2017 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: (2) - "Otomobil konusunda şu anda yürüttüğümüz çalışma, iş modeliyle ilgili. İş modelini sonuçlandırma aşamasındayız. Elektrikli bir otomobil olacak ve başlangıçta taksi (binek) modeliyle başlayacağız" - "Devlet teşkilatımızda yapılacak düzenleme üzerinde çalışıyoruz, bunu yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Merkezinde TÜBİTAK dönüşümü gibi gözüküyor ama aslında bütün devlet teşkilatımızı ve bakanlıkları etkileyecek bir yapılanma üzerinde çalışıyoruz" - "Şeker kotasıyla ilgili düzenlemeyi, konunun başka yerlere saptırılmak istendiğini hissettiğimiz için Üretim Reform Paketi'nden çıkardık"

Google Haberlere Abone ol
2017 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil konusunda şu anda yürüttükleri çalışmanın, iş modeliyle ilgili olduğunu bildirerek, "İş modelini sonuçlandırma aşamasındayız. Elektrikli bir otomobil olacak ve başlangıçta taksi (binek) modeliyle başlayacağız." dedi.

Bakan Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların, 2017 yılı bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sanayinin, sanayicinin ve üreticinin yanında olacaklarını belirten Özlü, onları destekleyeceklerini söyledi. İmalat sanayisindeki KOBİ'lerin yeni ve yerli makine teçhizat alımı karşılığı ödenecek kredi faiz programı kapsamında, 77 ilden 2 bin 153 firma bulunduğunu bildiren Özlü, bunlara 1 milyar 50 milyon lira kredi kullandıracaklarını kaydetti. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), bankalara 210 milyon lira faiz ödemesi yapacağına değinen Özlü, KOBİ'lerin kullanacağı kredilerin faizini bakanlığın ödeyeceğini vurguladı.

Özlü, Rize'deki çay fabrikalarının bir noktaya toplanarak, bunlar için bir OSB kurulması önerisi üzerinde çalışacaklarını belirtti.

Zeytinlik bahçesi olanlara asla dokunulmamasından yana olduklarını ve asla bunu yapmayacaklarını ifade eden Özlü, şöyle konuştu:

"Ama bir bahçe var, 100 dönüm bir tarla var üzerinde 3 zeytin ağacı var, eski, yaşlı zeytin ağaçları var. Şimdi, 'Bunlara 3 kilometre yaklaşmayın' demek de bugünün şartlarında çok makul değil. Biz istiyoruz ki aşılı zeytin ağaçlarımız da olsun, ağaç başına 80, 100 kilogram ürün versin bunları da geliştirelim ama ot, yaprak bitmeyen yerler var. Bunlar için zaman zaman ot bedeli ödüyoruz. Ben soruyorum; 'Burada ot, yaprak bitmiyor neden ot, yaprak bedeli ödüyoruz?', 'Ot, yaprak bitiyorsa burayı niye sanayi bölgesi yapıyoruz, yapmayalım' diye söylüyorum. Zeytinliklerimizi, meralık alanlarımızı koruyacağız. Burada hiçbir endişeniz olmasın. Zeytinlik sahasına, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınmak zorunda, dolayısıyla kimyevi atık gibi maddelerin göz ardı edilmesi mümkün değil yeni yapıda."

Özlü, şeker kotasıyla ilgili düzenlemeyi, konunun başka yerlere saptırılmak istendiğini hissettikleri için Üretim Reform Paketi'nden çıkardıklarını vurguladı. Pakette, şeker konusunu gündeme getirmeyeceklerini söyleyen Özlü, "O konu başka bir yerde gündeme gelecek. Şeker konusu başka bir konu. Başbakanımız dün açıklamalarda bulundu, 2017 yılının şeker pancarı fiyatları açıklandı. Dolayısıyla şeker pancarı üreti̇ci̇si̇ rahat olsun." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'nin sanayi büyümesi yüzde 5,3"

Türkiye'nin bilimsel yayın sıralamasında dünyada 18. olduğunu aktaran Özlü, Ar-Ge harcamalarının GSYH'ya oranında OECD'de 29. sırada bulunduğunu, ancak son 10 yıldaki artış hızında yüzde 70 ile 3. sırada yer aldığını bildirdi.

Özlü, 2003-2015 döneminde, Türkiye'nin sanayi büyümesinin yüzde 5,3 olduğunu hatırlattı. Son dönemde sanayide yaşanan küçülmenin, muhtelif sebepleri olduğunu anlatan Özlü, özel sektör yatırımlarında da bir duraksama görüldüğünü söyledi.

Kayıp kaçak elektrik bedelinin yatırım destek şartıyla kaldırılması önersini, Üretim Reform Paketi'nde değerlendireceklerini aktaran Özlü, "Devlet teşkilatımızda yapılacak düzenleme üzerinde çalışıyoruz, bunu yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Merkezinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) dönüşümü gibi gözüküyor ama aslında bütün devlet teşkilatımızı ve bakanlıkları etkileyecek bir yapılanma üzerinde çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Özlü, "Kansere karşı dua" projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenen bir çalışma olmadığının altını çizerek, bunun TÜBİTAK ortaöğretim bilim fuarlarında öğrencilerin sergilediği 120 bin projeden biri olduğunu kaydetti.

Yerli otomobil konusunda da açıklamalarda bulunan Özlü, "Türkiye otomobil üretiyor, Türkiye'de otomobil üretiliyor. Türkiye'nin teknik altyapısı bir otomobili sıfırdan tasarlayıp piyasaya sürmeye yetkin. Yani teknik olarak hiçbir sorun yok. Fakat otomobil konusu, teknolojiden ziyade ticari bir konu. Yani yüzde 20 teknolojiyse, yüzde 80 ticari bir konu. Dolayısıyla otomobil konusunda şu anda yürüttüğümüz çalışma, iş modeliyle ilgili. İş modelini sonuçlandırma aşamasındayız. Elektrikli bir otomobil olacak ve başlangıçta taksi (binek) modeliyle başlayacağız." dedi.

(Bitti)

Yorumlar