10'uncu Amman Güvenlik Forumu

-11'inci Cumhurbaşkanı Gül: - "2003'te Irak lideri Saddam Hüseyin'e yaklaşan tehlikeler konusunda uyarıda bulundum. Ancak bizi dinlemedi." - "Esed, zamanında çağrılarımıza kulak verseydi şimdi yabancı ülkelere vermekte olduğu büyük tavizler yerine kendi halkına küçük tavizler vererek güzel ülkesini ve halkını bugün yaşanan felaketlerden kurtarmış olacaktı."

Google Haberlere Abone ol
10'uncu Amman Güvenlik Forumu

AMMAN (AA) - 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin davasının en kötü devrini yaşadığını ve uluslararası alanda gördüğü ilginin azaldığını söyledi.

Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen 10'uncu Amman Güvenlik Forumu'nda konuşan Gül, Ortadoğu’nun karşı karşıya olduğu hassas ve önemli konular arasında başta Filistin davası olmak üzere, Suriye krizi, Irak'taki mezhep çatışması ve diğer konuların yer aldığını belirtti.

Suriye, Irak, Yemen ve Libya'da iç savaş yaşandığını, bu durumun sadece silahlanmaya değil terörün tırmanmasına da yol açtığını belirten Gül, "Bu dört ülkenin bölünmemesinin son derece önemli olduğunu bilmemiz lazım. Bölge ülkelerinin birbirlerini desteklemeleri gerekiyor." dedi.

Irak konusunda, "2003'te Saddam Hüseyin'e yaklaşan tehlikeler konusunda uyarıda bulundum. Ancak bizi dinlemedi." diyen Gül, Suriye konusunda ise şunları söyledi:

"Suriye savaşında, iç savaşın başlangıcında Cumhurbaşkanı olarak dışişleri bakanımızı Beşşar Esed'e göndererek, çok konuşmuş olmamıza rağmen son uyarıları yapmıştım. İleride daha büyük maliyetlere yol açılmasını önlemek için gerekirse küçük tavizler vermekten imtina etmemesi gerektiğini anlatmıştım. Esed zamanında çağrılarımıza kulak verseydi şimdi yabancı ülkelere vermekte olduğu büyük tavizler yerine kendi halkına küçük tavizler vererek güzel ülkesini ve halkını bugün yaşanan felaketlerden kurtarmış olacaktı."

Gül, Filistin davasının en kötü devrini yaşadığını ve uluslararası alanda gördüğü ilginin azaldığına dikkati çekerek, Filistin halkının özgür yaşama ve tüm meşru haklarına sahip olması gerektiğini ve dünyanın diğer bölgelerindeki istikrarın yanı sıra İsrail'i de kapsayacak bir çözüm istendiğini ifade etti.

Ortadoğu’daki mezhep çatışmalarının önemli sorunlara yol açtığını vurgulayan Gül, bölgedeki mezhepsel ayrılıkların bitirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Suudi Arabistan ile İran ilişkilerine de değinen Gül, iki ülke arasındaki güven krizine dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, iki devletin birçok konuda ortaklıkları olduğu gibi Şiiler ve Sünnilerin de asırlarca beraber yaşadıklarını aktardı.

Ürdün Üniversitesi'nde Amman Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün düzenlediği, iki gün sürecek 10. Amman Güvenlik Forumuna 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de aralarında olduğu çok sayıda yerli ve yabancı konuk katılıyor.


Yorumlar