ANALİZ - Siyasette gözler anayasa değişikliği teklifinde

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım'ın bugün MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşmesinde, hazırlanan anayasa değişikliğine ilişkin teklif taslağının ana hatları hakkında bilgi vermesi ve ardından iki siyasi partinin görüşlerini açıklaması bekleniyor - Taslak üzerinde çalışacak MHP parti yönetimi, "olur"lar ve "olmaz"lar konusunda nihai kararını verecek - AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi, demokrasi ekseninden ayrılmadan, denetim mekanizmalarının işletildiği, kuvvetler ayrılığının hayata geçirildiği güçlü bir icra organı olacak başkanlık modelini kapsayacak

Google Haberlere Abone ol
ANALİZ - Siyasette gözler anayasa değişikliği teklifinde

ANKARA (AA) - CÜNEYT ATEŞ/SİNAN USLU - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinde, hazırlanan anayasa değişikliğine ilişkin teklif taslağının ana hatları hakkında bilgi vermesi ve ardından iki siyasi partinin görüşlerini açıklaması bekleniyor.

AK Parti, uzun bir süredir anayasanın daha demokratik bir hale getirilmesi yolunda değişiklik planlayarak, destek arayışlarını sürdürürken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 11 Ekim'de TBMM'deki parti grubunda gündeme getirdiği başkanlık sistemi çıkışı, anayasa değişiklik paketinin yapısını da değiştirdi.

Bahçeli'nin başkanlık sistemine yönelik "Getirsinler bakalım" çıkışının ardından, konu üzerinde çalışan AK Parti kurmayları, söz konusu teklife yönelik çalışmalarını tamamladı.

Başbakan Yıldırım'ın bugün Bahçeli ile görüşmesinde hazırlanan teklif taslağının ana hatları hakkında bilgi vermesi ve ardından iki siyasi partinin görüşlerini ortaya koyması bekleniyor.

AK Parti'ye yakın kaynaklar, bugün "Gelsin görelim" diyen CHP'nin, Meclis'te "Hayır" deme ihtimalinin yüksek olduğunu değerlendiriyor. AK Parti'nin 317, CHP'nin 133 ve MHP'nin de 40 milletvekili bulunuyor. Her ne kadar MHP'den 5 milletvekili "Hayır" diyeceğini açıklasa da AK Parti ve MHP söz konusu milletvekilleri haricinde CHP "Hayır" dese bile 352 sayısı ile başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik teklifinin referanduma götürülebileceği belirtiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önceki açıklamalarında yeni anayasa yazılmasının gerektiğini, ancak başkanlık sistemine karşı olduklarını açıklamıştı.

Bahçeli'nin, 25 Ekim'deki grup toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye'de fiili durumun devamını arzulayanlar, kaos, kriz arzulayanlar, ikinci dalga darbecilerdir. Önümüzdeki günlerde hep beraber görürsünüz." ifadeleri bazı kesimler tarafından başkanlık sistemine "Yeşil ışık" yaktığı şeklinde değerlendirilmişti.

- MHP'nin olmazsa olmazları

AK Parti, değişikliği önerisini hazırlarken, Bahçeli'nin olmazsa olmazı "Anayasanın ilk dört maddesi" konusuna özel hassasiyet gösterdiği belirtiliyor. MHP'nin "Hayır" dememesi açısından, AK Parti'nin anayasa değişiklik önerisinde, anayasanın ilk dört maddesindeki hassasiyetleri koruması bekleniyor.

İdam konusunda ise her iki partinin de mutabakatı bulunuyor.

Bugünkü görüşmenin ardından, Yenikapı ruhunu destekleyen Bahçeli başkanlığında toplanacak MHP yönetiminin, son değerlendirmeleri yapması öngörülüyor.

- AK Parti'den sıkı çalışma

Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi, demokrasi ekseninden ayrılmadan, denetim mekanizmalarının işletildiği, kuvvetler ayrılığının hayata geçirildiği güçlü bir icra organı olacak başkanlık modelini kapsayacak.

AK Parti, başkanlık modelini de içeren anayasa değişikliği teklifi konusunda, bu hafta siyasi partilerle görüşmelerini tamamlayacak ve gelen görüşlerin ardından, taslağa son şeklini verecek.

Yorumlar