BM'den Doğu Guta'ya yardım açıklaması

- BM, Suriye'de Esed rejimi kuşatmasındaki Doğu Guta'ya 49 tırlık insani yardım konvoyunun girdiğini, ilerleyen günlerde yeni yardımların planlandığını duyurdu - Açıklamada, şimdiye kadar yapılan yardımların yaklaşık 400 bin sivilin yaşam mücadelesi verdiği bölge için yeterli olmadığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
BM'den Doğu Guta'ya yardım açıklaması

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'ya dün gece 49 kamyondan oluşan bir insani yardım konvoyunun ulaştığını, yardımların sürmesinin planlandığını duyurdu.

WFP'den yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 400 bin sivilin yaşam mücadelesi verdiği Doğu Guta'taki gıda stokunun kritik seviyelere düştüğü vurgulandı.

Doğu Guta'ya erişimin sağlandığı tek yer olan Vafidin kontrol noktasının da geçen ay kapatıldığına dikkat çekilen açıklamada, bunun sonucunda kentteki temel gıda fiyatlarının iki katına çıktığı kaydedildi.

Açıklamada, dün gece 49 kamyonun bulunduğu bir insani yardım konvoyunun Doğu Guta'ya ulaştığı bildirildi.

Bu kamyonlardan 41'inin Kefer Batna ve Sakba'daki 40 bin kişiye gıda yardımı taşıdığı belirtilen açıklamada, konvoya ayrıca 13 bin çocuğa yönelik özel beslenme ürünlerinin de dahil edildiği ifade edildi.

Açıklamada, gıda paketlerinin pirinç, bulgur, bitkisel yağ, buğday unu, mercimek, yeşil bezelye, tuz ve şekerden oluştuğu ve 5 kişilik bir aileye yalnızca bir ay boyunca yeteceği bilgisi paylaşıldı.

- BM'den itiraf

Doğu Guta'ya en son 23 Eylül'de yalnızca 25 bin sivile yetecek gıda yardımı yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "WFP 2017'de şimdiye kadar 6 konvoyla birlikte, (Doğu Guta'daki) 400 bin sivilin sadece 110 bininin ihtiyacını karşılayacak gıda ve beslenme yardımı yapabildi." ifadesine yer verildi.

WFP açıklamasında, Suriye'de 10 farklı bölgede kuşatma altında yaşayan 420 bin sivil de dahil olmak üzere 3 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde yaşadığı bilgisi paylaşılarak, milyonlarca sivile insani yardım yapılabilmesi için koşulsuz ve güvenli erişim izni verilmesi çağrısı tekrarlandı.

- Sembolik yardım tepki çekmişti

BM'nin sembolik düzeyde ve yetersiz miktardaki yardımı, nisan ayından beri tatmin edici hiçbir yardımın ulaşamadığı bölgede hayal kırıklığına neden olmuştu.

AA'ya konuşan muhaliflerin kurduğu Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ekrem Tuma, yardımların Doğu Gutalılara 10 gün dahi yetmeyeceğini belirterek, "(Konvoyda) Bin ton un, bin ton da gıda maddesi olduğunu ifade ediliyor. Guta'ya her gün en az 100 ton yardım lazım. Sadece gıda değil, diğer ürünler de lazım." demişti.

Esed rejiminin ve destekçilerinin 5 yıldır ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesinde, yaklaşık 400 bin sivil yoksulluk, açlık ve zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Rejimin 7 aydır sıklaştırdığı abluka yüzünden bölgeye kaçak yollardan sokulabilen temel gıda ürünleri ve ilaçların girişi durdu.

Sivil yerel meclislerin verilerine göre, Doğu Guta'da binden fazla çocuk, besin ve ilaç eksikliği nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, yardım konvoyunun girişinin ardından yaptığı açıklamada, "Doğu Guta'da yetersiz beslenme ile karşı karşıya olan çocukların sayısı ürkütücü boyutlarda ve tıbbi yardıma ihtiyacı olan 400'den fazla kişinin tahliye edilmesi gerek." ifadesini kullanmıştı.




Yorumlar