Yemenli taraflar BM temsilcisiyle görüştü

Husiler ve Salih'in partisini temsil eden heyet, Umman'ın başkenti Maskat'ta BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Yemenli taraflar BM temsilcisiyle görüştü
Yemen'de Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresini (GPC) temsil eden heyetin, Umman'ın başkenti Maskat'ta BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed ile bir araya geldiği bildirildi.

Görüşmeye katılan heyete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husiler ve Salih'in partisini temsil eden heyet, dün gece BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed ile bir araya gelerek barış müzakerelerinin hazırlıklarını görüştü.

Ahmed'in, Husiler ve Salih'in partisinden Muhammed Abdusselam, Arif ez-Zuka, Hamza el-Husi ve Halid ed-Dini'nin katıldığı görüşme sırasında heyete, Yemen'deki krize çözüm bulmak amacıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıkladığı yol haritası hakkındaki görüşlerini ilettiği belirtildi.
Heyetin de yol haritasının Sana'daki yetkililer ile değerlendirilmesi amacıyla koalisyon güçlerinin Sana Uluslararası Havalimanı'nda 9 Ağustos'tan bu yana uyguladığı uçuş yasağını kaldırması ve kurban bayramından önce Sana'ya dönmelerinin sağlanmasını istediği ifade edildi.

Husiler ve Salih partisinin Kerry'nin açıkladığı yol haritasının eş zamanlı uygulanması konusunda ısrar ettiği, BM Özel Temsilcisi Ahmed'in ise bunun aşamalı olarak gerçekleşmesi gerektiğini vurguladığı, iki taraf arasında bu konuda anlaşmazlığın sürdüğü aktarıldı.

Heyetin barış müzakerelerine devam etme konusunda nihai onay vermediği ve görüşmelerden bir sonuç çıkmadığı belirtildi.

Öte yandan BM Özel Temsilcisi Ahmed'in, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümet heyeti ile barış müzakerelerini görüşmek üzere gün içinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitmesinin beklendiği ifade edildi.

HEYET İKİ GÜNDÜR GÖRÜŞMEYİ REDDEDİYORDU

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Sana Uluslararası Havalimanı'nda 9 Ağustos'tan bu yana uyguladığı uçuş yasağı nedeniyle o tarihten bu yana Umman'da kalan heyetin, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed ile Maskat'ta görüşmeyi iki gündür reddettiği, Sana dışında görüşmeme konusunda kararlı olduğu bildirilmişti.

Ancak heyet, dün akşam bu kararından vazgeçmiş, Husiler ile Salih'in partisi tarafından "devlet işlerinin idaresi" için kurulan Yüksek Siyasi Konsey'in talimatının yanı sıra Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi'nin çabalarının etkili olduğu aktarılmıştı.

KERRY'NİN YOL HARİTASI

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ağustos ayında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan toplantının ardından Yemen krizinin çözümü için yeni bir yol haritası belirlediklerini açıklamıştı.

Yol haritasında Husilerin de katıldığı ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin başkent Sana'dan çekilmesi ve ülkedeki ağır silahların üçüncü bir tarafa teslimiyle ilgili maddeler yer aldığı aktarılmıştı.

Kuveyt’te BM arabuluculuğunda yapılan Yemen barış müzakereleri geçen ay askıya alınmış, BM Yemen Temsilcisi Ahmed, düzenlediği basın toplantısında, "Buradan ayrılacağız ancak barış müzakereleri sürüyor." diyerek, "mekik turları" diye nitelediği görüşmelerin Riyad ve Sana’da başlayacağını belirtmişti.

Daha sonra Ahmed, barış müzakerelerinin 6 Eylül'de başlayacağını duyurmasına rağmen, taraflar nezdinde henüz bir sonuca ulaşılamadı.

Yorumlar