Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar geldi

- "Tankın gücü, halkın gücünün karşısında hiçbir şey yapamamıştır. Bu darbe milletin dik durması, milletin demokrasiden yana tavır koyması, milletin geleceğine sahip çıkmasıyla birlikte başarısızlığa uğramış bir kez daha Türkiye'de milli irade galip gelmiştir" - "Bir kez daha anavatanla yavru vatanın etle tırnak gibi olduğunu bütün dünyaya gösterdiniz" - "Kıbrıs'ta bütün renkler, bütün farklı fikirler, bütün siyasi farklılıklar bir tarafa bırakılarak, herkes meydanlara koştu, aynı heyecanla, aynı hedef uğrunda bir araya geldi. Bayrağımız bir, dilimiz bir, dinimiz bir. Biz ayrı yerlerde yaşasak da aynı milletiz"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yıldırım'dan önemli açıklamalar geldi

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Tankın gücü, halkın gücünün karşısında hiçbir şey yapamamıştır. Bu darbe, milletin dik durması, milletin demokrasiden yana tavır koyması, milletin geleceğine sahip çıkmasıyla birlikte başarısızlığa uğramış, bir kez daha Türkiye'de milli irade galip gelmiştir." dedi.

Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Lefkoşa Sarayönü Meydanı'nda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara, Çankaya Köşkü'nden video konferansla bağlanarak hitap etti.

Tüm vatandaşları selamlayarak konuşmasına başlayan Başbakan Yıldırım, KKTC ile Türkiye'nin sevincinin de tasasının da bir olduğunu belirterek, "Kıbrıs'ta herhangi bir kardeşimizin başına bir iş gelse, Türkiye'deki bütün kardeşleri aynı acıyı en derinden hissederler. Onun için 15 Temmuz gecesi, Türkiye'de yaşadığımız bu alçakça darbe teşebbüsünde Kıbrıs Türk halkı bir oldu, beraber oldu. Bütün kalpler Türkiye'deki 79 milyonla beraber attı. Hepinize, milletim adına şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

- "Asker elbisesini giymiş caniler, teröristler ve alçaklar"

"15 Temmuz hem Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimiz için hem de Türkiye için demokrasi tarihimizde önemli bir dönüm noktasıdır." ifadesini kullanan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu, şunun için söylüyorum, 15 Temmuz 1974 Kıbrıs için de her şeyin değiştiği bir gündür. O gün, bir darbeyle Kıbrıs'ta yönetim devrilmiş ve Kıbrıs Türk'ü maalesef çok büyük bir katliamla, çok büyük bir darbeyle karşı karşıya kalmıştı. O gün de anavatan Türkiye, Kıbrıs'ta yaşayan soydaşlarına sahip çıkmış hem Yunan cuntasının sebebiyet verdiği darbenin sonuçlarını bir barışa, kardeşliğe, özgürlüğe dönüştürmüş hem de Kıbrıs Türk'ünü büyük bir katliamdan kurtarmıştır. Dolayısıyla aynı şekilde yıllar sonra 15 Temmuz'da da ne yazık ki Silahlı Kuvvetlerimiz içerisinde asker elbisesini giymiş caniler, teröristler ve alçaklar, aynı girişimi burada yaşayan vatandaşlarımıza yapmışlar silahlarını, bombalarını, tanklarını savunmasız sivil insanların üzerine yöneltmişlerdir. Ancak belki de dünya tarihinde hiç eşi, benzeri görülmemiş bir olay gerçekleşmiş, tanka, topa, uçağa, bombaya karşı iman gücü galip gelmiş, halkın gücü, hakkın gücünün karşısında, tankın gücü halkın gücünün karşısında hiçbir şey yapamamıştır. Bu darbe, milletin dik durması, milletin demokrasiden yana tavır koyması, milletin geleceğine sahip çıkmasıyla birlikte başarısızlığa uğramış, bir kez daha Türkiye'de milli irade galip gelmiştir."

- "Türkiye 16 Temmuz sabahına çok daha emniyetli uyanmıştır"

Bu darbe girişiminin önlenmesinde en büyük paylardan birinin, Başkomutan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesine ve milletine olan sevdası, inancı ve güveni olduğuna işaret eden Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 15 Temmuz gecesi, "Milletin iradesini ancak millet geri alır, başka hiçbir güç millet iradesini yok edemez." diyerek, bütün vatandaşları meydanlara davet ettiğini anımsattı.

Hükümetin de hain darbe girişimine karşı çok net bir duruş sergilediğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Nihayet millet, polis, yurtsever subaylarımız ve askerlerimiz el ele vererek, bu bela defedilmiş ve Türkiye 16 Temmuz sabahına çok daha emniyetli, çok daha güven içinde uyanmıştır." diye konuştu.

- "Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimize şükranlarımızı iletiyoruz"

"Bu darbe, dünya yakın tarihine, silahsızların silahlara karşı, sivillerin silahlara karşı, tanklara, toplara, tüfeklere, bombalara karşı kazandığı bir zafer olarak, altın harflerle yazılacaktır." ifadesini kullanan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Özellikle Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimize şükranlarımızı iletiyoruz. Aynı duyguları bizlerle paylaştınız, aynı acıları bizlerle yaşadınız. Olayın ilk anından itibaren sürekli gözünüz, kulağınız Türkiye'de oldu, kardeşlerinizde oldu. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve bütün yetkililer, Türkiye'de neler olup bittiğini anında takip etti ve bize ne lazımsa, ne gibi destek gerekiyorsa 'hazırız' mesajını gönderdiniz. Bununla da yetinmediniz hemen arkasından atlayıp, değerli kardeşim Başbakan Hüseyin Bey Türkiye'ye geldi ve bizimle dayanışmasını en üst düzeyde gösterdi. Bunun için sizlere çok teşekkür ediyoruz."

Kardeşliğin zor günlerde anlaşılacağını anlatan Yıldırım, "Siz de bunu yaptınız ve bir kez daha anavatanla yavru vatanın etle tırnak gibi olduğunu bütün dünyaya gösterdiniz." dedi.

- "Biz ayrı yerlerde yaşasak da aynı milletiz"

Türk milleti adına KKTC vatandaşlarına teşekkürlerini ileten Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu olay nasıl Türkiye'de hiç parti farkı gözetmeksizin 79 milyonu kenetlediyse, bir ve beraber yaptıysa, bayrağını kapan herkes meydanlarda demokrasi nöbetine başladıysa, Kıbrıs'ta da aynı şey oldu. Kıbrıs'ta bütün renkler, bütün farklı fikirler, bütün siyasi farklılıklar bir tarafa bırakılarak, herkes meydanlara koştu, aynı heyecanla, aynı hedef uğrunda bir araya geldi. Bayrağımız bir, dilimiz bir, dinimiz bir. Biz ayrı yerlerde yaşasak da aynı milletiz."

Başbakan Binali Yıldırım, hiç arzu etmedikleri halde gelecekte Kıbrıs'ın da başına aynı şeylerin gelme ihtimali olması durumunda hemen yanı başlarında, en yakınlarında Türkiye'nin, Türkiyeli kardeşlerin olacağını ifade etti.

Meydanları doldurarak, Türkiye'ye destek veren KKTC'li vatandaşlara bir kez daha teşekkür eden Yıldırım, 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs'ta yaşanan darbe ve buna karşı 20 Temmuz 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı ile FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde hayatını kaybeden bütün şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Yıldırım, şehit yakınlarına sabır, yaralı gazilere de acil şifa temennisinde bulundu.

Yıldırım, "Şehitler bizim kalbimizde ay yıldızlı bayrağımızın parlayan yıldızıdır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Lefkoşa Meydanı'nda sizlerle beraber demokrasi nöbetindeyim. Nöbetiniz hayırlı olsun, geleceğiniz mübarek olsun." dedi.

- "Kıbrıs Türk halkı adına sizlerle İstanbul'da birlikte olacağız"

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün'ün de "Böyle bir gecede, böyle bir organizasyonla sizinle bu bağlantıdan büyük bir güç ve destek aldık. Büyük mutluluk içindeyiz. Pazar akşamı inşallah ben, yine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ve Kıbrıs Türk halkı adına sizlerle İstanbul'da birlikte olacağız. Ben de orada olacağım. Orada görüşmek dileğiyle." diye konuştu.

Buna karşılık Başbakan Yıldırım ise "Teşekkür ediyoruz, sizi İstanbul'da en güzel şekilde milyonlar karşılayacak ve bir kez daha Kıbrıs Türk'ü ile Türkiye'deki vatandaşlarımız, birlik ve beraberliklerini en güzel şekilde ortaya koyacaktır. Lefkoşa'ya, Gazi Magosa'ya, Güzelyurt'a, İskele ve Girne'ye, bütün kardeşlerimize Türkiye'den bol bol selamlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar