Bakan Tüfenkci'nin kabulü

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre zincir marketler, yöresel ürünleri raflarında bulundurmak zorunda. Kanuna, kadın kooperatifleri tarafından üretilen malların da marketlerde yer alması yönünde bir hüküm koyabiliriz"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Tüfenkci'nin kabulü

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre zincir marketler, yöresel ürünleri raflarında bulundurmak zorunda. Kanuna, kadın kooperatifleri tarafından üretilen malların da marketlerde yer alması yönünde bir hüküm koyabiliriz." dedi.

Tüfenkci, makamında Çorum'un Sungurlu ve Mecitözü ilçeleri kadın girişim kooperatiflerinin üyelerini kabul etti. Ziyaretçiler, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, taleplerini dile getirdi.

Bakan Tüfenkci de kooperatiflere yönelik yeni bir mevzuat hazırlama aşamasında olduklarını ve gelecek dönem Meclis gündemine getirmek istediklerini söyledi.

Kadın girişim kooperatiflerine verdikleri önemi vurgulayan Tüfenkci, "Medeniyetimizde yardımlaşma ve birlikte iş yapma kültürü var. Bunun dizayn edilmesi ve harekete geçirilmesi sizin gibi öncü kadınların maharetiyle ve örgütlemesiyle oluyor." diye konuştu.

Tüfenkci, hükümet olarak yaptıkları çalışmalarla 2005'te yüzde 23,3 olan kadınların iş gücüne katılma oranının, bu yılın temmuz ayı itibarıyla yüzde 34,3'e; aynı dönem için yüzde 20,7 olan kadın istihdamı oranının da yüzde 29,3'e yükseldiğini belirtti.

Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla kooperatiflere kefaletten daha avantajlı yararlanma imkanı getirmek istediklerini anlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Hazine destekli kefalet sisteminde kefalet tutarı, KOBİ tanımını haiz yararlanıcılar için azami yüzde 90, KOBİ tanımı dışında kalan yararlanıcılar için yüzde 85'tir. Kadın gi̇ri̇şi̇mcilerin kullanacağı krediler i̇çi̇n azami̇ kefalet oranı yüzde 90'dır. Bunun kadın kooperatiflerinde de olmasını önereceğiz ve sizin gibi kooperatiflere destek olmak amacıyla sermaye eksikliklerinin giderilmesi noktasında önayak olacağız. Kadın girişimcilerimize pazarlama noktasında pozitif ayrıcalık sağlanması, özellikle zincir marketlerde yer alması konusunda görüşmeler yapacağız. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre zincir marketler yöresel ürünleri raflarında bulundurmak zorunda. Kanuna, kadın kooperatifleri tarafından üretilen malların da marketlerde yer alması yönünde bir hüküm koyabiliriz. Bu cesaretlerinden ve girişimci ruhlarından dolayı kadın girişim kooperatiflerine teşekkür ediyor, başarılar diliyorum."

Kabule, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu da katıldı.

Kurt, Kamu İhale Kurumunun kadın girişim kooperatiflerini tercihli hale getirmesini isterken Bakan Tüfenkci, bunun ucuz kredi sağlanması ve üretimde kapasite artışıyla mümkün olabileceğini bildirdi.

Heyet, Tüfenkci'ye, ürettikleri ürünlerden hediye etti.

Yorumlar