AB elçileri Kılıçdaroğlu'na Abdullah Gül'ü sordu

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yemekli toplantıda bir araya gelen AB Büyükelçileri, CHP adayının Abdullah Gül olup olmadığını sordu

Google Haberlere Abone ol
AB elçileri Kılıçdaroğlu'na Abdullah Gül'ü sordu

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda büyükelçilerden biri Abdullah Gül'ün ittifakın adayı olup olmayacağı yönünde bir soru sordu. Kılıçdaroğlu ise henüz bir görüşmelerinin olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda bütün partilerin kendi adayını çıkartacağını söyleyen Kılıçdaroğlu’nun, CHP’nin adayının ikinci turda diğer parti tabanlarının da desteğini alacak bir isim olacağını anlattı. Büyükelçilerin eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismini sormaları üzerine Kılıçdaroğlu’nun Gül ile adaylıkla ile ilgili bir görüşmesinin olmadığını söylediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, büyükelçilerin, CHP’nin ittifakı düşünüp düşünmediği yönündeki sorusuna da “prensipler temelinde bir ittifakın olabileceğini, bu konuyla ilgili çalışmaların sürdüğü” yanıtını verdi.

CHP VE BÜYÜKELÇİLERİN ORTAK TELAŞI: SEÇİM İTTİFAKI YASASI

Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun AK Parti ve MHP tarafından TBMM'den geçirilen seçim ittifakını yasalaştıran kanunu büyükelçilere şikayettiği, büyükelçilerinde seçim ittifakı yasasına karşı eleştiriler getirdiği öğrenildi. Büyükelçiler, 2019 seçimlerine giden süreçte iki noktada kaygılarını dile getirdi. İlk olarak ittifak düzenlemesini içeren yasada CHP’nin de itiraz ettiği seçim güvenliğine ilişkin maddelere dikkat çeken büyükelçiler, basına yönelik baskıların da seçim sürecinde sıkıntı yaratabileceği, diğer partilerin basında yeteri kadar yar alamama sorunu yaşayacaklarını kaydetti. Büyükelçiler seçim güvenliği ve basına yönelik baskının seçimlerin yanlı olmasına yol açabileceğine ilişkin endişelerini paylaştı. Büyükelçiler, OHAL’in artık kalkması gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu ise büyükelçilerin dile getirdiği kaygılara, “İttifak yasası nedeniyle seçimleri adil ve özgür yapma şartlarımız ortadan kaldırılıyor. Bu nedenle itiraz edeceğiz, seçim güvenliğini ilgilendiren maddelerini Anayasa Mahkemesine götüreceğiz” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu medya ile ilgili ise “Medyada büyük tekelleşme var. Medyada alanımız daralıyor. RTÜK yasası haber sitelerinin imkanlarını da daraltıyor. Ama her şekilde kampanya yapacağız. Özellikle sosyal medyayı kullanacağız” dedi.

Yorumlar