AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı Küçükcan:

- "AB'nin geleceğini Türkiye kurtardı"

Google Haberlere Abone ol
AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı Küçükcan:

TBMM (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, Avrupa Birliği'nin geleceğini Türkiye'nin kurtardığını belirtti.

Küçükcan, yaptığı yazılı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar krizinin başlangıcından itibaren Türkiye'nin izlediği insani politikayı İngiltere Parlamentosunda anlatacağını bildirdi.

Bölgesel çatışmaların Avrupa'nın geleceğine olan etkilerini tartışmaya açacağını ifade eden Küçükcan, Suriye'deki çatışmaların bölgesel ve küresel etkilerinin var olduğunu, bundan ilk aşamada Türkiye dahil bölge ülkelerinin tamamının derinden etkilendiğine işaret etti.

Bölgede kitlesel mülteci akınının, güvenlik risklerinin artışına ve ekonomik ilişkilerin kesintiye uğramasına neden olduğunun gözlemlendiğini vurgulayan Küçükcan, "Ancak bu etkiler daha geniş bir halkaya yayılıyor. Avrupa da göç hareketinden etkilendi. Avrupa Birliği ülkeleri kitlesel göç karşısında ne yapacağını şaşırdı. Türkiye ve AB arasında yapılan anlaşma AB'nin geleceğini kurtardı." ifadesini kullandı.

Küçükcan, Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye'de başladığını, ancak riskleri şimdiye kadar hep Türkiye'nin göğüslediğini ve bunun sürdürülemez olduğuna dikkati çekerek, terörle mücadele ve mülteci krizinin çözümü gibi konularda Avrupa'nın Türkiye'ye destek vermemesi halinde bunun Avrupa'nın geleceğine telafi edilemez zararlar verebileceği uyarısında bulundu.

Göç ve mülteci sorununun çözümünde sorumluluk paylaşımının önemine de değinen Küçükcan, Türkiye'nin izlediği insani politikanın bütün dünyaya örnek olduğunu, kamu ve özel sektörün Suriyeli misafirler için 25 milyar dolara yakın harcama yaptığını, AB ve Batı dünyasının ise ahlaki, vicdani ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmede Türkiye'nin çok gerisinde kaldığını kaydetti.

Yorumlar