Yemen'de ateşkes öncesi şiddet olayları arttı

Taiz kentinde Husiler ile hükümet yanlısı güçler arasında şiddetlenen çatışmalar ve düzenlenen hava saldırılarında 26 kişi öldü, 68 kişi yaralandı

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de ateşkes öncesi şiddet olayları arttı

Yemen'de 10 Nisan'da yürürlüğe girmesi beklenen insani ateşkes öncesinde Taiz kentinde Husiler ile hükümet yanlısı güçler arasında şiddetlenen çatışmalar ve düzenlenen hava saldırılarında 26 kişinin öldüğü, 68 kişinin yaralandığı bildirildi.

Hükümet yanlısı Halk Direnişi Güçleri (HDG) kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülkenin orta kesiminde bulunan Taiz kentinin güney ve batı cephelerinde HDG ile Husiler arasında çıkan çatışmalarda 13 Husi militanı öldü, onlarcası yaralandı. Çatışmalarda HDG saflarından da 5 kişi öldü, 24 kişi yaralandı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun ise kentin kuzeyinde bulunan Sittin Caddesi'nde Husilere ait mevzilere hava saldırısı düzenlediği aktarıldı.

Koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Taiz'in batısındaki Vaziyye ilçesine düzenlediği hava saldırısında "yanlışlıkla" sivillerin vurulduğu ileri sürüldü. Söz konusu hava saldırısında 6 sivilin öldüğü, 9'unun yaralandığı aktarıldı

Öte yandan hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre de Husiler ile devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih destekçilerinin Taiz'deki yerleşim birimlerine düzenlediği topçu saldırılarında 2 sivil öldü, 35 sivil yaralandı.

Taiz'deki Es-Sevra Hastanesi Acil Bölümü Başkanı Ahmed ed-Dumeyni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Husilerin kentin orta kesimindeki yerleşim birimlerine düzenlediği topçu saldırılarda ilk belirlemelere göre 2 sivil öldü" dedi.

Dumeyni, hastanenin acil bölümünün yaralılarla dolduğunu ve bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini bildirmişti.

Yemen'de müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını belirten Veled Şeyh Ahmed, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çatışmaların durması kararının 10 Nisan gece yarısı itibarıyla başlayacağını, 18 Nisan'da da tarafların katılımıyla Kuveyt'te müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

 

Yorumlar