ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

- Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Pakdil: - "Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

TBMM (AA) - Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının, uluslararası hukukun ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının açık bir ihlali olduğunu belirtti.

Pakdil, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını büyük bir endişeyle karşıladıklarını ve kınadıklarını vurguladı.

Kararın uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlali olduğunu kaydeden Pakdil, şu değerlendirmede bulundu:

"Alınan bu kararın Ortadoğu’daki barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacağı son derece açıktır. Bu maceracı girişimi kesin ve açık bir şekilde reddediyor, ABD yönetimini, bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin hazırladığı ve TBMM Genel Kurulunda kamuoyuna duyurulan ortak bildiriye tam destek verdiğimizi ilan ediyoruz.

Kudüs Harem-i Şerif ile birlikte üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliğini kazanmış bir şehirdir. Kudüs'ün bu özel statüsüne sahip çıkmak, korumak bizler ve tüm uluslararası toplum için bir gerekliliktir. Kudüs'ün statüsü hiçbir şekilde değiştirilemez, BM tarafından bu hususta alınan kararlar görmezden gelinemez. Bir insanlık sorunu olan Filistin sorununun çözümüne yönelik tüm barışçıl çabaları baltalayacak ve bölgedeki gerilimi tekrar tırmandıracak bu tür kararlar ne bölge halklarına ne de insanlığa bir fayda sağlamayacaktır."

Yorumlar