Yemen'deki isyancıların liderleri Irak'ta

Yemen'deki isyancı grubu Husilerin kurduğu Yüksek Siyasi Konseyi Irak'ta ziyaretlerde bulunuyor

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki isyancıların liderleri Irak'ta
Irak'a ziyarette bulunan Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, Yemen'de devlet işlerinin idaresi için Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in kurduğu Yüksek Siyasi Konsey'inin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Husilerin liderinin kardeşi Yahya el-Husi'nin yer aldığı bir heyetin başında başkent Bağdat'a bulunan Abdusselam, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı İbadi ile bir araya gelerek Yemen'deki siyasi, insani ve ekonomik konuları ele aldıklarını ifade etti.

İbadi'nin, Husiler ve Salih tarafından kurulan Yüksek Siyasi Konsey'i "Yemen'i temsilen" memnuniyetle karşıladığı aktarılan açıklamada, İbadi'nin ayrıca Yüksek Siyasi Konsey'i "doğru ve önemli bir adım" olarak nitelendirdiği ve milli uzlaşıyı destekleyen daha fazla adımların atılmasına teşvik ettiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, Yemen'deki son gelişmeleri dinleyen İbadi'nin, "Sizler (Husiler) ahlaki olarak zafer elde ettiniz. Bu nedenle siyasi diyalogları sürdürün." dediği kaydedildi.

Açıklamaya göre, İbadi şunları söyledi: "Irak yönetimi ve halkı, Yemen'e yönelik zulme karşı halkın yanında yer alıyor ve ülkeye olan saldırıları kabul etmiyor. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından saldırıların başladığı ilk zamanlarda Irak Kızılayı, Yemen halkına tıbbi ve insani yardımlar yapmaya çalıştı ancak engellerden dolayı başarılı olamadı."

Husiler, Salih yanlılarıyla kurdukları Yüksek Siyasi Konsey'in tanınması için Irak, Lübnan ve İran'ı kapsayan bir ziyaret turu başlatmışlardı.

Yemen'de Husiler ile devrik lider Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC), 28 Temmuz'da devlet işlerinin idaresi için Yüksek Siyasi Konsey kurduklarını açıklamıştı. Uluslararası toplum tarafından tanınmayan konseyde Salih yanlıları ile Husilerin beşer üyesi bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in, Salih ve Husilerin heyetinde yer alan isimlerle, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Yemen krizi için önerdiği yol haritası ile gelecek müzakere turuna hazırlık kapsamında görüşmesi bekleniyor.

Yorumlar