Bakan Özlü: Babayiğit eylül ayında açıklanacak

Bakan Faruk Özlü yerli otomobille ilgili olarak, "Gelecek ay açıklayacağız. Çalışmalar iyi gidiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Özlü: Babayiğit eylül ayında açıklanacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Başbakan'ın Singapur ve Vietnam temaslarına ilişkin, "İlişkiler gelişecek, 94 milyon nüfus var. Vietnam'ı sadece Vietnam olarak görmemek gerekiyor. Bölgeyi değerlendirmek gerekir" dedi.

Uluslararası Teknoloji Bankası

Özlü, "TÜBİTAK yerleşkesinin Uluslararası Teknoloji Bankası'nın merkezi olması istiyoruz. Türkiye'nin 2 milyon dolarlık bir yatırımı olacak. Türkiye'nin teklifi az gelişmiş ülkelere rehberlik desteği vermek" açıklamasında bulundu.

"Sanayimiz hangi ürünü satıyorsa o ürünlerde teknolojik gelişmeleri takip etmeyi planlıyoruz" diyen Özlü, "AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı 600'ü geçti. Bini hedefliyoruz" dedi.

Gelişmiş ülkelerde AR-GE harcamalarının 3'te 2'sini özel sektörün yaptığını vurgulayan Özlü, "Bizim de hedefimiz özel sektörün çalışacağı imkanları sağlamak" ifadelerini kullandı.

Yerli otomobil

Bakan Özlü, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, "Yerli marka otomobil veya Türkiye'nin otomobili, bu proje sadece otomobil yapmak olarak bakmamak lazım" dedi.

"Otomobil teknolojilerde ciddi bir teknolojik dönüşüm yaşıyoruz" diyen Özlü, "Eğer biz bu dönüşümün dışında kalırsak bundan on on beş sene sonra Türkiye'de çok güvendiğimiz çok beğendiğimiz çok da başarılı olan otomotiv yan sanayinin çıkmaza gireceğini söyleyebiliriz. İçten yanmalı motorlar yerine elektrikli motorlar gündeme geliyor. İçten yanmalı motor ve bunun transmisyonu yani şanzıman dediğimiz vites kutusunu toplamak için montaj yapmak için yedi işçinin bir gün çalışması gerekiyor. Ve yaklaşık olarak motor ve transmisyonda 4 bin parça var. Elektrikli motorla bunu yer değiştirdiğimizde elektrikli motor ve bunun aksanlarında yani güç aktarımlarında 320 parça var. Ve bunu bir işçi bir günde topluyor. Yani yedi işçiye bir gün yerine bir işçi bir gün. Yani işçilik maliyetlerinde yediden bire düşüyor. Parça sayısı 4 binden 320'ye düşüyor. Bu ne demektir? Daha az arıza yapma sıklığı demektir" açıklamasında bulundu.

Yerli otomobilde son gelişmeler

Bakan Özlü, yerli otomobildeki son gelişmelere dair, "Çalışmalar iyi gidiyor. Bizim burada iki amacımız var. Bunu üstlenecek olan ortak girişim gurubunu oluşturmak. Buna TOBB öncülük ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde TOBB başkanımız özel sektörü koordine etmekle ilgili bir görev yapıyor. Bizde devlet tarafının sorumlusu olarak, verilecek olan desteklerin tasarımını yapıyoruz. Görüşmelerimiz iki turlu şekilde planlanmıştı. Birinci tur tamamlandı. Görüşmeler bitti. İkinci tur görüşmelere geçtik. Onları da tamamladık. Şimdi sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylarında sonra Türkiye'nin otomobili yerli marka otomobili piyasaya sürecek tasarlayacak ortak girişim gurubunu açıklayacağız" dedi.

Babayiğit eylül ayında açıklanıyor

Özlü, "Yakın bir zaman diyebiliriz. Bunu eylül ayında açıklayacağız. Yani gelecek ay açıklayacağız. Çalışmalar iyi gidiyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar