteklediğimizi ve destekleyeceğimizi ifade ettik"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu'ndan MHP Grubu'na ziyaret

TBMM (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile yapılan tek bir anlaşma olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Meclis'te MHP Grubu'nu ziyaret etti. Çavuşoğlu ve Elitaş'ı MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal karşıladı. Görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP'nin ardından MHP yöneticileri ile bir araya geldiklerini, dış politikada atılan adımlar ve yaşanan gelişmelerle ilgili kendilerine bilgiler verip, sorularını yanıtladıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, görüşmenin son derece faydalı olduğunu, dış politika konusunda Meclis'i bilgilendirmeye hazır olduklarını her zaman ifade ettiklerini anımsatarak, "Şu oluşan yapıcı ortamda, uzlaşı kültürünün gerçekten yerleşmeye başladığı bir ortamda, bundan sonraki süreçte, dış politikayla ilgili konuları Meclis'teki muhalefet partileriyle de paylaşmayı düşünüyoruz. Ne zaman isterlerse ya da kritik meseleler olduğu zaman biz de talepte bulunuruz. Bu şekilde iş birliğini önümüzdeki süreçte de devam ettirmek istiyoruz." dedi.

İsrail ile yapılan anlaşmanın Meclis gündemine bu hafta gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, söz konusu anlaşmanın ne zaman Meclis gündemine alınacağının Meclis'in işi olduğunu, siyasi parti gruplarının birlikte karar vereceğini söyledi.

Bir gazetecinin, "iki protokol olduğu ifade ediliyor." yönündeki sorusu üzerine Çavuşoğlu, "İsrail ile yaptığımız tek anlaşma var. Meclis'e de gönderilmesi için Başbakanlığa gönderdiğimiz bir tek anlaşma var. Biliyorsunuz, uluslararası, hükümetlerarası anlaşmaların yürürlüğe girebilmesi için Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Bu bizim yasamızda, Anayasa'mızda böyle." yanıtını verdi.

- Meclisin çalışma takvimi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Meclis'in çalışma takviminin sorulması üzerine MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iki yasanın gündemlerinde olduğunu söylediklerini bildirdi.

Bu yasaların, 80 maddelik torba kanun tasarısı ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen varlık fonuyla ilgili teklif olduğunu belirten Elitaş, "Bu konuda arkadaşlarımızın tavırlarını ve yasayla ilgili endişeli oldukları maddelerde bir değerlendirme yapıp tekrar gözden geçireceğiz. Daha sonra çalışmalara ara vereceğiz. Onu da grup başkanvekillerimizle görüştük." dedi.

Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasıyla ilgili muhalefet partilerinin çekincelerinin sorulması üzerine Elitaş, "Yarın görüşmelerine başlıyoruz. Her şeyi yarın Genel Kurulda, her zaman yaptığımız gibi siyasi partilerden konuyla ilgili yetkili birer arkadaşın olacağı ve ilgili bakanların da bulunacağı ortamda değerlendireceğiz." ifadesini kullandı.

- "Suriye ile ilişkiler de gündemimizde"

MHP Grup Başkanvekili Akçay da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'a, ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Akçay, son dönemde bölgede yaşanan bazı hadiseler ile Türkiye'nin başta Rusya ve İsrail olmak üzer, çeşitli ülkelerle ilişkiler hakkında kendilerine bilgi verildiğini söyledi.

Akçay, Çavuşoğlu ve Elitaş'a MHP'nin dış politikayla ilgili bazı görüşlerini aktardıklarını, ayrıca Meclis çalışmalarına yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

MHP'nin görüşmede ne tür önerilerde bulunduğuna yönelik bir soru üzerine da Akçay, şunları kaydetti:

"Öncelikle Türkiye'nin çeşitli ülkelerle yaşamış olduğu sorunların mümkün olduğunca giderilerek, ilişkilerin geliştirilmesinin ülkenin çıkarları, milli dış politika bakımından yarar getireceğini, bu çalışmaları desteklediğimizi ve destekleyeceğimizi ifade ettik. Akabinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba tasarıdaki bazı maddeler, örneğin Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması hususu, sonra Varlık Fonu kurulmasına ilişkin kanun teklifine ilişkin görüşlerimizi ifade ettik."

Akçay, bir gazetecinin "Başbakan Suriye konusunda 6 ay içinde önemli gelişmeler olacağını söylemişti. Bu görüşmede ona ilişkin bir ipucu var mı?" sorusuna ise "Sayın Başbakan'ın bahsettiği çerçevede değil ancak Suriye ile olan ilişkiler, Suriye'nin içinde bulunduğu hususlar da gündemimizde oldu." karşılığını verdi.

Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmaya ilişkin tasarının gündeme gelip gelmediği sorusuna "Evet" yanıtını veren Akçay, anlaşmanın içeriğine yönelik soruları ise Hükümetin henüz Meclis'e sunmadığı bir tasarının içeriğini açıklamasının şık olmayacağı gerekçesiyle yanıtlamadı.

Akçay, "Sizin MHP olarak duruşunuz ne olacak?" sorusunu yanıtlarken, MHP'nin dış politikayı her zaman milli politika olarak ele aldığının altını çizdi. Ülke çıkarlarının kendileri için öncelikli olduğunu belirten Akçay, her tür konuyu da bu çerçevede ele aldıklarını kaydetti.

- "Verilen sözlerin takipçisi olacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "15 Temmuz öncesi gibi olmayacağız" yönünde değerlendirme yaptığının ve bunun bir uzlaşı olarak algılandığının ifade edilmesi üzerine de Akçay, şunları söyledi:

"Olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiririz. Fakat bunların söylemde değil fiiliyata da geçmesi gerekir. Önümüzdeki günlerde Hükümetin atacağı adımların, Sayın Cumhurbaşkanı'nın atacağı adımların, konuşmaların devamı bu sözü inşallah teyit edecektir. Bunu ümit etmek isteriz. 15 Temmuz öncesinde farklı bir tablo vardı. 15 Temmuz'dan sonra da önemli ölçüde farklı bir tablo olmasını her şeyden evvel millet arzu ediyor. Biz de bir uzlaşma kültürü içinde Türkiye'nin kurumlarıyla, kurallarıyla iyi yönetilmesini esas alıyoruz. Şahsi ve keyfi yönetim anlayışından uzak, işin ehline verildiği devlet yönetimini arzu ediyoruz. Sayın Başbakan da Sayın Numan Kurtulmuş da bu yönde açıklama yaptı. Bunun somut adımlarını da görmek isteriz. Siyasi kaygılarla veya geçmişte yapıldığı gibi 'O cematten, bu tarikattan' anlayışıyla devlette istihdam yapılmasının ne kadar mahsurlu olduğunun sonucu 15 Temmuz'da çok acı bir şekilde ortaya çıktı. Önemli olan hataları tekrarlamamak. Önümüzdeki günlerde MHP olarak bu verilen sözlerin takipçisi olacağız."

Yorumlar