Yemen'de Husi-Salih ittifakı çatırdıyor

Siyasi analistler, ortak düşman ekseninde çıkar odaklı oluşan Husi-Salih ittifakında pürüzler yaşandığını belirtiyor

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de Husi-Salih ittifakı çatırdıyor

Yemen'de Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih arasında kurulan ittifakın, çıkar çatışmasından dolayı çatırdamaya başladığı belirtiliyor. Uzmanlar, Husilerin meşru yönetime karşı darbe yaparak 21 Eylül 2014'te ülkenin başkenti Sana'yı ele geçirmesinin ardından kurulan Husi-Salih ittifakı içerisinde çıkar çatışması nedeniyle anlaşmazlıkların yaşandığını ve anlaşmazlığın devam etmesi durumunda çatışmaya dönüşebileceğine dikkati çekiyor.

AA muhabirine konuşan Yemenli siyasi analist Abdunnasır el-Muveddi, onları bir araya getiren çatışma ile savaşa bakılarak, Husiler ile Salih arasındaki anlaşmazlığın "doğal ve beklenen" bir durum olduğunu savundu.

İki tarafın da "ortak düşman" dışında ittifak kurmak için herhangi bir müşterek zemine sahip olmadığını dile getiren Muveddi, iki grup arasında ilerleyen günlerde çatışma yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Husi hareketin, kendisinden başka hiçbir siyasi grupla ortaklık kurmaya izin vermeyen "totaliter doğasının" söz konusu çatışmayı mümkün kıldığını ifade eden Muveddi, Husilerin, başta Sana'daki bakanlıklar olmak üzere kontrolünde tuttuğu bölgelerde ele geçirdiği devlet kurumlarının vazgeçilmesi imkansız kazançları olduğunu kaydetti.

"Husiler Salih'i doğru kullanmayı başardı"

Siyaset araştırmacısı Beliğ el-Mihlafi ise Husi-Salih ittifakının çok zor aşamadan geçtiğini vurgulayarak, "Hiçbir zaman stratejik olmayan bilakis süreli ve pragmatik olan bu ittifak özel bir aşamanın şartları tarafından oluşturuldu ve iki tarafın çıkarları süreli olarak bir araya gelmiş oldu. Uzun sürmeyeceği konusunda şüphe yok ve çıkarların çakışmasıyla taraflar arasında anlaşmazlıklar baş gösterecek." ifadelerini kullandı.

Mihlafi, "Husiler, siyasi geleceği olmadığını bilerek Salih ile ittifak kurdu. Aynı zamanda onsuz hiçbir şeyi gerçekleştiremeyeceklerini de biliyorlardı. Kendisini doğru biçimde kullanmayı başardılar." diye konuştu.

Yazar ve siyasi analist Reşad eş-Şerabi de Salih'in güvenlik, askeri ve idari kurumlarını Husilere teslim ettiğini hatırlatarak, bu kurumlarda yaşanan olumsuz durumların Husilerin söz konusu kurumları ele geçirmesinin doğal sonucu olduğunu söyledi.

Şerabi, "Özellikle memurların yaklaşık 6 aylık maaşlarının ödenmemesiyle, başarısızlık ve yolsuzluğun çift taraflı değil de tek taraflı devam etmesi durumunda anlaşmazlıklar sürecek. Ancak bu darbeci ittifakın yıkılması ve kontrolünün sona ermesine neden olması beklediğimiz biçimde etkili olmayacak." diye konuştu.

Yorumlar