Başbakan Yıldırım canlı yayında

- Başbakan Binali Yıldırım: (3) - "Muharrem İnce eğer cumhurbaşkanı adayı olarak bu vaatleri veriyorsa, bir yandan da 'parlamenter sisteme döneceğiz' diyorsa, bunları yapma şansı yok. Açsın seçim beyannamelerine baksın. Bilmiyor, çünkü seçim beyannamesini parti başkanı açıklıyor. Orada cumhurbaşkanının temsili makam olduğu yazıyor. Temsili makam olan cumhurbaşkanı nasıl bu işleri yapacak. İkisinden biri yanlış. Ya parlamenter sisteme dönme iddiası yanlış, yahut da söylenen bu vaatlerin hiçbirinin gerçekleşme şansı yok" - "Bütün muhalefet adaylarının ittifak ettiği tek şey var. Bir Recep Tayyip Erdoğan iktidardan gitsin, 'ne olursa olsun' bunu söylüyorlar, ısrarla, hepsi, İkincisi AK Parti'nin yaptığı işleri durduralım, bozalım, yakalım. Siz yıkım ekibi misiniz kardeşim. Ağzınızdan bir hayırlı, güzel söz çıksın, millete moral verin, 'daha fazlasını yapacağız' deyin" - "Sayın Bahçeli ile Sayın Cumhurbaşkanımız arasında herhangi bir sıkıntı yok. Ama şunu da söyleyelim, bir ittifak yaptık ama tek parti olmadık. Onların kendi partileri var, kendi amblemleri var, AK Parti'nin kendi kurumsal kimliği var. Bunları muhafaza ederek, güçbirliği yaptık. Bu şekilde seçime gidiyoruz. Dolayısıyla farklı fikirlerde olmamız, yadırganacak bir iş değil. Gayet doğal bir iş. Her fikrimiz aynı olsa zaten aynı parti oluruz"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yıldırım canlı yayında

İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Muharrem İnce eğer cumhurbaşkanı adayı olarak bu vaatleri veriyorsa bir yandan da 'parlamenter sisteme döneceğiz' diyorsa bunları yapma şansı yok. Açsın seçim beyannamelerine baksın. Bilmiyor çünkü seçim beyannamesini parti başkanı açıklıyor. Orada cumhurbaşkanının temsili makam olduğu yazıyor, temsili makam olan cumhurbaşkanı nasıl bu işleri yapacak. İkisinden biri yanlış. Ya parlamenter sisteme dönme iddiası yanlış, yahut da söylenen bu vaatlerin hiçbirinin gerçekleşme şansı yok." dedi.

Yıldırım, CNN Türk'te yayınlanan "Seçime Doğru Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yıldırım, 16 yıldır iktidarda olan AK Parti seçim beyannamesinin 12 seçim boyunca iktidara talip olup, iktidar yüzü görmeyen partiyle aynı olamayacağını bildirdi.

Seçim beyannamelerine yaptıklarının küçük bir özetini koyduklarını, geriye kalan bölümde de yapacaklarının yer aldığını belirten Yıldırım, AK Parti iktidara geldiğinde yeni doğanların oy verme çağına geldiğini vurguladı.

Yıldırım, 2000 doğumluların oy kullanacağını hatırlatarak, bu gençlerin Türkiye'deki birçok olumsuzluğu görmediğini söyledi.

Bu gençlerin tüp, ekmek, hastane, ilaç kuyruklarını, çöp dağlarını bilmediğini aktaran Yıldırım, "Bizim şanssızlığımız bu, gençlere kıyaslayacakları bir tablo veremiyoruz. Ancak özet olarak anlatmakla bunu anlatacağız. Beyannamemizde de geçmişi anlattık, geleceği nasıl yapacağımızı anlattık. Kırpa kırpa beyannameyi o kadara indirebildik." ifadesini kullandı.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Osmangazi Köprüsü'nün pahalı olduğunu eleştirdiğini ancak Yalova'dan İstanbul'a giderken köprüyü kullandığına değinerek, "Körfezi dolaşsaydın, vapur sırası bekleseydin. Yapamaz, çünkü programı kaçırır. En pahalı hizmet olmayan hizmettir." diye konuştu.

- Muhalefetin vaatleri

Başbakan Yıldırım, muhalefet adaylarının seçilmeleri halinde parlamenter sisteme döneceklerini söylediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Muharrem İnce eğer cumhurbaşkanı adayı olarak bu vaatleri veriyorsa bir yandan da 'parlamenter sisteme döneceğiz' diyorsa bunları yapma şansı yok. Açsın seçim beyannamelerine baksın. Bilmiyor çünkü seçim beyannamesini parti başkanı açıklıyor. İktidara talip olan Muharrem İnce, iktidarla alakası olmayan meclis için çalışan parti seçim beyannamesini açıklıyor. Bu da garip bir durum. Orada cumhurbaşkanının temsili makam olduğu yazıyor, temsili makam olan cumhurbaşkanı nasıl bu işleri yapacak. İkisinden biri yanlış. Ya parlamenter sisteme dönme iddiası yanlış, yahut da söylenen bu vaatlerin hiçbirinin gerçekleşme şansı yok. Parlamenter sitemde esas olan başbakandır, hükümettir. Başbakanın, hükümetin başlatmadığı bir süreç sonuçlanmaz."

Yıldırım, Kanal İstanbul'un bir eğlence projesi olmadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kanal İstanbul Türkiye'nin stratejik bir projesidir, İstanbul'un can ve mal güvenliğini teminat altına alma projesidir. Oradan her yıl 11 bin tanker geçiyor, her biri bir nükleer bomba. Bu konuları bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Yerli arabayı niye yapmayacağız kardeşim! Otomotiv sektörü en fazla istihdam oluşturan, döviz kazandıran bir sektör. Niye karşı çıkıyor? AK parti söyledi diye karşı çıkıyorlar. Bütün muhalefet adaylarının ittifak ettiği tek şey var. Bir Recep Tayyip Erdoğan iktidardan gitsin, 'ne olursa olsun' bunu söylüyorlar, ısrarla, hepsi. İkincisi, AK Parti'nin yaptığı işleri durduralım, bozalım, yakalım. Siz yıkım ekibi misiniz kardeşim. Ağzınızdan bir hayırlı, güzel söz çıksın, millete moral verin, 'daha fazlasını yapacağız' deyin."

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğine büyük işler yaptıklarını belirterek, 12 yıl Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığını, Türkiye'nin altyapıda dünyada 39.'luktan 9.'luğa kadar yükseldiğini ifade etti.

Kapanmaya yüz tutmuş sürekli zarar eden Türk Hava Yollarının 55 uçakla sadece 120 noktaya uçtuğunu şimdi ise 400'ün üzerinde uçakla 307 yere uçuş gerçekleştiğini vurgulayan Yıldırım, Türk Hava Yollarının dünyanın sekizinci, Avrupa'nın ise 2. büyük havayolu taşıyıcısı haline geldiğine dikkati çekti.

Yıldırım, bunların kolay olmadığına işaret ederek, "Stratejik kararlar almakla oluyor, zamanın ruhunu okumakla oluyor. Bu yüzdendir ki biz dünyanın en büyük havalimanının inşaatına başladık. Eğlence olsun diye değil, keyif olsun diye değil, geleceği gördük. Dünya hava trafiğinin batıdan doğuya doğru kaymakta olduğunu gördük, o kararı aldık, ona bile bir sürü laf ettiler ama cumhurbaşkanımız yarın (bugün) oraya bir deneme uçuşu yapacak. Ben de olmak isterdim ama burada işlerimiz yoğun." diye konuştu.

- "Sayın Bahçeli de biz de titiz davranıyoruz"

Yıldırım, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AK Partili bazı isimlerin seçim çalışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı'ndan bahsetmedi yönünde sitem ettiğinin" hatırlatılması üzerine Cumhur İttifakı'nın çok iyi gittiğini ifade etti.

"Doğrusu bu konuda Sayın Bahçeli de biz de titiz davranıyoruz. İttifak'ın ruhuna zarar verecek hiçbir davranışa müsamaha etmiyoruz" diyen Yıldırım, sahada milletvekili adaylarının, bazı münferit olaylarının olabileceğini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ama bunlar hiçbir zaman ne Milliyetçi Hareket Partisinin ne bizim kurumsal görüşlerimizi temsil etmez. Bu tip girişimlere de süratle müdahale ediyoruz ve aramızdaki ittifak ruhunu zedelenecek hareketlerin kaçınılması yönünde çok ciddi tedbirler alıyoruz. Sayın Bahçeli ile Sayın Cumhurbaşkanımız arasında herhangi bir sıkıntı yok. Ama şunu da söyleyelim, bir ittifak yaptık ama tek parti olmadık. Onların kendi partileri var, kendi amblemleri var, AK Parti'nin kendi kurumsal kimliği var. Bunları muhafaza ederek, güçbirliği yaptık. Bu şekilde seçime gidiyoruz. Dolayısıyla farklı fikirlerde olmamız, yadırganacak bir iş değil. Gayet doğal bir iş. Her fikrimiz aynı olsa zaten aynı parti oluruz."

(Sürecek)

Yorumlar