28 Şubat kararına ilk yorumlar

28 Şubat post modern darbesinin sanıkları bugün mahkeme kararıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karar, dönemin tanıkları ve mağdurları tarafından olumlu değerlendirildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli, "Tarihi bir gün yaşıyoruz. Çünkü, 28 Şubat sadece mağdur ettiği yüzbinlerce insanı değil, bütün Türkiye'nin 13 senesini çalan bir postmodern darbeydi" dedi.

Google Haberlere Abone ol
28 Şubat kararına ilk yorumlar

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, "Tarihi bir gün yaşıyoruz. Çünkü, 28 Şubat sadece mağdur ettiği yüzbinlerce insanı değil, bütün Türkiye'nin 13 senesini çalan bir postmodern darbeydi." dedi.

28 Şubat davasının karar duruşmasına katılan Benli, mahkeme kararını AA muhabirine değerlendirdi. 28 Şubat sürecinde Sincan'dan tankları yürütenlerin ve "demokrasiye balans ayarı yaptık." diyenlerin, ellerindeki gücü kötüye kullanırken bir gün yargı karşısında böyle hesap vereceklerini düşünmediklerini belirten Benli, "Tarihi bir gün yaşıyoruz. Çünkü, 28 Şubat sadece mağdur ettiği yüzbinlerce insanı değil, bütün Türkiye'nin 13 senesini çalan bir postmodern darbeydi." ifadelerini kullandı.

Bugünün aslında bağımsız yargının, Türkiye'de zaman geçse de darbecilere yaptıkları davranışın karşılığını göstermesi açısından çok önemli olduğunu dile getiren Benli, 21 sanık hakkında darbe suçunu işledikleri için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini, akabinde bunun müebbete çevrildiğini, Yargıtay'da karar kesinleştiğinde bu kişilerin yaptıkları suçun cezasını da çekmiş olacaklarını söyledi.

"Demokrasi açısından tarihi bir gün"

Yargının kararının çok önemli olduğunu vurgulayan Benli, şöyle devam etti: "Çünkü, Türkiye'de daha önce darbelerle yüzleşilebilseydi, darbeciler bu şekilde yargı önüne çıkartılıp yaptıkları suçların cezasını çekselerdi, Türkiye ne 80 darbesini ne de 28 Şubat ve daha sonra yaşanan acıları çekmezdi. Yargının karar vermesiyle bugün, halka karşı tank kullanan, insanları mağdur etmekle ellerindeki gücü sonuna kadar kötüye kullanan insanların yaptıkları davranışların karşılığını görmesi çok değerlidir.

Bugün Türkiye'de demokrasi açısından tarihi bir gün. 15 Temmuz ve daha sonrası açılan ceza davalarının da artık darbecilerin eninde sonunda yargı karşısında hesap vereceklerini göstermek açısından çok değerli ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Kaç tane sanığın müebbet cezası aldığı çok önemli değil. Önemli olan, İsmail Hakkı Karadayı gibi dönemin genelkurmay başkanı ya da Çevik Bir gibi genelkurmay ikinci başkanı ve Kemal Gürüz gibi elindeki gücü kötüye kullanan insanlar hakkında müebbet cezası verilmiş olmasıdır."

Toplumu kutuplaştırmaya çalışanlar ayıranlar hesap verdi

Burada konuşan AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı, bugünün, Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve demokrasisi açısından çok önemli bir gün olduğunu belirterek, "Çünkü ilk defa Türkiye'de darbeciler adalet karşısında hesap verdiler. 28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürütenler, insanları 'irticacı' diye etiketleyenler, genç kızların eğitim hayatlarının önüne set çekenler, insanları 'başörtülü-başörtüsüz' diye ayıranlar, imam hatiplerin önünü kesenler, seçilmiş bir hükümetin istifasını gerçekleştirenler ve fiilleriyle toplumu kutuplaştırmaya çalışanlar adalet karşısında hesap verdi." ifadesini kullandı.

21 kişi hakkında hapis cezası verildiğini dile getiren Ravza Kavakcı, "Yargıtay onayladığında yapmış oldukları fiilin cezasını çekmeye başlayacaklar." şeklinde konuştu.

Kavakcı, 28 Şubat sürecinde birçok kişinin hayatlarının karartıldığına işaret ederek, "Ama biz bugün ümitvarız, çünkü o güne katkıda bulunanlar adalet önünde hesap verdiler ve yapmış olduklarının hesabını ödeyecekler. Biz asla kin ve nefret duymadık, hem ilahi adalete inandık hem de Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin doğru kararı vereceğine inandık. İnşallah bundan sonra da asla kimse, 15 Temmuz'da da gördüğümüz gibi ülkemizde böyle bir şeye kalkışamayacak, akıllarından bile geçirmeyecekler." değerlendirmesinde bulundu.

"Tutuklama tedbiri yerine adli kontrol tedbirleri"

TBMM 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek de 28 Şubat darbesinin hem mağduru, hem bu davada müşteki-müdahil hem de birçok müdahilin vekili olarak davayı takip eden hukukçulardan birisi olduğunu söyledi.

Petek, verilen mahkumiyet cezasının "sadece evde hapis veya adli kontrol ile geçirileceği" gibi bir yanlış anlaşılmanın düzeltilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Mahkumiyet kararı 21 sanık hakkında verildi. Temyiz aşamasına, oradaki incelemeye fırsat vermek için mahkeme, tutuklama tedbiri yerine adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verdi. Yurt dışı yasağı uyguladı, ayrıca ayda bir defa imza vermek suretiyle bir adli kontrol uygulaması kararı verdi.

27 Mayıs 1960 darbecilerini millet mahkum etmişti, 12 Eylül 1980 darbesini yapanları yine Türk adaleti mahkum etti, 28 Şubat darbesine 'darbe' denilmesini bile hazmedemeyenlere bugün bağımsız ve tarafsız Türk yargısı mahkumiyet kararı verdi. Burada Cumhuriyet Başsavcılığının istemiş olduğu mahkumiyet aynı oranda çıkmamışsa da iddia makamının takdiriyle temyiz aşamasında Yüksek Mahkeme'de bu da değerlendirilecektir." 

Yorumlar

cem bu karar tatmin edici değil çok eksik var