20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

- AK Parti İstanbul Milletvekili Yaşar: - "Sığınmacılar ile Türkiye'nin kaderleri birleşmiştir. Siyasal, toplumsal ve ekonomik anlamda istikrarını kaybeden bir Türkiye, mülteciler açısından güvenli limanın kaybedilmesi anlamındadır"

Google Haberlere Abone ol
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

ANKARA (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, "Sığınmacılar ile Türkiye'nin kaderleri birleşmiştir. Siyasal, toplumsal ve ekonomik anlamda istikrarını kaybeden bir Türkiye, mülteciler açısından güvenli limanın kaybedilmesi anlamındadır" ifadesini kullandı.

Yaşar, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Yaşar mesajında, "Ülkemiz mülteci ve sığınmacılar açısından farklı anlamlar taşımaktadır. Komşu ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerden kaçan insanlar açısından kendilerini güvende hissettikleri bir ülke, Avrupa'ya gitmek isteyenler için transit geçiş ülkesi, komşularına oranla ekonomik açıdan daha iyi şartlar sunuyor olması sebebiyle de çalışmak isteyenler açısından hedef ülke olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut durum itibariyle krizin en fazla sorumluluk üstlenen ülkesi konumdaki Türkiye'nin bu çabasında yalnız bırakıldığına dikkati çeken Yaşar, Türkiye'nin mülteci ve sığınmacıların erişim sağlayabildiği, kabul gördüğü ve konumlarının asgari düzeyde sorgulandığı tek ülke olduğunu vurguladı.

Yaşar, "Sığınmacılar ile Türkiye'nin kaderleri birleşmiştir. Siyasal, toplumsal ve ekonomik anlamda istikrarını kaybeden bir Türkiye, mülteciler açısından güvenli limanın kaybedilmesi anlamındadır. 15 Temmuz gecesi kalkışılan darbe girişimi sırasında ellerine Türk bayraklarını ve Cumhurbaşkanı posterlerini alarak canlarını ortaya koymalarını başka türlü açıklamak mümkün değildir." ifadelerine yer verdi.

Darbe girişiminin ardından sokağa çıkan Suriyeli mülteci Abdullah Hatem'in "Olay bizim için ölüm kalım meselesiydi. Sadece Türkler için değil, mülteciler için de kader anıydı" sözlerini hatırlatan Yaşar, bu sözlerin Türkiye'nin mülteciler açısından taşıdığı önemi ve üstlendiği kritik rolü özetler nitelikte olduğunu kaydetti.

Göç hareketleri, iyi yönetilebildiği takdirde olumlu, aksi halde başta kamu düzeni ve güvenliğine tehdit olmak üzere insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmasına kadar bir dizi olumsuz sonucu beraberinde getirdiğini belirten Yaşar, göçün nasıl yönetileceğinin büyük önem arz ettiğini, bu çerçevede Türkiye için etkili bir göç yönetiminin tercihten öte bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.

Ekonomik kalkınmayı destekleyen, kamu güvenliğini muhafaza eden ve göçmenlerin insan haklarının korunmasını sağlayacak etkili bir göç yönetimi geliştirmek için gayret sarf edildiğini ifade eden Yaşar, hiç kimsenin ülkesini terk etmek zorunda kalmadığı barış dolu bir dünya temennisinde bulundu.

Yorumlar