“Aynı birliktelik 30 Ağustos'a da yansısın“

- CHP kurmayları, dün Yenikapı'daki "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde sergilenen "birlik, beraberlik ve uzlaşı" görüntüsünün başta 30 Ağustos Zafer Bayramı olmak üzere tüm milli bayramlarda da gösterilmesi gerektiğini dile getirdi - Genel Başkan Yardımcısı Bingöl: "Umut ediyorum dünkü tablo bundan sonraki 23 Nisan'lara, 19 Mayıs'lara ve önümüzdeki 30 Ağustos'a yansır" - Genel Sekreter Sındır: "15 Temmuz, Türk demokrasisine yönelik emperyalizmin bir darbe girişimidir. Buna karşı milli mücadele anlayışıyla hareket edilmelidir. 30 Ağustos ve bunun gibi bayramları el birliğiyle kutlamalıyız"

Google Haberlere Abone ol
“Aynı birliktelik 30 Ağustos'a da yansısın“

ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN / MEHMET TOSUN - CHP kurmayları, dün Yenikapı'daki "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde sergilenen "birlik, beraberlik ve uzlaşı" görüntüsünün başta 30 Ağustos Zafer Bayramı olmak üzere tüm milli bayramlarda da gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerinin öteden beri vurguladığı en önemli değerlerden birinin "uzlaşma kültürü" olduğunu söyledi.

"Biz bu uzlaşma kültürünü en başından beri savunduk." diyen Bingöl, "Özellikle parlamentonun saygınlığını artıracak nitelikte bir uzlaşma söz konusu olursa, bu durum verimli ve üretken bir parlamentoyu beraberinde getirecektir." ifadesini kullandı.

Yenikapı'da sergilenen uzlaşının bundan sonra da devam etmesi dileğinde bulunan Bingöl, şöyle devam etti:

"Umut ediyorum ki 15 Temmuz sonrasındaki gelişmeler, hem genel anlamda hem de parlamento çalışmalarında bu uzlaşı kültürünü iyice yerleştirir. Bundan kazançlı çıkacak olan parlamentomuz olacaktır, siyasi partilerimiz olacaktır, Türkiye olacak ve Türkiye'de yaşayan 78 milyon vatandaş olacaktır. Bu açıdan önemli. Orada Sayın Genel Başkanımız katılıp, son derece içerikli, son derece doyurucu çok temel konulara açıklık getirerek bir konuşma yapması toplumun her kesiminde ilgiyle izlendi ve halen Sayın Genel Başkanın konuşmaları, değerlendirmelere tabi tutuluyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşma çok önemsendi, çok önemli konulara değindiği ortaya çıktı. O açıdan bundan sonraki süreçte bizim zaten başından beri sürdüregeldiğimiz bu uzlaşma, dayanışma kültürü hakim kılınır ve yeniden o tartışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı sürece dönülmez. Bu, ülke açısından yararlıdır."

- "Genç kuşaklar 30 Ağustos'u iyi öğrenmeli"

Dün miting öncesi liderlerin 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili değerlendirmeler yaptığının hatırlatılması üzerine ise Tekin Bingöl, 30 Ağustos'un ülke tarihi için önemine değindi.

30 Ağustos'un sürekli canlı tutulması gerekliliğini aktaran Bingöl, "Özellikle genç kuşağın 30 Ağustos'un anlamını ve o dönemde yaşananları çok iyi öğrenmesi gerekiyor." dedi. Tekin Bingöl, şunları kaydetti:

"Bu açıdan biz 23 Nisan'da, 19 Mayıs'ta olduğu gibi 30 Ağustos'u da son derece önemsiyoruz. Biz parti olarak her dönemde bu milli günleri çok anlamlı bir şekilde zaten etkinlikler düzenleyerek kutluyoruz. Ama diğer siyasi partiler de bu konuda duyarlı davranır da onlar da sadece 30 Ağustos değil, 23 Nisan, 19 Mayıs gibi önemli günlerin daha nitelikli şekilde kutlanmasına yönelik çalışma yaparlarsa, öyle bir anlayışı yeniden hakim kılarlarsa bu son derece yararlı olur. Umut ediyorum dünkü tablo bundan sonraki 23 Nisan'lara, 19 Mayıs'lara ve önümüzdeki 30 Ağustos'a yansır."

- "Uzlaşı için bir fırsat"

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin, uzlaşı kültürünün yeniden kazanılması ve normalleşmenin sağlanması için bir fırsat olduğunu söyledi.

Vatandaşların 15 Temmuz'da büyük bir travma yaşadığını, olayın toplum psikolojisinde önemli yaralar açtığını belirten Sındır, dünkü Yenikapı mitinginde liderlerin bir araya gelerek "Ülkeye sahip çıkıyoruz, iç savaşa, kaosa izin vermeyeceğiz." mesajı verdiğini hatırlattı.

Sındır, bu aşamada, demokrasi kültürünün ve Cumhuriyetin temel değerlerinin daha da yüceltilmesi gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"15 Temmuz darbe girişimi gecesi, nasıl ki TBMM'de grubu bulunan partiler 'Bu bir milli meseledir.' diyerek güç birliği yaptılarsa, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı da hep beraber coşkuyla kutlamalıyız. 30 Ağustos, emperyalizme karşı kazanılan büyük zaferin ismidir. Böyle bir milli bayramı tabii ki bütün siyasi partiler birlikte kutlamalı. Sadece bu bayramı değil, 29 Ekim'i de 23 Nisan'ı da 19 Mayıs'ı da diğer dini ve milli günleri de hep beraber kutlamalıyız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e, laik sosyal hukuk devletine sahip çıkmalıyız."

Milli ve dini günlerin, "ulusal bir mesele" olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Sındır, "15 Temmuz, Türk demokrasisine yönelik emperyalizmin bir darbe girişimidir. Buna karşı milli mücadele anlayışıyla hareket edilmelidir. 30 Ağustos ve bunun gibi bayramları el birliğiyle kutlamalıyız. Meclis'te grubu bulunan, bulunmayan bütün siyasi partilerin, uzlaşı iklimini korumak için 30 Ağustos'ta bir arada olması gerekiyor." diye konuştu.

Yorumlar