AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık:

- "15 Temmuz'da ülkenin milli birliği, bayrağı, devleti, ezanı dahil olmak üzere tehdit altındayken Türkiye'nin aldığı OHAL kararı 3 aydır. Hedefimiz 3 ayda OHAL'i bitirmek ama gerek görüldüğü andan itibaren uzatılmasıyla ilgili gerekli tedbirler de alınacaktır" - "Kılıçdaroğlu'nun da Anayasa Mahkemesi kararını tekrardan gözden geçirmesi gerektiği kanaatindeyim" - "Geçmiş dönemlerdeki gibi yedek milletvekilliği olabilir mi? Olabilir. Ölümler dahil ya da milletvekilliğinden düşüşler dahil olmak üzere, konuşulabilir. Bunlar da konuşulması gereken hadiselerdir"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık:

MALATYA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "15 Temmuz'da ülkenin milli birliği, bayrağı, devleti, ezanı dahil olmak üzere tehdit altındayken Türkiye'nin aldığı OHAL kararı 3 aydır. Hedefimiz 3 ayda OHAL'i bitirmek ama gerek görüldüğü andan itibaren uzatılmasıyla ilgili gerekli tedbirler de alınacaktır." dedi.

Çalık, beraberinde AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ve partililerle Malatya Valiliğini ziyaret ederek, darbe girişiminin ardından gösterdiği yürekli davranış dolayısıyla Vali Mustafa Toprak'a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya işaret eden Çalık, bu konuşmanın tarihe not düşecek nitelikte olduğunu söyledi.

Çalık, daha önce de BM Genel Kurullarına katılma fırsatı bulduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Hiçbir devlet başkanının bu tonda bütün dünyaya rest çeken ve herkesin mağdurun yanında yer alması gerektiğini söyleyen cümlelerini işitmemiştim. O cümleleri Sayın Cumhurbaşkanımızdan, ülkemizin liderinden duymak bir kez daha göğsümüzü kabarttı. Cümlelerinde 'Eğer ben bugün karşınızdaysam, milletimin, yüce Rabbim'in sayesinde' dedi ve bütün dünya 1945 yılında kurulan BM'nin 5 daimi güvenlik konseyi ülkeler başta olmak hepsine çok önemli mesaj verdi. Dünya 5'ten büyüktür, ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'nın içerisinde bulunduğu güvenlik konseyi üyelerine, 'BM sadece 5 ülkeden oluşmuyor, 193 BM'ye üye ülke var ve buranın yeniden yapılandırılması gerekiyor' dedi. Dünyaya meydan okuyan, boynunu eğmeyen bir liderimiz var. Milletin temsilcileri olarak bizler de bu tavra destek veriyoruz."

- Yatırım ve destek hamlesi

Çalık, Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da açıklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve destek hamlesiyle önemli bir düzenleme yapıldığını belirtti.

Yatırım ve destek hamlesinin 23 ili kapsadığını anımsatan Çalık, "Yaklaşık 140 milyar liralık yatırım ve kalkınma hamlesini Diyarbakır'dan başlattık. Bu 23 il içerisindeki cazibe merkezlerinden biri de Malatya. Malatya'nın da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisindeki kalkınmada üzerine düşen payı alması konusunda elimizden gelen tüm gayret ve çabayı sarf edeceğiz. Malatya sanayi bölgesi, 23 il içerisinde her yıl bir kente 10 fabrikayı devletimiz yapacak." dedi.

- "Mücadele sonuna kadar devam edecek"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün yaptığı görüşmeye de değinen Çalık, 15 Temmuz sonrası Türkiye'de oluşturulan Yenikapı ruhunun önemine vurgu yaptı.

Darbe girişiminin ardından tüm siyasi partilerin darbe karşıtı olduğunu net ifade ettiğini aktaran Çalık, şunları kaydetti:

"40 yıldır devletin bütün kurumlarına sinmiş olan yapıyla diğer terör örgütleriyle, PKK'nın ya da PYD'nin de aynı şekilde ülkemizin birliğine beraberliğine yönelik yaptığı saldırıları ortadan kaldırma adına Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde çok önemli tedbirler alındı, ihraçlar, gözaltılar ve uzaklaştırmalar dahil olmak üzere. Yapılan çalışmalarımız azami gayretle en az hataya indirilerek yapılmaya çalışılıyor. Hükümetimizin ve yetkili organlarımızın tüm gayret ve çabası sıfır hata ve vatandaşımızın hak mağduriyeti oluşmaması için. Ama bunun yanı sıra FETÖ veya diğer terör örgütleriyle bağlantısı olanların da kurum ve kuruluşlarla ilişkileri kesilecek. FETÖ'yle PKK'yla mücadele sonuna kadar devam edecek. Kanun Hükmünde Kararnameler bu anlamda çok önemli."

Çalık, yapılan tek bir saldırıda Fransa'nın sadece 6 ay OHAL kararı aldığını anımsatarak, "15 Temmuz'da ülkenin milli birliği, bayrağı, devleti, ezanı dahil olmak üzere tehdit altındayken Türkiye'nin aldığı OHAL kararı 3 aydır. Hedefimiz 3 ayda OHAL'i bitirmek ama gerek görüldüğü andan itibaren uzatılmasıyla ilgili gerekli tedbirler de alınacaktır." dedi.

- Kılıçdaroğlu'ndan "KHK" açıklaması

Çalık, Kılıçdaroğlu'ndan 'KHK' açıklamasına ilişkin ise "Baştan itibaren alınacak tedbirler konusunda hem fikirken şimdi FETÖ mensuplarının temizlenmesi için yapılan çalışmalar dahil olmak üzere KHK'ların Anayasa Mahkemesine götürülecek olması eylem ve söylemin farklı olduğun gösterir. Bu vesileyle tüm siyasi partilerin ortak mücadeleyi sonuna kadar devam ettirmesi lazım. Mücadele ruhu terör örgütlerinin tamamen devletin bütün organlarının temizlenmesiyle olur. Bu da OHAL ile devam eder. Kılıçdaroğlu'nun da Anayasa Mahkemesi kararını tekrardan gözden geçirmesi gerektiği kanaatindeyim." diye konuştu.

- Yedek vekil uygulaması

Bir gazetecinin "yedek vekil uygulaması"na ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Çalık, şu ifadeleri kullandı:

"Geçmiş dönemde bunlar çok konuşuldu. Şu anda da bununla alakalı görüş ve öneriler devam ediyor. Ama çalışmalar kısa zamanda sonuçlanacak ve bununla ilgili olarak netice alacağız. Geçmiş dönemlerdeki gibi yedek milletvekilliği olabilir mi? Olabilir. Ölümler dahil ya da milletvekilliğinden düşüşler dahil olmak üzere, konuşulabilir. Bunlar da konuşulması gereken hadiselerdir. Ama en önemlisi hepimizin üzerinde durması gereken hadise yeni bir anayasa ve içerisinde hükümet sistemlerini tartışılması gereken bir yönetim şeklidir. Bu dönemin de ortaya çıkardığı ülke liderliğine yönelik de başkanlığı Türkiye'ye getirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ondan sonra yönetimle ilgili değişiklikler çok daha net şekilde ortaya çıkacaktır."

Malatya Valisi Mustafa Toprak da 15 Temmuz'da ortaya çıkan ihanetin ve ülkeyi savaş ortamına götürmek istenilen tehdit karşında cumhurbaşkanından başbakana, bakanlardan milletvekillerine tüm devlet yetkilerinden aldıkları güçle her türlü tedbiri planladıklarını söyledi.

Milletin karşı duruşuyla bu hain planın sona erdirildiğini, bundan sonra da planın gizli evrelerinin olmaması adına demokratik ve hukuk kuralları içerisinde çalışmalarını el birliğiyle yürüttüklerini belirten Toprak, devletin milli güvenliğini tehdit oluşturan bütün terör örgütleri ve yapılanmalara karşı mücadelelerinin geçmişte olduğu gibi devam ettiğini dile getirdi.

Yorumlar